Η «Ελληνιδα Μανα» εκφραση πολιτισμου

Στην «Ελληνίδα Μάνα» ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησε το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής (ΜΟΚ) στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Λογοτεχνικές αναφορές, δημοτικά τραγούδια με κεντρικό πρόσωπο τη μάνα αποτέλεσαν τον κύριο άξονα της εκδήλωσης που συνοδεύτηκε με παραδοσιακούς χορούς.

Τιμητικό το «παρών» του εκπροσώπου της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, της βουλευτού κ. Μανωλιά, του Νομάρχη κ. Γιαννακίδη, του επικεφαλής της μείζονος νομαρχιακής αντιπολίτευσης κ. Αθανασιάδη, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπου του στρατού και φορέων, αλλά και πλήθους κόσμου που γέμισε την αίθουσα του αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης.


Τακτικές και πάντα επιτυχείς οι εκδηλώσεις του Ομίλου, «ξεδίπλωσαν φέτος μια ακόμη γωνιά της ελληνικής ψυχής, την ψυχή της ελληνίδας μάνας», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΜΟΚ, πατέρας Βασιλειάδης, για να συνεχίσει, προλογίζοντας την εκδήλωση: «Η ελληνίδα μάνα εξέφρασε και δημιούργησε ουσιαστικά το θαύμα του ελληνικού πολιτισμού, του πολιτισμού της καρδιάς και της ψυχής και όχι της ύλης και της δυνάμεως, που ίσως στις μέρες μας να μετρούν. Αλλά η ψυχή είναι αυτή που ουσιαστικά διαφεντεύει τον κόσμο κι αυτή άριστα εκφράζεται παγκόσμια μέσα από την ψυχή της ελληνίδας μάνας, που μετέδιδε στο παιδί της την αφοσίωση στα υψηλά ιδεώδη και στις ευγενικές εκφράσεις του πολιτισμού».

Στη μορφή της ελληνίδας μάνας, όπως αυτή ξεπροβάλλει σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής πορείας του έθνους, θεοποιημένη στο πρόσωπο της Ίσιδος, της Κυβέλης, της Δήμητρας, συνυφασμένη με τις έννοιες της αγάπης, της θυσίας, της προσφοράς, της εγκράτειας, της αφοσίωσης στην πατρίδα, που εξυμνήθηκε από τη λογοτεχνία, αρχαία και νεώτερη, λόγια και δημοτική, αναφέρθηκε και ο καθηγητής του Δημοκριτείου κ. Βασίλης Σερμπέζης σημειώνοντας: «Οι άλλοι λαοί της Ευρώπης τραγούδησαν τη γυναίκα ως φίλη ή ερωμένη. Ο Έλληνας την ύμνησε κυρίως ως μάνα αποδίδοντας έτσι τη μεγαλειώδη προσφορά της στην ύπαρξη της ανθρωπότητας, την ύπαρξη της ζωής.

Στη σημερινή εποχή των αμφισβητήσεων, των αρνήσεων και των παρεξηγήσεων, η μάνα είναι ίσως περισσότερο από ποτέ μοναδική. Αυτή μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την κοινωνική μας συνοχή, για την πολιτισμική και εθνική διαιώνιση. Είναι η μοναδική που μπορεί να μεταγγίσει το θεϊκό ρευστό που παρακινεί στα τίμια και στα υψηλά».

Επτά ομάδες χορευτών, ξεκινώντας από τις μικρότερες ηλικίες, παρουσίασαν χορούς από κάθε περιοχή της χώρας, συρτό, χασαπιά, ζωναράδικο, τσάμικο, ζαγορίσιο, μπαϊντούσκα, φορώντας στολές ρουμελιώτικες, κερκυραϊκές, του Δρυμού, της Αριδαίας, των Μεταξάδων, της Καρωτής, Μακράς Γεφύρας.

Τη ανιστόρηση της μάνας ως φυσιογνωμίας που ξεχωρίζει στην ελληνική οικογένεια και στην κοινωνία μέσα από τη μυθολογία, τη ποίηση, τη δημοτική λαϊκή παράδοση και τα λογοτεχνικά κείμενα παρουσίασε η φιλόλογος κ. Μαρία Τενεκετζή.

Δημοτικά τραγούδια με αναφορές στη μάνα του πολέμου, του ξενιτεμού, του έρωτα, του γάμου, του θανάτου αποδόθηκαν από την κ. Σοφία Νεοχωρίτου, ενώ οι «Λαλητάδες», οι «Ζουρνάδες» και τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» συνόδεψαν στους παραδοσιακούς ήχους την εκδήλωση.

Ε.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.