«Η Ελλαδα λειτουργει με το συμπλεγμα προτεκτορατου απεναντι στα Σκοπια»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής βρέθηκε το Σάββατο στην Κομοτηνή και παραχώρησε συνέντευξη τύπου για τα επίκαιρα θέματα, όπως είναι το όνομα των Σκοπίων και η πρόσφατη επίσκεψη Μπαμπατζάν στη Θράκη. Πρότεινε μια σειρά από μέτρα, οικονομικής και πολιτικής πίεσης, που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να αντιδράσει σε «προκλητικά» περιστατικά που εκδηλώνονται από τα Σκόπια, με στόχο να πιεστεί η Ελλάδα και ν’ αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία.

Ο κ. Παπαθεμελής εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη στάση του ελληνικού τύπου απέναντι στα όσα είπε κι έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Σχολίασε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σχέσεις συγκρουσιακής συνύπαρξης» κι ότι αυτό δεν το κατανόησε η πολιτική ηγεσία. «Διαβάσαμε – γιατί δεν το κατανόησαν – γι’ αυτές τις συμφωνίες στρατιωτικού χαρακτήρα, τις κοινές επιχειρησιακές ομάδες οι οποίες στήνονται με όσα επικυρώθηκαν στην Αθήνα – ΝΑΤΟϊκής έμπνευσης.

Μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο Αττίλας βρίσκεται στην Κύπρο, στο 34ο έτος του, οι έποικοι βρίσκονται στην Κύπρο και το casus belli παραμένει ενεργό, οι παραβιάσεις του εθνικού μας χώρα είναι καθημερινές και αυξάνονται ποιοτικά και ποσοτικά. Μας είναι αδιανόητο να καταλάβουμε ότι είναι δυνατόν Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες, αδελφωμένοι με Τούρκους συναδέλφους τους – οι οποίοι υπηρέτησαν ή θα υπηρετήσουν στην Κύπρο ως δύναμη στρατιωτικής κατοχής του Αττίλα – η απειλούν στρατιωτικά την Ελλάδα διότι η Τουρκία ασκεί ένα μόνιμο και διαρκώς κλιμακούμενο στρατιωτικό εκβιασμό εναντίον της Ελλάδος από το 1955 και έπειτα.

Ο Τούρκος επίσημος – υποτίθεται ανεπισήμως – έκανε τη σοβαρότερη υπέρ της χώρας του δουλειά, επισκεπτόμενος την Κομοτηνή και απευθυνόμενος με τον τρόπο που απευθύνθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, σε Έλληνες πολίτες τους οποίους κάλεσε σε ανταρσία εναντίον της ελληνικής νομιμότητας, αφού ο ίδιος επισκέφθηκε τους παράνομους μουφτήδες, την παράνομη οργάνωση της αυτοαποκαλούμενης «τουρκικής νεολαίας»».

Ο κ. Παπαθεμελής σημείωσε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν έκανε καμία συνεισφορά στην ελληνοτουρκική φιλία, εννοώντας τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Σε ερώτηση σχετική με τη βακουφική περιουσία και τη σχετική ρύθμιση για τα χρέη, ο κ. Παπαθεμελής τόνισε ότι αποδοκιμάζει παρόμοιες ρυθμίσεις, εξηγώντας. «Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ένα εμφανή αδύναμο κρίκο σε όλη τη συμπεριφορά της. Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο χρυσός κανόνας των διακρατικών σχέσεων είναι ο κανόνας της αμοιβαιότητας. Εάν δεν υπάρχει και το ένα μέλος αναζητεί τη φιλία ενώ το άλλο κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εισπράττει τότε πρόκειται περί υποταγής του ενός μέλους στο άλλο».

Υποστήριξε ότι περιμένει από κάποια μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου ν’ αρνηθούν την ψήφο τους σε παρόμοια ρύθμιση.

Για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει στην περιοχή της Θράκης παράρτημα τουρκικού πανεπιστημίου και το αν συνδέεται με τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξήγησε ο κ. Παπαθεμελής ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνδεθούν τα δύο.

