Η Διεθνης Αμνηστια της Κομοτηνης στα μονοπατια των προσφυγων

Ένα ζήτημα, που συχνά-πυκνά εμφανίζεται στην επικαιρότητα και πολύ σύντομα το βγάζουμε από τη μνήμη μας, ένα ζήτημα επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε, ανέλαβε να αναδείξει η Διεθνής Αμνηστία Κομοτηνής το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση, που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής. Ο λόγος για το ζήτημα των προσφύγων, που δημιουργεί ένα αμφίδρομο πρόβλημα, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για τους ιδίους τους μετανάστες. Η ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει μια ανισομερή κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη αυτής, επιφορτίζοντας κατά προτεραιότητα τις χώρες υποδοχής- μια εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα- με τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες. Κι αν αυτό το γεγονός δημιουργεί προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό, ποια είναι η τύχη των ανθρώπων, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους κυνηγώντας το όνειρο μιας καλύτερης ζωής; Το εργαστήρι «Επί σκηνής» της κ. Μυρσίνης Λαντζουράκη ανέλαβε να καταδείξει με τον πιο εύστοχο και παραστατικό τρόπο τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες κατά τη διάρκεια των πολλές φορές μακροχρόνιων περιπλανήσεών τους από χώρα σε χώρα. Μια σύντομη παράσταση των ηθοποιών του «Επί σκηνής» ήταν ικανή μέσα από σκηνές βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα να ευαισθητοποιήσει και να συγκινήσει τους θεατές, καταδεικνύοντας το φαινόμενο της καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, που λαμβάνουν χώρα στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και σε αλλά στάδια της προσπάθειάς τους να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο άσυλο, που αναζητούν μακριά από τις πατρίδες τους.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης, ο κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης, επίκουρος Καθηγητής Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο Δ.Π.Θ, ο κ. Δετσαρίδης, λέκτορας Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης στο Δ.Π.Θ, ο κ. Καλλινικάκης, Ψυχολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ Δ.Π.Θ, και η κ. Λογοθέτη, Κοινωνιολόγος και υπάλληλος της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και M.Sc. Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέλαβαν να παρουσιάσουν την κατάσταση, όπως υφίσταται σήμερα στη χώρα μας, την άποψή τους για την κατεύθυνση εκείνη, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί, καθώς και την βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που ορίζει τους τρόπους χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση, αποδεικνύοντας και την ανάγκη ενημέρωσης για ένα ζήτημα, που αφορά όλους μας.

«Καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους των ελληνικών αρχών»

Η Βασιλική Γκουβατζή, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας Κομοτηνής, όρισε ως σκοπό της εκδήλωσης την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και την ανάδειξη προτάσεων της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως την αναθεώρηση του κανονισμού «Δουβλίνο 2», την προσωρινή αναστολή αφίξεων προσφύγων στην Ελλάδα, έως ότου με μεταρρυθμίσεις να εξασφαλιστεί ένα σωστό σύστημα χορήγησης ασύλου, και την ανάληψη των ευρωπαϊκών χωρών από κοινού της ευθύνης να καταμεριστούν σε αυτές οι προσφυγές, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση ορισμένων χωρών, όπως είναι και η Ελλάδα. Εστιάζοντας στα αποτελέσματα, που επιφέρει στη χώρα μας η εφαρμογή του κανονισμού «Δουβλίνο 2», δήλωσε ότι, «στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε φαινόμενα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό είναι εύλογο από το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πρώτη χώρα εισόδου ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων, που κινούνται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την εφαρμογή του κανονισμού «Δουβλίνο 2», που ορίζει ως αρμόδια χώρα χορήγησης ασύλου την πρώτη χώρα υποδοχής, οι πρόσφυγες επιστρέφουν στην Ελλάδα, αλλά αυτή αδυνατεί να τους χορηγήσει άσυλο». Όπως υποστήριξε, «παρατηρούνται περιστατικά καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους των ελληνικών αρχών, που κρατούν τους προσφυγές σε συνοριακούς σταθμούς φύλαξης, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, σε είδη υγιεινής και σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, όταν οδηγούνται στα δικαστήρια δεν έχουν ούτε νομική υποστήριξη, ούτε διερμηνέα. Καταλαβαίνουμε σε αυτήν την περίπτωση ότι η διεξαγωγή της δικής είναι αρκετά δύσκολη για εκείνους».

Ανάλυση της κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Ο κ. Χρυσομάλλης ανέλαβε να αναλύσει το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, βάσει της κοινής νομοθεσίας, που εφαρμόζεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Πρόκειται για μια νομοθεσία», τόνισε, «που αφορά τόσο τα ουσιαστικά δικαιώματα των προσφύγων, αυτά που συγκροτούν το καθεστώς του πρόσφυγα, όσο και τους δικαιούχους. Επίσης αφορά και διαδικαστικά ζητήματα, όπως είναι οι διαδικασίες απονομής του δικαιώματος, ώστε να υπάρχει αξιοπιστία, διαφάνεια και να αποφεύγεται αυτό που ονομάζουμε asylum shopping, δηλαδή να ψάχνει κανείς να βρει ποιο κράτος έχει την πιο εύκολη διαδικασία». Αναφέρθηκε δε στον κανονισμό «Δουβλίνο 2», έναν τεχνικό κανονισμό, που χρησιμεύει, προκειμένου για την ανεύρεση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της αρμοδιότητας στις αιτήσεις ασύλου, ενώ τόνισε την προσπάθεια θεσμοθέτησης μιας συγκροτημένης νομοθεσίας, που άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1999 στην ΕΕ, η οποία, όπως τόνισε, «έχει και μια παράδοση ασύλου».

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον των πολιτών προς αυτό το ζήτημα, αλλά και για τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης, που καταβάλλονται, εκτίμησε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Διεθνής Αμνηστία αυτή τη στιγμή μπορεί και γεμίζει ένα αμφιθέατρο, έστω και μικρό». «Είναι μια πρωτοβουλία», συνέχισε, «που αξίζει να την παρακολουθήσει κάνεις, να τη στηρίξει και να συμμετέχει».

«Κάθε άνθρωπος πρέπει επιτέλους να βρίσκει έναν τόπο, για να δημιουργήσει»

Τέλος, όπως δήλωσε κ. Λαντζουράκη, «το εργαστήρι «Επί σκηνής» ανέλαβε να παρουσιάσει τη μετακίνηση των προσφύγων από χώρα σε χώρα και ότι δεν υπάρχει πατρίδα γι’ αυτούς». Τόνισε ότι το μήνυμα, που αναδεικνύεται από αυτήν την παρουσίαση είναι ότι «κάθε άνθρωπος πρέπει επιτέλους να βρίσκει έναν τόπο, την αγκαλιά και τη στήριξη, που χρειάζεται, ώστε να μπορεί να ανθίσει και να δημιουργήσει σε αυτόν». Πρόκειται για ανθρώπους», κατέληξε, «που συνήθως διώκονται από τη χώρα τους και δε μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.