Συστηματικη η προσπαθεια για την καταπολεμηση των ακριδων σε Ροδοπη και Εβρο

Μόνιμο αγκάθι η έλλειψη προσωπικού

Συστηματική είναι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ακρίδων που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τις καλλιέργειες κυρίως στη Ροδόπη, αλλά και στον Έβρο, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ το απόγευμα της Τετάρτης 24 Απριλίου.

Το θέμα συζητήθηκε λόγω επερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον εισηγητή κ. Διονύση Κλάδη να αναγνωρίζει πως από την κατάθεση της μέχρι την ημέρα της συζήτησης, μεσολάβησαν αρκετές κινήσεις από πλευράς της διοίκησης, κάτι στο οποίο θεωρεί πως συνέβαλε και η ίδια η επερώτηση.

Τόνισε παρόλα αυτά πως πέρα από τις κινήσεις που έχουν γίνει, χρειάζεται η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών της Περιφέρειας για αυτά τα ζητήματα, όπως ακρίδες, κουνούπια, ιός δυτικού Νείλου, αλλά και δάκος, που έχει χτυπήσει τις ελιές κυρίως στη Θάσο.

Σημείωσε δε πως σε χρονιές όπως η φετινή, λόγω των κλιματικών συνθηκών πρέπει να επιταχύνονται οι ψεκασμοί, και να υπάρχει τεχνικό προσωπικό για να παρεμβαίνει για ό,τι χρειάζεται.

Απαντώντας ο κ. Ταπατζάς ευχαρίστησε το κ. Κλάδη που αναγνώρισε τις ενέργειες που έχουν γίνει, μεταξύ των οποίων είναι και η κήρυξη ως «ακριδόπληκτων» όλων των κοινοτήτων που ανήκουν στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, λόγω εντοπισμού μεγάλου αριθμού κηλίδων του εντόμου στο στάδιο της νύμφης και την εκκίνηση των ψεκασμών σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, με στόχο την καταπολέμηση του πληθυσμού στο ανήλικο στάδιο «προνύμφη», δηλαδή πριν ξεκινήσει η πτήση του εντόμου (ενηλικίωση).

Όσο για την έλλειψη προσωπικού, σημείωσε πως οι προβλεπόμενες θέσεις για την Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είναι 379, και οι υπηρετούντες 251, που σημαίνει έλλειμμα θέσεων σε όλους τους κλάδους, και δεν δίνονται παρά τα αιτήματα της περιφέρειας πολλές νέες προσλήψεις στον τομέα, όπως και συνολικά στην περιφέρεια.

Όσο για τον χρόνο των ψεκασμών, σημείωσε πως το χειμώνα δεν μπορούμε να κάνουν προληπτικές ενέργειες, όμως όταν εμφανιστούν κηλίδες θα προχωρήσουν σε προληπτικούς ψεκασμούς για αυτό και έγιναν ενέργειες άμεσου ψεκασμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.