«Η αλλαγη του εκλογικου νομου ειναι παιχνιδι με τους θεσμους»

Σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε ουσιαστικά τους βουλευτές και τους υπουργούς του ο κ. Καραμανλής με την εξαγγελία της αλλαγής του εκλογικού νόμου από τη Βουλή μόλις 12 μέρες μετά την επανεκλογή του.

Παρά το γεγονός ότι 48 ώρες μετά την πρωθυπουργική δήλωση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε από το ίδιο βήμα για εξάντληση της τετραετίας, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προκειμένου να «καεί» ο ισχύων νόμος, παραμένει ισχυρό.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετά την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν σε μια τέτοια επιλογή, άρνηση που φάνηκε από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις των προέδρων των κομμάτων, επιταχύνει τις διαδικασίες για να προχωρήσει, έστω και μονομερώς, στην αλλαγή του νόμου.

Για το θέμα μίλησε στον ΠτΘ ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης κ. Γιώργος Πεταλωτής. Ο κ. Πεταλωτής χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ενέργεια του πρωθυπουργού «παιχνίδι με τους θεσμούς», αλλά και «επικίνδυνη» και «αποπροσανατολιστική από τα πραγματικά προβλήματα του λαού»

Εκλογικός νόμος

«Η αλλαγή του εκλογικού νόμου πραγματικά ήταν το μόνο καινούργιο που ακούσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, το οποίο βέβαια δεν θα μπορούσε να ειπωθεί δώδεκα μέρες ακριβώς μετά τις εκλογές, κατά τις οποίες η λαϊκή ετυμηγορία τού επεφύλαξε την τύχη να είναι πρωθυπουργός και μάλιστα με ένα ποσοστό μεγάλο, με μία όμως κυβερνητική πλειοψηφία 152 βουλευτών. Ο κ. Καραμανλής, παίζοντας για άλλη μια φορά με τους θεσμούς, μίλησε στα σκοτεινά για αλλαγή εκλογικού νόμου, ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την άποψή μου, θεωρώντας μάλιστα ότι συμπεριφέρεται με εντιμότητα, επειδή το κάνει στην αρχή της τετραετίας. Ο εκλογικός νόμος, ο οποίος ισχύει τώρα, ας μη ξεχνάμε ότι είναι ένας πλειοψηφικός εκλογικός νόμος, χαρίζει σαράντα έδρες στο πρώτο κόμμα, τις οποίες λεηλατεί από τα άλλα κόμματα αλλά κυρίως από το δεύτερο. Έρχεται λοιπόν ο κ. Καραμανλής σε ένα εκλογικό τοπίο να προτείνει έναν εκλογικό νόμο, ζητώντας μάλιστα και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, που θα λεηλατεί στην κυριολεξία το δεύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τα μικρότερα, προκειμένου να χαρίσει περισσότερες έδρες στο πρώτο κόμμα. Ερώτηση όλης της αντιπολίτευσης ήταν, αν δεν φτάνουν οι σαράντα έδρες, με πόσες εν πάση περιπτώσει ικανοποιείται η κυβέρνηση, ερώτηση που εξέφρασε ο κ. Αλαβάνος. Με 50,60,80; Αυτά όμως είναι παιχνίδια, και μάλιστα παιχνίδια με τους θεσμούς. Τα κυρίαρχα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία είναι τελείως διαφορετικά, είναι καθημερινά, είναι καυτά. Όταν αυτά δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις, τότε παίζεις με εκλογικούς νόμους προκειμένου να μη χάσεις την πλειοψηφία. Είναι και επικίνδυνο αυτό που έγινε και αποπροσανατολιστικό από τα προβλήματα του τόπου. Εκείνο που όμως οφείλω να σημειώσω είναι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι δεν θα συναινέσουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Εκλογικός νόμος και εκλογές

«Πιστεύω ότι, όπως παρατηρήθηκε και από τους ομιλητές στις χθεσινές δηλώσεις, η αλλαγή εκλογικού νόμου προαναγγέλλει και εκλογές, οι οποίες θα είναι με λίστα. Ο κ. Καραμανλής κάνει κάτι τέτοιο για να τρομάξει περισσότερο τους βουλευτές της ίδιας της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μην έχουμε ανταρσίες στους 152 βουλευτές. Αυτό πιστεύω ότι ήταν το όλο ζήτημα. Αλλά τέτοια παιχνίδια πολιτικά και παραπολιτικά δεν συγχωρούνται να παίζονται στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. Προείχε να ακούσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις, με τις οποίες θα πορευθεί η νέα κυβέρνηση, αποδείχτηκε όμως ότι πρόκειται για μια παλιά κυβέρνηση χωρίς στόχους και προοπτικές για τη χώρα»

Διαδικασία αλλαγής εκλογικού νόμου

«Είναι ιδιαίτερη η διαδικασία αλλαγής εκλογικού νόμου απ’ ό,τι ενός απλού.

Για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές ο εκλογικός νόμος, θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των 200 μελών της Βουλής, δηλαδή τα δύο τρίτα, που σημαίνει μια ευρεία συναίνεση.

Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η συναίνεση, θα πρέπει ο οποιοσδήποτε εκλογικός νόμος ψηφισθεί να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Και νομίζω ότι κάτι τέτοιο κατέστη σαφές. Άρα μιλάμε για τις μεθεπόμενες εκλογές».

Εκλογολογία

«Μιλάμε συνεχώς για εκλογές. Οι εκλογές κατά την άποψή μου, αλλά και με βάση το Σύνταγμα, είναι μια διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας ορίζει ποιο κόμμα θα είναι κυβέρνηση και ποιο θα είναι στην αντιπολίτευση. Είναι δηλαδή ένα εργαλείο για το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είναι πανάκεια. Εμείς αντίθετα ασχολούμαστε και μετεκλογικά με αυτές. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η ανατροπή των θεσμών και να έχουμε μία διακυβέρνηση που θα σέβεται τους θεσμούς και το ρόλο που της έχει τάξει στο πολιτικό σύστημα».

Α.Π.

Προγραμματικές δηλώσεις

«Ως γνωστόν στην κορυφαία διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων από την εκάστοτε κυβέρνηση όλος ο ελληνικός λαός περιμένει – και κατά μείζονα λόγο τα μέλη του κοινοβουλίου – τις δηλώσεις εκείνες της κυβέρνησης που χαράσσουν μια τακτική, μια πολιτική και μια στρατηγική για όλη την τετραετία διακυβέρνησής της. Εμείς που βρισκόμασταν στη βουλή, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός παρακολούθησε τον κ. Καραμανλή να επαναφέρει τον προεκλογικό λόγο του 2004, μια συρραφή υποσχέσεων, ένα κείμενο από το οποίο απουσίαζαν εντελώς οι προτάσεις και οι ιδέες, άνευρο, άτολμο, χωρίς να φέρνει τίποτα καινούργιο λες και δεν πέρασε μια τετραετία, λες και δεν αφορούσαν στις προγραμματικές δηλώσεις μιας κυβέρνησης η οποία θα κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.