Αναβιωση του εθιμου του Λαζαρου σε Αρσακειο και Αιγειρο

Τα παιδιά, μαζί με το ομοίωμα του Λαζάρου είπαν τα κάλαντα σε σπίτια των οικισμών

Το έθιμο και τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσαν για ακόμα μια φορά στη Ροδόπη, στο Αρσάκειο από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αρσακείου «Το Ευθύμιο» και στην Αίγειρο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρου Ροδόπης.

Ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου, τα παιδιά γύρισαν στα σπίτια φέρνοντας μαζί τους το μήνυμα της Ανάστασης του Λαζάρου, αλλά και την υπόσχεση της ανάστασης του Χριστού σε μια εβδομάδα από τώρα.

Σημαντική η διατήρηση του εθίμου για τους κατοίκους του Αρσακείου

Στο Αρσάκειο, με το ομοίωμα του Λαζάρου στα χέρια, τα μικρά κοριτσάκια του οικισμού, οι Λαζαρίνες, ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές βγήκαν στους δρόμους του οικισμού και πήγαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα παραδοσιακά κάλαντα της ημέρας.

Κάθε νοικοκυρά έπαιρνε στα χέρια της το ομοίωμα και το περιέφερε σε τρεις γωνιές του σπιτιού, λέγοντας «μέσα ο Λάζαρος έξω οι ψύλλοι», προκειμένου να διώξουν το κακό από το σπίτι. Ακολούθως γέμιζε τα στολισμένα με άνθη των Λαζαρίνων με γλυκά και άσπρα αυγά ως ανταμοιβή και η πολύχρωμη χαρούμενη πομπή κινούσε για το επόμενο σπίτι.

Στόχος της αναβίωσης του εθίμου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Κοτσάκη, που έφεραν οι πρόγονοί τους από το Ευθύμιο της Ανατολικής Θράκης, είναι να το περάσουν στην επόμενη γενιά.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο Λάζαρος ετοιμαζόταν από το προηγούμενο βράδυ από τη γιαγιά ή τη μητέρα, ώστε το πρωί τα κοριτσάκια να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα, με τις νοικοκυρές να παίρνουν τον Λάζαρο μέσα στο σπίτι, στις τρείς γωνιές και στο εικονοστάσι, ενώ γέμιζαν τα καλαθάκια των παιδιών με αυγουλάκια, καρύδια, καραμέλες ή γλυκά.

Στο Αρσάκειο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου, που τόνισε τη σημασία της διατήρησης των εθίμων αυτών από γενιά σε γενιά. Στάθηκε δε στο γεγονός ότι το έθιμο λαμβάνει χώρα σ ένα οικισμό στον οποίο συνυπάρχουν αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι, διατηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Κάλαντα του Λαζάρου και στην Αίγειρο

Τα κάλαντα όμως ακούστηκαν και στην Αίγειρο, όπου τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου  με στολισμένα καλαθάκια στα χέρια για άλλη μια φορά τραγούδησαν τα Κάλαντα του Λαζάρου στα σπίτια του οικισμού.

Οι νοικοκυρές γέμισαν τα καλαθάκια τους με αυγά και λιχουδιές, ενώ ευχή όλων ήταν να είναι γεροί και να συνεχίσουν να αναβιώνουν το έθιμο και στο μέλλον ώστε η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα να αποτελέσουν βίωμα και της επόμενης γενιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.