Η διαχρονικη εξισωση «2 συν 1» ψαχνει ακομα τη λυση της…

Μια ξεχωριστή παράσταση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Πέμπτη 10 Ιουνίου στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, από το Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής, της κ. Μυρσίνης Λαντζουράκη. Τα παιδιά του εργαστηρίου κατάφεραν να ενθουσιάσουν το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά το χώρο, παρουσιάζοντας τη διαχρονική εξίσωση «2συν1», που καλούνται να λύσουν οι άνθρωποι κάθε εποχής και κάθε κοινωνίας.

Η κ. Λαντζουράκη μας πρότεινε να συμμετάσχουμε στην αγωνία όλων εκείνων, που μέσα από τα έργα του Μαριβώ, του Ντάριο Φο, του Θόρντον Ουάιλντερ κ.ά., επιχειρούν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να φτάσει στη λύση της εξίσωσης. «Έκοψε και έραψε» αποσπάσματα από διάφορα θεατρικά έργα και άλλα κείμενα, που διαπραγματεύτηκαν κατά καιρούς τον αγώνα του ανθρώπου να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίστη και την προδοσία. Μας παρουσίασε τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που μοιάζουν ορισμένες φορές και με εμάς τους ίδιους, που άλλοτε στεκόμαστε επικριτικά απέναντί τους, άλλοτε τους συμμεριζόμαστε και τους επικροτούμε και άλλοτε τους αντιμετωπίζουμε με αδιαφορία.

Το χιούμορ και οι αυτοσχεδιασμοί «Δούρειος Ίππος» στις ψυχές των θεατών

Οι αυτοσχεδιασμοί των ηθοποιών και μια γερή δόση χιούμορ και αστείων καταστάσεων, που περιλάμβανε το σενάριο των σκηνών, λειτούργησαν σαν «Δούρειος Ίππος», που εισέβαλε στις ψυχές των ανθρώπων, που παρακολουθούσαν την παράσταση, και, ενώ προκαλούσαν το αυθόρμητο γέλιο τους, παράλληλα αποτύπωνε την τραγικότητα των ηρώων, που μάχονται και αγωνιούν να βρουν απαντήσεις, όταν αντιλαμβάνονται ότι γίνονται μέλη της εξίσωσης «2 συν 1».

 

Συχνά παρατηρούσες τα βλέμματα των θεατών μετά από ένα αυθόρμητο γέλιο, απότομα να παγώνουν, όταν αντιλαμβάνονταν την τραγικότητα των καταστάσεων, που βίωναν οι ήρωες. Αυτός ήταν και ο σκοπός της παράστασης, άλλωστε, μια και η απάντηση, που τόσοι πολλοί αναζήτησαν, από τον πρωτόγονο άνθρωπο μέχρι και σήμερα, δεν μπορεί να δοθεί με ακρίβεια, τουλάχιστον να εξοικειωθεί ο θεατής με το πεπρωμένο του, που μερικές φορές τον οδηγεί σε αστείες και κωμικές καταστάσεις και άλλες φορές επιβάλλει τη σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπισή τους.

 

Όπως τόνισε η κ. Λαντζουράκη, μιλώντας στον ΠτΘ, «επιχειρήσαμε να δώσουμε την αστεία πλευρά των καταστάσεων, αφήνοντας να διαφανεί και η σοβαρότητα του θέματος, που πολλές φορές πονάει εκείνους που το βιώνουν».

Το ταλέντο και η σκληρή δουλειά έφεραν τα θετικά αποτελέσματα

Η κ. Λαντζουράκη είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια της μουσικής της παράστασης, καθώς δική της ιδέα ήταν η παρουσίαση αυτού του μωσαϊκού από αποσπάσματα έργων μεγάλων συγγραφέων, από την εποχή του Μαριβώ μέχρι και τους πιο σύγχρονους. Δήλωσε ικανοποιημένη για το ενδιαφέρον του κόσμου και ευχαριστημένη για το ζεστό χειροκρότημα, που δέχτηκαν τα παιδιά που συμμετείχαν. Έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθεια που κατέβαλαν, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη χρονιά που λειτουργεί το εργαστήρι και συμμετέχουν τα συγκεκριμένα άτομα στα μαθήματα.

 

«Οφείλω να πω ότι τα παιδιά που συμμετείχαν σήμερα στην παράσταση είναι ένα απίστευτο τμήμα του εργαστηρίου, με πολύ μεγάλη δυναμική. Βεβαίως και υπάρχει πολύ ταλέντο, όπως διαπιστώσαμε, ωστόσο οφείλουμε να τονίσουμε και τη δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Δουλέψαμε όλη τη χρονιά σε αυτοσχεδιασμούς και ασκήσεις γενικά υποκριτικής και από το Φλεβάρη αρχίσαμε να δουλεύουμε για τη συγκεκριμένη παράσταση, παράλληλα βέβαια με τις ασκήσεις που προανέφερα. Θεωρώ σημαντικό να μην επικεντρωνόμαστε μονάχα στις παραστάσεις, αλλά να δουλεύουμε συνέχεια, καθώς αυτό είναι που προέχει, να βελτιώνονται διαρκώς τα παιδιά. Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανη για τα “παιδιά” μου».

Οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό

Όσον αφορά στους ηθοποιούς που συμμετείχαν στην παράσταση, αξίζει να σημειώσουμε ότι επρόκειτο για νεαρά άτομα, αλλά και παιδιά γυμνασίου. Όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ τίποτα δεν είχαν να ζηλέψουν από επαγγελματίες ηθοποιούς, αποδίδοντας άψογα τους ρόλους τους. Αναλυτικά, αναφέρουμε τα ονόματα των ηθοποιών, που συμμετείχαν, με την ελπίδα να τους ξανασυναντήσουμε και στο μέλλον σε μεγάλα θεατρικά έργα. Συμμετείχαν, λοιπόν, στην παράσταση οι: Ισμήνη Κεφαλά, Ζωή Λόλα, Έλλη Καλούδη, Αλέξανδρος Μαρίνος, Κατερίνα Δερδελάκου, Γιάννης Παπαπαναγιώτου, Λίντα Φάουζι, Πέτρος Μπένος, Μερόπη Δράκου, Ελευθερία Μειδάνη, Χριστοδούλα Χατζηδημήτρη, Τάκης Ιγγλέζος, Ξένια Παπαμιχαήλ και Βάσω Μιχαηλίδου.

 

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη παράσταση, επιχειρώντας να συμφιλιώσουν τον άνθρωπο με τις αδυναμίες του, με τα διλήμματα, που αναπόφευκτα μπορεί να αντιμετωπίσει στη ζωή του, με την ίδια του τη φύση. Τέτοιες προσπάθειες μας βοηθούν να γνωρίσουμε όσα παρατηρούμε και δε μπαίνουμε στον κόπο να αναλύσουμε, να ξανασυστηθούμε με τους διπλανούς μας, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πλήρες φωτογραφικό υλικό στην ενότητα ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.