Σε σχέση με την επικείμενη ίδρυση παραρτήματος τουρκικής τράπεζας στην Κομοτηνή και το ενδεχόμενο να επενδύσουν σ’ αυτήν κεφάλαια μουσουλμάνοι της περιοχής, ο κ. Παπαθεμελής το αξιολόγησε ως «σφόδρα πιθανό» και είπε ότι δεν ήταν η καλύτερη ενέργεια το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα αγόρασε μεγάλο πακέτο μετοχών τουρκικής τράπεζας. «Η παράμετρος εθνική ασφάλεια πρέπει πρωτίστως να λαμβάνεται υπόψη για οποιαδήποτε τέτοιου είδους συναλλαγή με την Τουρκία».

Πρότεινε μέτρα απέναντι στα Σκόπια

«Στάση χώρας η οποία έχει απέναντί της μια υπερδύναμη» χαρακτήρισε αυτήν της Ελλάδος απέναντι στα Σκόπια στο θέμα του ονόματος. «Η Ελλάδα λειτουργεί με το σύμπλεγμα προτεκτοράτου απέναντι στα Σκόπια. Μ’ αυτή την έννοια, είναι αδιανόητα τα όσα συμβαίνουν» είπε και μίλησε για τρία περιστατικά της τελευταίας εβδομάδας, τα οποία χαρακτήρισε ιδιαζόντως προκλητικά» κι εξήγησε. «Απαγορεύτηκε στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος να διέλθει από τον εναέριο χώρο της Σκοπιανής Δημοκρατίας και αναγκάστηκε να παρακάμψει από τη Βουλγαρία. Δεύτερον, για 48 ώρες απαγορεύτηκε η είσοδος σε ελληνικά φορτηγά τα οποία μετέφεραν αγαθά στα Σκόπια, εκτός αν άλλαζαν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα κι αντί FYROM έγραφαν Μακεδονία. Τρίτον, πριν 3 μέρες απαγορεύτηκε στην Εθνική Ομάδα Χάντμπολ της χώρας μας να περάσουν για να πάνε στη Σερβία. Δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από πλευράς Ελλάδος .

Η Ελλάδα από το 1995 που υπεγράφη η ενδιάμεση συμφωνία – ετεροβαρής, όπως τη χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος – κι έληξε το 2002, δεν έχει καταγγείλει ως όφειλε, αφού μέσα στην επταετία δεν εξεδήλωσαν τα Σκόπια ουσιαστικό ενδιαφέρον να τελειώσει το θέμα της εκρεμότητος του ονόματος.

Μετά την πρόσφατη προκλητική παρουσία του Σκοπιανού κράτους θα έπρεπε να κλείσει προειδοποιητικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τουλάχιστον για μια εβδομάδα, δεύτερον θα πρέπει να δώσει εντολή το κράτος στις κρατικές ΔΕΚΟ που βρίσκονται στα Σκόπια κι έχουν επενδύσει εκεί ν’ αρχίσουν να τα μαζεύουν. Μόνο η Εθνική Τράπεζα έχει 850 Σκοπιανούς υπαλλήλους, ενώ το σύνολο των Ελλήνων επιχειρηματιών που βρίσκονται εκεί έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 20.000 θέσεις εργασίας, έχει απορροφήσει όλη τη φτώχεια και την ανεργία. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι δυναμικά για να προειδοποιήσει τα Σκόπια».

Ο κ. Παπαθεμελής ανέφερε ένα πρόσφατο παράδειγμα ελληνικών χειρισμών που δείχνουν αδυναμία απέναντι στα Σκόπια. «Στην Επιτροπή της Βουλής επί των Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υφυπουργός Θεόδωρος Κασίμης έθεσε θέμα διακοπής της δωρεάν οικονομικής βοήθειας – η οποία τα τελευταία 5 χρόνια υπερέβη τα 75 εκατ. ευρώ – εφόσον δεν τελειώνει η υπόθεση της ονομασίας και η υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να στείλει τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου να διαψεύσει τον υφυπουργό Εξωτερικών».

