«Η διαιτησια ειναι αναλογη της διοργανωσης, του πρωταθληματος, των ομαδων, αναλογη του επιπεδου του ποδοσφαιρου που εχουμε»

«Οι αγώνες χάνονται μόνο στο γήπεδο» δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) κ. Βασίλης Γκαγκάτσης και σημειώνει: «Έχουμε αναγορεύσει το λάθος του διαιτητή στο μείζον θέμα της ημέρας. Μέσα στο γήπεδο κερδίζονται τα παιχνίδια και αυτό αποδεικνύεται. Λάθη θα κάνουν οι διαιτητές. Οι τρεις που δεν δικαιούνται να μιλάνε για τη διαιτησία είναι οι τρεις μεγάλοι και είναι αυτοί που μιλούν περισσότερο.»

ΠτΘ: Πώς κρίνετε την πορεία της Super Λίγκας; Δημιούργησε στο ξεκίνημα προσδοκίες, που δεν επαληθεύτηκαν στην συνέχεια…

Β.Γ.:
Δεν είμαι ικανοποιημένος. Δεν έχει ανέβει το επίπεδο. Έχει πέσει γι’ αυτό και έχουμε πολλές ομάδες, οι οποίες είναι στην ίδια μοίρα. Το γεγονός ότι δεν ανέβηκε το επίπεδο είναι αποτέλεσμα διαχρονικών προβλημάτων που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο δεν διάγει τις καλύτερες μέρες της ζωής του, αν αναλογιστεί κανείς τα αποτελέσματά μας στην Ευρώπη και τη βαθμολογική θέση που καταλάβαμε, μετά από πάρα πολλά χρόνια. Δυστυχώς, δεν είναι το επίπεδο τέτοιο, που θα μπορούσε κανείς να είναι ευχαριστημένος. Βέβαια, δεν ευθύνεται η διοργανώτρια αρχή, αλλά οι ιδιοκτήτες των ομάδων οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις διαφορετικές. Να βάλουν ξανά από την αρχή τα πράγματα κάτω και να αποφασίσουν τι ποδόσφαιρο θέλουν. Θέλουν να παίζουν μόνον εντός των συνόρων; Αν θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό, όπως μεγαλόσχημα λέγεται από πολλούς παράγοντες, ότι θέλουν να κάνουν πορεία στην Ευρώπη, θα πρέπει να αποφασίσουν να ξαναδούν το όλο θέμα από την αρχή. Για την Σούπερ Λίγκα, ως νέα διοργάνωση, δεν περίμενε κανείς, από την μια μέρα στην άλλη, ν’ αλλάξουν τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλει υπομονή, θέλει δουλειά και τα αποτελέσματα θα έρθουν αργότερα.

ΠτΘ: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κακοδαιμονίας του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Β.Γ.:
Πρέπει να κοιτάξουν στις ρίζες τους. Από την στιγμή που δεν μπορούμε να φέρουμε στην Ελλάδα ούτε τον Ροναλντίνιο, ούτε τον Μπάλακ πρέπει να κοιτάξουμε τις ρίζες μας, τους έλληνες ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι μια φιλοσοφία ζωής. Δεν χρειάζεται να δούμε άλλα, αλλά αυτό. Πρέπει να γυρίσουμε στην Ελλάδα και οι ξένοι που θα φέρουμε να κάνουν τη διαφορά. Δεν έχει αποδειχθεί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ότι οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα κάνουν τη διαφορά. Αυτή είναι μια δουλειά την οποία θα πρέπει οι ίδιοι οι πρόεδροι ν’ αποφασίσουν ότι πρέπει να την κάνουν. Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία, η νοοτροπία πάνω στο παιχνίδι. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται ενενήντα λεπτά και είναι παιχνίδι των λαθών. Κανένας δεν κοιτάει τα δικά του λάθη, παρά μόνο τα λάθη του διαιτητή. Αυτό πρέπει να σταματήσει, οι διαιτητές είναι άνθρωποι, λάθη κάνουν, λάθη θα συνεχίσουν να κάνουν, είναι παγκόσμιο το φαινόμενο, έτσι το θέλει η Παγκόσμια Κοινότητα, το θέλει παιχνίδι των λαθών, αλλά δεν πρέπει το λάθος του διαιτητή να το αναγορεύουμε σε μείζον λάθος.

