Γυναικες μπροστα στο μελλον που τους ανηκει

Το ΚΕΣΥ «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου / Δήμου Σαπών, η Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε. και το πρόγραμμα «Γυναίκες Μπροστά» διοργάνωσαν ημερίδα λήξης του προγράμματος σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής το βράδυ της Τετάρτης. Η υλοποίηση του προγράμματος «Γυναίκες Μπροστά» ξεκίνησε το 2004 σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με βασικό στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών, την προετοιμασία τους για την ένταξη στην αγορά εργασίας, την προώθησή τους σε θέσεις απασχόλησης, καθώς επίσης και την άμεση βοήθεια για τη δημιουργία δικών τους επιχειρήσεων και συνεταιρισμών. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο έργο «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ των Γυναικών» του Μ. 5.3 που υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Ισότητας.

450 συνολικά άνεργες γυναίκες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση (82 γυναίκες για το νομό Δράμας, 95 γυναίκες για το νομό Καβάλας, 77 γυναίκες για το νομό Ξάνθης, 93 γυναίκες για το νομό Ροδόπης, 103 γυναίκες για το νομό Έβρου).

Ο γενικός διευθυντής Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε. αναπτυξιακή εταιρεία των δήμων του Ν. Έβρου κ. Κωνσταντίνος Κουζούκος εξήγησε ότι συνολικά επωφελήθηκαν 450 γυναίκες σε περιφερειακό επίπεδο, οι οποίες, με τη βοήθεια των εξειδικευμένων στελεχών των δομών στήριξης της Περιφέρειας έλαβαν την κατάλληλη πληροφόρηση σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και ευκαιριών απασχόλησης. «Το πρόγραμμα αφήνει 450 γυναίκες επωφελούμενες και αρκετά καταστήματα, τα οποία δημιουργηθήκαν μέσα από αυτή τη δράση. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Μ. 5.3 «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ των Γυναικών» με υπεύθυνη τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε το 2004 μια πρόταση, ήμασταν τυχεροί γιατί εγκρίθηκε και έκτοτε ξεκίνησε η υλοποίησή του. Σήμερα είμαστε στο πέρας αυτής της προσπάθειας μετά από τρία χρόνια. Είναι ένα πετυχημένο πρόγραμμα και είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στην Ελλάδα και υπάρχουν αρκετά καταστήματα σε όλη την Περιφέρεια, σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο που δημιουργήθηκαν με επωφελούμενες τις γυναίκες».

Για το πόσο δύσκολο ήταν να φτάσουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις και πόσο δύσκολο είναι να κρατηθούν από εδώ και πέρα ο κ. Κουζούκος σχολίασε: «Σαφώς το πρώτο δύσκολο βήμα είναι το να εμψυχώσεις κάποιες γυναίκες να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, δημιουργώντας μια δική σου επιχείρηση, αντιμετωπίζεις διάφορα προβλήματα γραφειοκρατίας, εξεύρεσης πόρων, οργάνωσης κ.ά. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν παράλληλα και την τοπική κοινωνία που πολλές φορές θεωρεί ότι μια γυναίκα δεν έχει τη δυνατότητα ούτε ίσως και τις ικανότητες να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Αυτό όμως αποδείχτηκε ότι δεν συμβαίνει, διότι είχαμε γυναίκες, οι οποίες τόλμησαν. Το επόμενο βήμα φυσικά είναι η βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων. Φροντίσαμε βεβαία εμείς, κάνοντας τα επιχειρησιακά τους σχέδια μέσα από το πρόγραμμα και συμβουλεύοντάς τις, να λειάνουμε το έδαφος έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και μετά. Θεωρώ ότι έχουν όλα τα εχέγγυα να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις τους μπροστά, επαφίεται όμως και στις ίδιες τις γυναίκες να προχωρήσουν. Αν θέλουν μπορούν, έτσι ήταν και ο τίτλος κάποιας ομιλίας που είχαμε στο παρελθόν».