Τα υψηλά οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας στα Σκόπια σύμφωνα με τον κ. Παπαθεμελή είναι ο λόγος που η χώρα μας δε θ’ ασκήσει βέτο.

Θύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν έτοιμος να κλείσει το θέμα με σύνθετη ονομασία, αλλά τον είχε εμποδίσει ο Αντρέας Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να γίνει μια δεύτερη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να καταργηθεί η απόφαση της πρώτης. «Η πρώτη είναι της 13ης Απριλίου του 1992 όπου οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν ότι η ονομασία των Σκοπίων δεν πρέπει να περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της. Την ίδια απόφαση έλαβε το Συμβούλιο Κορυφής της Λισαβόνας, στις 27 Ιουνίου του 1992. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν από την αρχή ταγμένος υπέρ της σύνθετης ονομασίας, σε σημείο που ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Αντώνης Σαμάρας είχε αποκαλύψει ότι του έλεγε πως δε θεωρεί σοβαρό θέμα το όνομα και ζητάει μια δεύτερη φάση άμυνας. Το επίσημο ελληνικό κράτος και όλα τα κόμματα της Βουλής προσχώρησαν σ’ αυτό το εκπεπτωκός εθνικό όραμα που ονομάζεται σύνθετη ονομασία. Εάν η ονομασία έχει ως συνθετικό τη λέξη «Μακεδονία», το κράτος θα εξακολουθήσει να ονομάζεται Μακεδονία».

Θύμισε ότι τον Απρίλη του 1993, ο Κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί να μπουν τα Σκόπια στα Ηνωμένα Έθνη ως ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας). Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή προ διετίας είχε αποδεχθεί την προτελευταία πρόταση Νίμιτς για Rebublica Macedonia – Skopia, ονομασία η οποία θα απλοποιηθεί σε «Μακεδονία», σύμφωνα με τον Σ. Παπαθεμελή.

Έδωσε κάποια παραδείγματα σε σχέση με τη συνείδηση των Σκοπιανών και τη σύνδεσή της με το όνομα «Μακεδονία». «Το καθεστώς αυτό διδάσκει στα παιδιά από τα νήπια μέχρι το πανεπιστήμιο ότι η πρωτεύουσα της χώρας τους είναι η Θεσσαλονίκη, τα σύνορά τους είναι το Αιγαίο, ο Όλυμπος και η Λάρισα. Στη Στρατιωτική Ακαδημία Σκοπίων διδάσκεται εγχειρίδιο ιστορίας με τίτλο «28 αιώνες ένδοξης ιστορίας του μακεδονικού λαού»».

Ο Σ. Παπαθεμελής μίλησε για τον καίριο ρόλο των Αμερικανών, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για υποχώρηση. «Σήμερα στα Σκόπια κυβερνάει μια ομάδα από 30 Αμερικανάκια, τα οποία ήταν στο Λύκειο όταν έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς το 1991, τα πήραν οι Αμερικάνοι και σπούδασαν στο Χάρβαρντ και το Γέιλ, τα δίδαξαν μαθήματα ηγεσίας και τα έστειλαν να κυβερνήσουν τα Σκόπια. Οι Αμερικάνοι μπορεί να έχουν μια διάθεση – αφού η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά κράτος – να κάνουν χρήση αυτής της υποχώρησης και να πουν το παραμύθι «είμαστε στη γέφυρα, να περπατήσει ο ένας από τη μια μεριά, ο άλλος από την άλλη και να συναντηθούμε στη μέση».


Η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει δύναμη και να κάνει χρήση της δύναμής της. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στα Σκόπια, μεγαλύτερος κι από το Σκοπιανό κράτος, παρέχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως και οικονομική βοήθεια. Εάν δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτούς τους μοχλούς πίεσης ποιος θα πιέσει τα Σκόπια».

Θύμισε ότι σε όλα τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας με την Τουρκία ή τα Σκόπια η Αμερική δεν παίρνει το μέρος της Ελλάδος.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.