577 περιστατικα εις βαρος χωρων θρησκευτικης σημασιας το 2022 στην Ελλαδα

Τα 10 από αυτά στην ΑΜΘ

Την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2022 δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας.

Συνολικά, για το έτος 2022 καταγράφηκαν 577 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως ακολούθως:

  • Ορθόδοξη Εκκλησία: 564 περιστατικά ήτοι το 97,7% επί του συνόλου,
  • Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Γ.Ο.Χ.): 1 περιστατικό ήτοι το 0,17% επί του συνόλου,
  • Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά: 2 περιστατικά ήτοι το 0,35% επί του συνόλου,
  • Ιουδαϊσμός: 1 περιστατικό αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,17% επί του συνόλου.
  • Μουσουλμανισμός: 8 περιστατικά, ήτοι το 1,39% επί του συνόλου.

Αναφέρθηκε, επίσης, 1 περιστατικό εις βάρος του Στρατιωτικού Ινδικού Κοιμητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κ. Πιερρακάκης σημειώνει στο κείμενο με το οποίο προλογίζει την Έκθεση: «Η θρησκευτική ελευθερία όλων είναι ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής θρησκευμάτων της Ελλάδας και δεν νοείται χωρίς ελευθερία άσκησης της λατρείας αλλά και χωρίς σεβασμό για τους χώρους λατρείας. Η Ετήσια Έκθεση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προσφέρει ασφαλή, αξιόπιστα και έγκυρα στοιχεία για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Συγχρόνως περιέχει τις αναγκαίες πληροφορίες για το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο περί θρησκευμάτων στην Ελλάδα. Η Έκθεση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δημόσιο κτήμα και μια πηγή αναφοράς εντός και εκτός Ελλάδας».

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γ. Καλαντζής αναφέρει: «Αποδεδειγμένα η Ελλάδα με τρόπο μεθοδικό και αποτελεσματικό συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας ενός σύγχρονου, φιλελεύθερου και πρωτοπόρου νομοθετικού πλαισίου για τα θρησκεύματα, στον πυρήνα του οποίου τίθεται ο σεβασμός του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας χωρίς όμως να αγνοούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 13 του Συντάγματος: “H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. O προσηλυτισμός απαγορεύεται. […] Kανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Kράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους”».

Τα περιστατικά στην ΑΜΘ

Στους θρησκευτικής σημασίας που βρίσκονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καταγράφηκαν 10 περιστατικά το 2022. Επτά περιστατικά αφορούν χώρους λατρείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τρία περιστατικά χώρους λατρείας του Ισλάμ.

Συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου 20220 καταγγέλθηκε διάρρηξη στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Διδυμοτείχου με τους δράσεις να προβαίνουν σε κοπή, πιθανόν με τη χρήση τροχού, των μεταλλικών θυρών του εντοιχισμένου παγκαρίου, αφαιρώντας χρήματα και στην συνέχεια προέβησαν στην επανασυγκόλληση της εξωτερικής θύρας ώστε να φαίνεται κλειστό.

Το επόμενο περιστατικό καταγράφηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και συγκεκριμένα στο Παρεκκλήσιο Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Ξάνθης. Άγνωστοι επιχείρησαν να παραβιάσουν την εξώθυρα του παρεκκλησίου και προκάλεσαν φθορές. Η αστυνομία εντόπισε τους δράστες και τους συνέλαβε.

Στις 26 Αυγούστου 2022 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στα Θερμά Σαμοθράκης πέντε αλλοδαποί τουρίστες προέβησαν σε αυθαίρετη κατάληψη του Ναού. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και οι δράστες απομακρύνθηκαν.  

Στις 30 Αυγούστου 2022στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Αγίου Χαραλάμπους, στην Ξάνθη εντοπίστηκαν 5 ανήλικοι ημεδαποί κρυμμένοι στο εσωτερικό του Ναού, κάτω από την Αγία Τράπεζα, χωρίς να έχουν προλάβει να αφαιρέσουν κάτι.

Στις 16 Οκτωβρίου 2022 άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Δράμα. Συγκεκριμένα έριξαν μπογιές μαύρου και κόκκινου χρώματος και έγραψαν σε τοιχίο παραπλεύρως της εισόδου με κόκκινη μπογιά τη φράση: «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ»

Στις 18 Δεκεμβρίου 2022 στο Κοιμητήριο Ταύρης Αλεξανδρούπολης άγνωστοι αφαίρεσαν καντήλια, σταυρούς και κορνίζες από τα μνήματα.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2022 άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στην είσοδο του Ιερού Ναού Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα και έσπασαν με πέτρα παράθυρο δευτερεύουσας αίθουσας του Ναού.

Εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας του Ισλάμ, καταγράφηκε στις 25 Οκτωβρίου η θραύση και το κάψιμο του πίνακα ανακοινώσεων στο Εσκί Τζαμί.

Τα επόμενα δύο καταγράφηκαν, στις 27 Νοεμβρίου 2022 σε δύο μουσουλμανικά νεκροταφεία. Συγκεκριμένα στο Νεκροταφείο «Γενιτζέ» 2 ημεδαπές προκάλεσαν φθορές σε 15 επιτύμβιες στήλες με  θραύση και ρίψη αυτών στο έδαφος.

Η ίδια ενέργεια κατεγράφη και στο νεκροταφείο «Καχβετζή» με θραύση επιτύμβιων στηλών και ρίψη αυτών στο έδαφος.

Info

Ολόκληρη η «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» έτους 2022 είναι αναρτημένη στον σύνδεσμο:

https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2023/gen_gram_thrisk/Έκθεση%202022.pdf.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.