Η υπεύθυνη του προγράμματος «Γυναίκες Μπροστά» κ. Ελένη Γκιοκτσέ ισχυρίστηκε ότι ήταν πιο εύκολο για τις γυναίκες να ιδρύσουνε επιχείρηση παρά να βρουν δουλειά στην αγορά. «Ήταν πιο εύκολο γιατί εξαρτιόταν από αυτές, δεν εξαρτιόταν από τους μηχανισμούς της αγοράς. Στην πλειοψηφία τους αυτές που από την αρχή εκδήλωσαν επιθυμία να κάνουν επιχείρηση, έφτασαν και στην υλοποίηση του στόχου τους. Επειδή το πρόγραμμα λειτουργεί πάνω από δύο χρόνια, μιλάμε για πάνω από 100 επιχειρήσεις και μέχρι στιγμής έχουμε μόνο μια επιχείρηση που έκλεισε για λόγους ασθένειας. Ελπίζουμε ότι η βιωσιμότητα μπορεί να εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό για διάφορους λόγους, ένα επειδή το ήθελαν οι ίδιες οι ίδιες οι γυναίκες και το έκαναν και ένα δεύτερο επειδή μέσα από το πρόγραμμα είχαν και υποστήριξη, και στο στήσιμο της επιχείρησης και στο πώς θα τη διαχειριστούν την επιχείρηση».

Όσο για το αν θα χρειαστούν οι γυναίκες υποστήριξη από εδώ και πέρα, η κ. Γκιοκτσέ τόνισε ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι μηχανισμοί που μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη για τέτοιες δραστηριότητες στην περιοχή. «Δεν υπάρχουν μηχανισμοί αποκλειστικά για γυναίκες, υπάρχουν ωστόσο άλλα προγράμματα που έρχονται από πίσω και μπορούν να τις στηρίξουν. Υπάρχει Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας και οι επιτροπές ισότητας στις νομαρχίες. Καλό θα ήταν ωστόσο για την Περιφέρεια να υπάρχει μια μόνιμη δομή που να απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

Η ισορροπημένη και ισοδύναμη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική, εκτός από θεμελιώδες δικαίωμα, συνιστά και μοχλό ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό, η καταπολέμηση της γυναικείας ανεργίας έχει καταστεί θέμα εθνικής προτεραιότητας. Οι γυναίκες αποτελούν ένα πλούσιο παραγωγικό δυναμικό. Η μη αξιοποίησή του οδηγεί σε απώλεια γνώσεων και ταλέντων και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, μειώνει δε την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η εξασφάλιση απασχόλησης στις γυναίκες έχει και περαιτέρω οικονομικό αντίκτυπο, αφού συμβάλλει στην οικονομική στήριξη της οικογένειας και την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, που, με τη σειρά του, ευνοεί την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, την αποταμίευση και τις επενδύσεις, και οδηγεί κατ’ επέκταση στην βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Στο πνεύμα αυτό, η Γενική Γραμματεία Ισότητας αξιοποιώντας τις ευκαιρίες του κοινοτικού πλαισίου στήριξης αλλά δαπανώντας και εθνικούς πόρους υλοποιεί το έργο “Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ των γυναικών”. Από το έργο αυτό ωφελούνται ήδη πολλές χιλιάδες γυναικών, μέσα από υπηρεσίες εξειδικευμένης πληροφόρησης, κοινωνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και προώθησης σε θέσεις εργασίας.

Στο έργο αυτό περιλαμβάνονται καινοτόμα στοιχεία, που αφορούν την εργασία της γυναίκας και τη διευκόλυνσή της για τον συνδυασμό οικογένειας και εργασίας. Έτσι επιδοτούνται ειδικότερα οι γυναίκες με παιδιά προσχολικής ηλικίας ή με φροντίδα ανάπηρων ατόμων προκειμένου να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση με έδρα το σπίτι τους.

Σύμμαχός μας σ’ αυτή την επιτυχημένη προσπάθεια για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπήρξαν όλοι οι εταίροι του Σχεδίου Δράσης “ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ”, τοπικοί φορείς, κοινωνία των πολιτών.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και εγώ προσωπικά προσβλέπουμε στη συνέχιση της ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας με την Περιφέρεια με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του πρωτοποριακού αυτού έργου από το οποίο ωφελούμενη θα είναι τελικά ολόκληρη η κοινωνία.

