«Η διευρυνση οφειλει να υποτασσεται στις επιταγες της εμβαθυνσης»

Με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιούνιου με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, η κ. Ελένη Τέφου-Φωτέα, Δικηγόρος, Πρόεδρος της γυναικείας παγκόσμιας εθελοντικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Χριστιανική Ένωση Νεανίδων Ελλάδας», Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, Νομική Σύμβουλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνέντευξή της στον ΠτΘ, επιχειρηματολογεί κατά του «δημοψηφισματικού» χαρακτήρα των ευρωεκλογών, χωρίς ωστόσο να μειώνει την πολιτική τους διάσταση, τονίζει την αναγκαιότητα θεσμικής εμβάθυνσης της Ε.Ε και αναφέρεται στην ευκαιρία αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που προκύπτει από την οικονομική κρίση.

ΠτΘ: κ. Τέφου συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Πώς αισθάνεστε για αυτό το γεγονός;

Ε.Τ.: Η εξέλιξη αυτή μου ενεργοποιεί αισθήματα τιμής και συγκίνησης. Αφενός, αισθάνομαι τιμημένη από την πρόσκληση της παράταξης, δεδομένων του κοινωνικού κύρους και της υψηλής ποιότητας των συνυποψηφίων μου αλλά και λόγω της βαρύτητας που αποπνέει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αφετέρου, δεν μπορώ παρά να είμαι συγκινημένη διότι η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο επισφραγίζει μια έντονη και πολυετή πολιτική ταύτιση και συναισθηματική σύνδεση με τα οράματα και τις αγωνίες της παράταξης.

ΠτΘ: Πολύς λόγος γίνεται για το αν αυτές οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για τη χώρα μας. Ποια είναι η άποψή σας;

Ε.Τ.:
Η θέση ενός κεντρικού ερωτήματος αποτελεί την ουσία του θεσμού του δημοψηφίσματος. Όσοι αποδίδουν «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα στις επικείμενες ευρωεκλογές, οφείλουν λοιπόν να προσδιορίσουν το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε. Αν αυτό είναι κατʼ αυτούς η διακυβέρνηση της χώρας, τότε ποιο είναι το ερώτημα και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών; Εκεί εντοπίζω το άτοπο και την αδυναμία του συλλογισμού τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευρωεκλογές στερούνται πολιτικής διάστασης. Όπως κάθε εκλογική διαδικασία, οφείλουν να αποτελέσουν αντικείμενο εξαγωγής και επεξεργασίας χρήσιμων πολιτικών αποτελεσμάτων. Δεν πρέπει όμως να διαστρεβλώνεται η θεσμική τους υπόσταση, δηλαδή η στελέχωση του μοναδικού αιρετού κοινοτικού οργάνου. Οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα για τη φυσιογνωμία της Ευρώπης αλλά όχι για την εσωτερική πολιτική κατάσταση μιας χώρας.

ΠτΘ: Παρά το ότι σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την πορεία της χώρας κρίνονται στις Βρυξέλλες, οι πολίτες ελάχιστα τα γνωρίζουν και ακόμα λιγότερο τα συζητούν. Ποια είναι η ευθύνη των κομμάτων για το θέμα αυτό;

Ε.Τ.:
Η απάντηση συναρτάται ευθέως με αυτήν στο προηγούμενο ερώτημά σας. Όταν ορισμένοι επιχειρούν τεχνητά να πολώσουν το κλίμα εξυπηρετώντας εθνικές πολιτικές σκοπιμότητες, συρρικνώνουν το πεδίο για τον ευρωπαϊκό διάλογο και την ενημέρωση. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας αποτέλεσε ανέκαθεν καίρια ιδεολογική συνιστώσα και γεωστρατηγική επιλογή της Ν.Δ. Η φιλελεύθερη παράταξη τροφοδότησε πάντα τον διάλογο αυτόν και τον ανέδειξε σε κρίσιμη και ουσιαστική επιλογή της.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αλήθεια ότι τόσο τα κοινοτικά όργανα όσο και οι εθνικοί πολιτικοί φορείς οφείλουν να τονώσουν τις ουσιαστικές και τις επικοινωνιακές τους πρωτοβουλίες για να πληρώσουν το υπαρκτό έλλειμμα ενημέρωσης. Απαιτείται όμως και συνειδητοποίηση του αμφίδρομου χαρακτήρα της σχέσης αυτής, δηλαδή αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Πρακτικά, απαιτείται αφομοίωση της πραγματικότητας ότι η το ευρωπαϊκό πολιτικό οικοδόμημα νομιμοποιείται αποτελεσματικά μόνο μέσα από τη δημοκρατική συμμετοχή.