ΠτΘ: Λέτε δηλαδή ότι στην χώρα μας η διαιτησία είναι εύκολος στόχος; Δηλαδή έχουμε καλή διαιτησία;

Β.Γ.:
Η διαιτησία είναι ανάλογη της διοργάνωσης, του πρωταθλήματος, των ομάδων, ανάλογη του επιπέδου του ποδοσφαίρου που έχουμε. Αλλά το να βάζουμε στόχο κάθε Κυριακή τον διαιτητή, γιατί έκανε ένα λάθος είναι παράλογο. Λάθος κάνει ο διαιτητής, λάθος κάνει ο τερματοφύλακας, λάθος κάνει ο ποδοσφαιριστής, ο προπονητής, αλλά ουδείς μιλάει γι’ αυτά τα λάθη, παρά μόνο για τα λάθη του διαιτητή. Θα πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και αυτό δυστυχώς δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

ΠτΘ: Το γεγονός ότι επί δυο μήνες τα πρωτοσέλιδα του αθλητικού Τύπου ασχολούνται μ’ έναν 17χρονο ταλαντούχο, την στιγμή που πολλοί 17χρονοι πρωταγωνιστούν στα πρωταθλήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς να γίνεται ιδιαίτερο θέμα η ηλικία τους, νομίζω ότι κάτι μαρτυρά για την ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Β.Γ.:
Έτσι είναι, κάναμε πρώτη είδηση για δυο μήνες την συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή πολύ καλού, πάρα πολύ καλού, σε μικρή ηλικία, ενώ θα έπρεπε αυτό να είναι η βάση μας, η κατεύθυνσή μας. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε έτσι. Το ταλέντο εμείς το ανακαλύπτουμε μετά τα 22 και 23, ενώ στην Ευρώπη το ανακαλύπτουν όταν πραγματικά είναι ταλέντο, στα 16 του. Πρέπει να γυρίσουμε στις ρίζες μας. Δεν μπορεί μια ομάδα να έχει 15 ξένους παίκτες από την στιγμή που μόνο δυο κάνουν τη διαφορά με τους Έλληνες. Από την στιγμή που κάνουν δύο την διαφορά, θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα βγάλουμε δικούς μας ποδοσφαιριστές.

ΠτΘ: Πάντως, κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ των ομάδων του Κέντρου και αυτών της Περιφέρειας. Η φετινή πορεία, ακόμη και των ομάδων της Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση τον Άρη, είναι απογοητευτική. Πότε θα αντιστραφεί το σκηνικό;

Β.Γ.:
Δεν μπορεί να αντιστραφεί γιατί στην Αθήνα υπάρχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες που αποφασίζουν να επενδύσουν. Δυστυχώς στην Περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή κινήτρων που θα μπορούσε να δώσει η πολιτεία. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο, που έχει κατατεθεί να δοθούν κίνητρα σε επιχειρηματίες να μπουν στην περιφέρεια. Δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

ΠτΘ: Δηλαδή προτείνετε να έχουμε ένα «κρατικοδίαιτο» ποδόσφαιρο;

Β.Γ.:
Όχι, κίνητρα προτείνω. Να ένα παράδειγμα: Όταν ένας επιχειρηματίας αποφασίσει να επενδύσει σε ομάδα της Περιφέρειας τα χρήματα που θα βάλει να εκπίπτουν από το φορολογητέο του εισόδημα, όπως γινόταν με τις δωρεές παλιότερα. Δεν θα γίνεται αυτό με τις ομάδες του κέντρου, θα γίνεται με τις ομάδες της Περιφέρειας. Μπορεί να βρει κανείς πάρα πολλά κίνητρα για να δώσει στις ομάδες της Περιφέρειας. Κατά την άποψή μου χωρίς την Περιφέρεια ποδόσφαιρο δεν υπάρχει. Τι να το κάνω το ποδόσφαιρο που θα παίζουν δέκα ομάδες της Αθήνας στην Α΄ Εθνική και τέσσερις ομάδες της Θεσσαλονίκης; Δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό, δεν πρόκειται να αλλάξει το ποδόσφαιρό μας, αν η Περιφέρεια δεν δυναμώσει. Για να δυναμώσει όμως, δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος.