Με το ίδιο πνεύμα θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας

Ευγενία Τσουμάνη

Η βελτίωση της θέσης των γυναικών στην οικονομία, την εκπαίδευση, την πολιτική, γενικότερα στην κοινωνία είναι μέρος της προσπάθειας για κοινωνική ισότητα και ισονομία. Στην εποχή μας πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή και την απασχόληση. Η ενδυνάμωση των γυναικών, η προετοιμασία τους για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, η υποστήριξή τους για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και η προώθησή τους σε θέσεις απασχόλησης είναι δράσεις που στηρίζουν τις γυναίκες στην έξοδό τους στην αγορά εργασίας. Αυτές οι ενέργειες αποτέλεσαν το περιεχόμενο των Ολοκληρωμένων παρεμβάσεων υπέρ των γυναικών, του επιχειρησιακού προγράμματος “Απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση”, με τελικό δικαιούχο τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υλοποιήθηκε ένα από τα 17 σχέδια δράσης με τίτλο “ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ”. Το σχέδιο απευθύνθηκε σε 450 άνεργες γυναίκες, οι οποίες επιθυμούσαν να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Αναλυτικά αποτελέσματα του προγράμματος παραθέτονται στη συνέχεια.

Εδώ επιθυμώ να τονίσω τη σημασία της δημιουργίας περίπου 100 επιχειρήσεων στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας που στη συντριπτική τους πλειοψηφία λειτουργούν ικανοποιητικά, σε μια εποχή που η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα. Η οικονομία της περιφέρειας ενισχύεται με την ίδρυσή τους και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας Κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις “απεικονίζονται” στην παρούσα έκδοση. Ανεξάρτητα από το αντικείμενό τους αποτελούν αποτέλεσμα ελπίδας, προσδοκίας, προσπάθειας και δουλειάς των γυναικών. Ευχόμαστε σ΄ αυτές αλλά και σε όλες τις γυναίκες του προγράμματος δύναμη και επιτυχία.

Ο Πρόεδρος της Ν.Α.Ρ.Ε.

Γιώργος Μηνόπουλος

Το πρόγραμμα “Γυναίκες μπροστά” και η παρούσα έκδοση

Τον Οκτώβριο του 2004 ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος “Γυναίκες Μπροστά” σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με βασικό στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών, την προετοιμασία τους για την ένταξη στην αγορά εργασίας, την προώθησή τους σε θέσεις απασχόλησης καθώς επίσης και την άμεση βοήθεια για τη δημιουργία δικών τους επιχειρήσεων και συνεταιρισμών. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο έργο “Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ των Γυναικών” του Μέτρου 5.3 που υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Συνολικά επωφελήθηκαν 450 γυναίκες σε περιφερειακό επίπεδο όπου με την βοήθεια των εξειδικευμένων στελεχών των δομών στήριξης της Περιφέρειας είχαν την κατάλληλη πληροφόρηση σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και ευκαιριών απασχόλησης. Ταυτόχρονα υπήρχε συμβουλευτική στήριξη για την εκπόνηση επαγγελματικού σχεδίου ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επωφελούμενης, νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Αποφασίσαμε να προβούμε στην έκδοση αυτού του εντύπου για να αποτυπώσουμε όχι μόνο με κείμενα αλλά και με εικόνες τα πραγματικά αποτελέσματα αυτού του προγράμματος σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ.Θ. Στις σελίδες που ακολουθούν θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τις γυναίκες, οι οποίες, μέσω του προγράμματος “Γυναίκες Μπροστά”, και μαζί με την δική τους, πάνω από όλα, θέληση, επιμονή και προσωπικό κόπο κατάφεραν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Για πολλές γυναίκες το εν λόγω πρόγραμμα ήταν η βασική ώθηση για την επίτευξη αυτού του στόχου και ειδικά σε μια περιοχή σαν τη δική μας που εκτός από την ακριτική γεωγραφική της θέση και με τις διάφορες πολιτισμικές ιδιαιτερότητες έχει να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό και ποσοστό το φαινόμενο της ανεργίας και ειδικότερα στο γυναικείο πληθυσμό.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε και στο μέλλον να υπάρχουν τέτοια προγράμματα και πρωτοβουλίες ώστε να ενισχύονται οι γυναίκες του τόπου μας και γενικότερα η οικονομία και το επίπεδο της περιοχής μας.

Δημήτριος Χρυσανίδης

Πρόεδρος Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε

Δήμαρχος Τραϊανούπολης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.