Γιʼ αυτό και δεν πρέπει να καλλιεργείται σύγχυση για το ιστορικό των ευρωπαϊκών θεσμών και για τις προσπάθειες όσων αγωνίσθηκαν να αυξήσουν την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων που η ΝΔ έφθασε σε επίπεδα που αγγίζουν το 90%

ΠτΘ: Η Ευρώπη αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν ορθή στόχευση, προγραμματισμό και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Πιστεύετε ότι σήμερα η Ευρώπη έχει ανάγκη να ενισχυθεί με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

Ε.Τ.:
Κρίσιμη είναι η επίτευξη της αναγκαίας και δημιουργικής ισορροπίας μεταξύ γεωγραφικής διεύρυνσης και θεσμικής εμβάθυνσης. Άποψή μου είναι ότι η πρώτη οφείλει να υποτάσσεται στις επιταγές της δεύτερης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η θεσμική εμβάθυνση, όπως αυτή προάγεται με την επικύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισσαβόνας, είναι λειτουργική προϋπόθεση για την προώθηση των αναγκαίων πολιτικών. Ενδεικτικά, θεωρώ ότι η καθιέρωση ύπατης εκπροσώπησης σε επίπεδο εξωτερικών σχέσεων θα συμβάλλει στη σύμπτυξη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής ενισχύοντας τη θέση της Ευρώπης στο διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον, η επέκταση της νομοθετικής διαδικασίας της συναπόφασης με συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και η απονομή «κοινοτικών» αρμοδιοτήτων στα εθνικά Κοινοβούλια θα αυξήσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των πολιτικών, δηλαδή θα μεταγγίσει τις κοινωνικές ανησυχίες στην κρίσιμη νομοθετική ύλη. Θεσμική και ουσιαστική μεταρρύθμιση οφείλουν να συμβαδίζουν ώστε να οδηγήσουν στην πολιτική ολοκλήρωση. Το ιστορικό αυτό εγχείρημα δεν μπορεί να ανασχεθεί. Η πορεία πρέπει να είναι μόνο προς τα εμπρός.

ΠτΘ: Η κρίση που ζούμε είναι κάτι περισσότερο από μια συνηθισμένη κρίση που μετριέται με αριθμούς και ποσοστά πληθωρισμού, ύφεσης, ανεργίας. Θεωρείτε ότι σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής;

Ε.Τ.: Κατά την άποψή μου, σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής εντονότερης κοινωνικής λογοδοσίας της οικονομικής δραστηριότητας. Αισιοδοξώ ότι ευνοϊκότερες μέρες μπορούν να έρθουν για την παγκόσμια σκηνή. Αυτές τις δύσκολες ώρες η θεσμική δυναμική της Ενωμένης Ευρώπης αναδεικνύεται εντονότερη από ποτέ. Η αντιμετώπιση της κρίσης, σε οικονομικό και νομισματικό επίπεδο, θα ήταν ασύγκριτα δυσκολότερη, αν όχι αδύνατη, εκτός των ευρωπαϊκών δομών.

ΠτΘ: κ. Τέφου σας ευχαριστούμε πολύ.

Ε.Τ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

«Η Ροδόπη αφετηρία αλλά και διαρκές σημείο συναισθηματικής αναφοράς»

ΠτΘ: Ποια είναι η σχέση σας με την Κομοτηνή; Ενημερώνεστε για τα τεκταινόμενα;

Την επισκέπτεστε ακόμη; Οι εντυπώσεις σας ποιες είναι;

Ε.Τ.: Επισκέπτομαι όσο συχνότερα μπορώ το πατρικό μου σπίτι και τους συγγενείς μου στον Ίασμο. Διατηρούμε πολύ στενούς τους οικογενειακούς μας δεσμούς. Στην Κομοτηνή κατοικούν άνθρωποι με τους οποίους με συνδέει φιλία ζωής. Η Ροδόπη αποτελεί για μένα την αφετηρία αλλά και διαρκές σημείο συναισθηματικής αναφοράς. Διαπιστώνω με μεγάλη χαρά την εξέλιξη που σημειώνει η Κομοτηνή αλλά και ο νομός γενικότερα και εύχομαι πάντοτε τα περιθώρια βελτίωσης της ζωής και των υποδομών να εξαντλούνται τόσο μέσω της κρατικής παρέμβασης όσο και με την παρουσία της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Θεωρώ ότι καταλύτης της ανάπτυξης του τόπου θα είναι πάντοτε η αρμονική και δημιουργική συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.