ΠτΘ: Διαβάζω συχνά αναφορές και σχόλια για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και ακούω κριτικές, είναι ο άρχων του ελληνικού ποδοσφαίρου και επιρρίπτονται όλα σε εκείνον…

Β.Γ.:
Κατά την άποψή μου στους άρχοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν είναι μόνο ο Κόκαλης. Τώρα, όταν ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ πηγαίνουν εκτός έδρας και χάνουν με κατεβασμένα τα χέρια ή δεν μπορούν να κερδίσουν τα παιχνίδια, ο Ολυμπιακός θα παίρνει το πρωτάθλημα, αλλά στην Ευρώπη δεν πρόκειται ποτέ να κάνει το επόμενο βήμα. – Γιατί, αρκούν οι επενδύσεις που κάνει ο κ. Κόκαλης για να παίρνει μόνο το πρωτάθλημα. Και τα τελευταία πέντε χρόνια, θα ήθελα κάποιος να μου πει, αν δίκαια ή όχι πήρε τα τέσσερα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός. Αυτό πρέπει να δούμε. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Κόκαλης θέλει να κάνει κακό στο ποδόσφαιρο, θέλει την ομάδα του να κερδίζει, όπως την θέλουν όλοι.

ΠτΘ: Δηλαδή οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος κερδίζονται και χάνονται μόνο μέσα στο γήπεδο;

Β.Γ.:
Χάνονται μόνο στο γήπεδο. Απλά έχουμε αναγορεύσει το λάθος του διαιτητή στο μείζον θέμα της ημέρας. Μέσα στο γήπεδο κερδίζονται τα παιχνίδια και αυτό αποδεικνύεται. Λάθη θα κάνουν οι διαιτητές. Οι τρεις που δεν δικαιούνται να μιλάνε για τη διαιτησία είναι οι τρεις μεγάλοι και είναι αυτοί που μιλούν περισσότερο. Οι διαιτητές, όπως συμβαίνει σ’ όλο τον κόσμο, ευνοούν τους μεγάλους, όταν παίζουν με τους μικρούς, δυστυχώς αυτή είναι η νοοτροπία. Αλλά δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, στην Ισπανία ευνοείται η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ, στην Ιταλία η Ίντερ και η Γιουβέντους, στην Αγγλία η Μάντσεστερ, αυτή είναι η μοίρα των μικρών σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΠτΘ: Εξακολουθείτε να είστε κόκκινο πανί για τον Υφυπουργό Αθλητισμού;

Β.Γ.:
Για μένα, πάντως, δεν είναι κόκκινο πανί ο κ. Ορφανός, για εκείνον πιθανόν να είμαι, αλλά να ρωτήσω γιατί είμαι; Γιατί η Ομοσπονδία αποφάσισε να διεκδικήσει το αυτοδιοίκητό της, όπως συμβαίνει Παγκοσμίως; Ερώτημα κάνω. Γιατί έχει αποκλειστεί το ποδόσφαιρο από την χρηματοδότηση της πολιτείας; Είναι ένα ερώτημα που θέτω στον κ. Ορφανό. Δεν βλάπτεται η Ομοσπονδία έτσι, αλλά το ποδόσφαιρο. Δεν θα φανεί τώρα, αλλά τα επόμενα χρόνια πόσο κακό κάνει αυτή η τακτική στο ποδόσφαιρο.

ΠτΘ: Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στον ποδοσφαιρόφιλο Πρωθυπουργό μας;

Β.Γ.:
Να κοιτάξει πώς το ποδόσφαιρο θα χρηματοδοτηθεί. Όχι, η Ομοσπονδία, το ποδόσφαιρο, οι ομάδες, το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Αν η βάση και η δομή του ποδοσφαίρου, που είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δεν αποφασίσει η πολιτεία να το αγκαλιάσει με τον τρόπο που πρέπει, δυστυχώς δεν θα έχουμε το ποδόσφαιρο που θέλουμε.

ΠτΘ: Συνεχίζετε να επιμένετε στο: «Ρεχάγκελ και ξερό ψωμί» ως επιλογή στο τιμόνι της Εθνικής;

Β.Γ.:
Με το Ρεχάγκελ πάντα και όσο ο ίδιος αντέξει να είναι στο τιμόνι της Εθνικής, γιατί εγώ έχω μάθει στη ζωή μου να στηρίζω τις επιλογές μου και τουλάχιστον σ’ αυτό το σημείο με τον προπονητή της εθνικής δεν έχω πέσει έξω. Θεωρώ ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, σε πολύ καλό δρόμο, έχουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι τον επόμενο μήνα με την Τουρκία στο Καραϊσκάκη, αν το κερδίσουμε θα είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε το επόμενο βήμα για να ξαναδούμε την ομάδα μας στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Γίνεται μια πολύ σοβαρή και οργανωμένη δουλειά και τα αποτελέσματα φαίνονται. Σε δια-συλλογικό επίπεδο οι επιτυχίες είναι ανύπαρκτες, σε εθνικό επίπεδο, η εθνική μας ομάδα μας κάνει όλους υπερήφανους.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.