«Η δημοσια διοικηση στη συγχρονη εποχη: προκλησεις και προοπτικες»

Διεθνές συνέδριο με θέμα: «Η δημόσια διοίκηση στη σύγχρονη εποχή: προκλήσεις και προοπτικές» διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Κομοτηνή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κίκονες – Επιμόρφωση εκπροσώπων των Βαλκανικών και Παρευξεινίων χωρών για το κράτος δικαίου και την δημοκρατία».

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν διακεκριμένα μέλη του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και ειδικοί σε θέματα δημόσιας διοίκησης από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στους συμμετέχοντες δόθηκε η ευκαιρία να λάβουν γνώση για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η δημόσια διοίκηση, έχοντας ως παράδειγμα το μοντέλο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα αλλά και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου είναι η δημιουργία και η διάδοση γνώσεων στο χώρο του δημόσιου δικαίου με την ευρεία έννοια, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του εθνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού δημόσιου δικαίου, του δικαίου σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου, του περιβαλλοντικού δικαίου, καθώς και η προαγωγή παγκοσμίως των ευρωπαϊκών αξιών μέσω του δημόσιου δικαίου. Προς το σκοπό αυτό, ο οργανισμός οργανώνει και υποστηρίζει επιστημονικές, ερευνητικές, εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, διδακτικές και άλλες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της υποστήριξης δημιουργίας θεσμών, και παρέχει βοήθεια για δημοκρατικούς θεσμούς στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Έτσι, το πρόγραμμα «Κίκονες» το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, υλοποιείται στην Κομοτηνή από το 2005, δίνοντας σε εκπροσώπους νομικούς, σε εκπροσώπους των πανεπιστημίων αλλά κυρίως φοιτητές, από τα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες, τη δυνατότητα να λάβουν τεχνογνωσία σε προαναφερόμενα θέματα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έγιναν δράσεις και στις κατασκηνώσεις της Μαρώνειας, όπου φιλοξενήθηκαν φοιτητές της Νομικής από βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες για να παρακολουθήσουν σεμινάρια διεθνούς και κοινοτικού δικαίου, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας.

Για την καταληκτική αυτή δράση του προγράμματος «Κίκονες» που αποτέλεσε το συνέδριο με θέμα: «Η δημόσια διοίκηση στη σύγχρονη εποχή: προκλήσεις και προοπτικές», μίλησε η Πηγή Πρωτοψάλτη, υποδιευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου.

Η θεματολογία του συνεδρίου περιελάμβανε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα προς μία αποτελεσματική, αποδοτική και υπεύθυνη δημόσια διοίκηση, η δεύτερη αφορούσε την χρηστή διακυβέρνηση και δημόσια διοίκηση στην ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ η τρίτη ενότητα είχε να κάνει με την διεθνοποίηση της δημόσιας διοίκησης στον τομέα του περιβάλλοντος.

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν διακεκριμένα μέλη του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και ειδικοί σε θέματα δημόσιας διοίκησης από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

«Πρόκειται για το πρόγραμμα που τρέχει στη δεύτερή του φάση, ενώ η πρώτη φάση ξεκίνησε το 2005. Απευθύνεται σε εκπροσώπους, φοιτητές, νέους, καθώς και σε ακαδημαϊκούς δημοσίους υπαλλήλους και εκπροσώπους των δημοσίων διοικήσεων των Βαλκανικών και Παρευξεινίων χωρών», όπως ανέφερε η κ. Πρωτοψάλτη αναφερόμενη στο διεθνές συνέδριο που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή.


Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να λάβουν γνώση για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η δημόσια διοίκηση, έχοντας ως παράδειγμα το μοντέλο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα αλλά και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ οι ίδιοι παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους, δηλαδή «τι κάνουν οι ίδιοι σ’ αυτό τον τομέα νομικά, πρακτικά, διοικητικά, οικονομικά».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κ. Πρωτοψάλτη, δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τις προτάσεις που παρουσίασαν οι προαναφερόμενες χώρες, καθώς «κατευθύνονται προς τον ίδιο δρόμο». Ωστόσο, οι περισσότερες απ’ αυτές τις χώρες είναι αρκετά πίσω στην ανάπτυξή τους, επομένως, «έχουν μεγαλύτερο δρόμο μπροστά τους. Θέλουν να μάθουν τα παραδείγματα που έχει δώσει η Ελλάδα, η οποία έχει κάνει βήματα -παρόλο που αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα στον ευρύτερο τομέα της δημόσιας διοίκησης- για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τις ίδιες ή ακόμα καλύτερες πρακτικές. Απλά αυτές οι χώρες είναι αρκετά φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες, χώρες που περνούν περιόδους μετάβασης και αλλαγής. Πολλές απ’ αυτές τις χώρες ευελπιστούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον. Συνεπώς, έχουν να κάνουν μεγαλύτερα βήματα από εμάς».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.