Ψηφιστηκε η τροπολογια για τα μετρα κατα της ακριβειας

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες ψήφισαν “ΝΑΙ” στη δέσμη μέτρων της κυβέρνησής μας στη μάχη για να μπει ένα τέλος στις δομικές στρεβλώσεις της αγοράς και να μειωθούν άμεσα οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πληθωρισμός της απληστίας δεν θα γίνει ανεκτός. Είμαστε αποφασισμένοι να μπει τάξη στην αγορά, να σταματήσει η παραπλάνηση των καταναλωτών και να στηρίξουμε όλα τα νοικοκυριά» αναφέρουν πηγές του ΥΠΑΝ.

Μεταξύ άλλων η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνει:

  • το πλαφόν στο κέρδος του βρεφικού γάλακτος
  • τον περιορισμό των εκπτώσεων και των προσφορών στα σούπερ μάρκετ, με μετακύλιση του οφέλους στην αρχική τιμή

Τα εν λόγω μέτρα είχε ανακοινώσει πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Πρώτον, όσες εταιρείες προχωρήσουν από τις 10 Ιανουαρίου σε αύξηση των τιμολογίων τους στα προϊόντα που δίνουν στα σούπερ μάρκετ, δεν θα μπορούν για τρεις μήνες να κάνουν καμία προσφορά στα σούπερ μάρκετ.

Δεν θα μπορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ να διαθέτουν τα προϊόντα τους 1+1 ή 2+1 ή μείον 50%, κάτι που θα ισχύει για τρεις μήνες. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει εφαρμογή για όλο το 2024.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τη μείωση κατά τουλάχιστον 30% της δαπάνης των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ για προωθητικές ενέργειες. Αν μια εταιρεία διέθεσε το 2023 ένα ποσό για προσφορές, το εν λόγω ποσό φέτος πρέπει να είναι μειωμένο κατά 30%. Και το ποσό αυτό θα πρέπει να μετακυλιστεί στις αρχικές τιμές των προϊόντων.

Ακόμη, σημειώνεται ότι τα πιστωτικά τιμολόγια δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 3% των συνολικών παραγγελιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.