«Γκερνικα, η ιστορια ενος πινακα»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 5 Απριλίου τα εγκαίνια της έκθεσης Πάμπλο Πικάσο «Γκερνίκα, η ιστορία ενός πίνακα». Την έκθεση οργανώνουν στο πλαίσιο των Γιορτών Νεολαίας 2009 η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης και το Εργαστήρι καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας «Τεχνοπαιχνιδίσματα».

Πρόκειται για μία έκθεση του Ινστιτούτου Θερβάντες, για το διάσημο ζωγραφικό έργο του Πικάσο που διηγείται την ιστορία αυτού του οικουμενικού πίνακα, από τη στιγμή που η δημοκρατική κυβέρνηση ανέθεσε τη δημιουργία του στον Πικάσο το 1937, μέχρι την άφιξή του στην Ισπανία το 1981. Την έκθεση συμπληρώνουν έργα παιδιών 7-14 ετών από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, εμπνευσμένα από το διάσημο έργο.

Στόχος αυτής της έκθεσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στα μικρά και τα μεγάλα παιδιά να περάσουν από τη Δημοτική Πινακοθήκη για να θαυμάσουν την ιστορία του έργου του μεγάλου καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο, «Γκερνίκα». «Το θέμα αυτό παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Μας δίνεται η ευκαιρία να φανταστούμε έναν κόσμο διαφορετικό με την αγάπη και την ειρήνη να κυριαρχούν, να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ερωτευθούν, να αγαπήσουν και να φωνάξουμε δυνατά κατά του πολέμου, κατά της βίας που ασκείται αυτή τη στιγμή στον συνάνθρωπό μας. Είναι μια ευκαιρία για όλους να προβληματιστούμε αλλά και να δείξουμε στους μικρούς ποιος είναι ο Πάμπλο Πικάσο, τι έχει κάνει και ποια είναι η φιλοσοφία του», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης, κάνοντας λόγο για μια σημαντική έκθεση, την οποία καλό είναι να την παρακολουθήσει κανείς.

Επίσης, στo πλαίσιο της έκθεσης συμμετέχει το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με 24 έργα παιδιών 7-14 ετών με τίτλο «Χρωματίζοντας τη Γκερνίκα του Πάμπλο Πικάσο».
Επομένως, στους επισκέπτες δίνεται η δυνατότητα να θαυμάσουν ταυτόχρονα και τα έργα των παιδιών, εμπνευσμένα από το διάσημο έργο.

Για την έκθεση μίλησε και η Ευαγγελία Σκουμπρή, διευθύντρια του Εργαστηρίου καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας «Τεχνοπαιχνιδίσματα» και ιδιοκτήτρια του Σύγχρονου Κέντρου Προσχολικής Αγωγής. Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρόκειται για μια περιοδευόμενη έκθεση που έχει ξεκινήσει από το 1997 από το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Ισπανική Πρεσβεία. «Στόχος είναι η ενημέρωση του κόσμου για την ιστορία αυτού του οικουμενικού έργου που έχει τόσο μεγάλη σημασία, καθώς και η ανάπτυξη της ισπανικής κουλτούρας. Είναι μια έκθεση η οποία περιλαμβάνει πάνω από 25 πίνακες που αφηγούνται τις ιστορικές συνθήκες, τα στάδια εκτέλεσης καθώς και το τελικό αποτέλεσμα του έργου».

Στον επισκέπτη που θα επισκεφθεί την έκθεση δίνεται η ευκαιρία να δει την αναπαραγωγή της «Γκέρνικα», καθώς και τις λεπτομέρειες από διάφορα κείμενα που συνοδεύονται πάνω στην έκθεση.

Εκπαιδευτική διάσταση της έκθεσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και η εκπαιδευτική διάσταση της έκθεσης, με στόχο να πραγματοποιηθούν και εκπαιδευτικά προγράμματα για τις τάξεις των δημοτικών σχολείων στις αρχές Μάιου, την επιμέλεια των οποίων έχουν η Νατάσα Μιχαηλίδου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος και συνεργάτης του Εργαστηρίου «Τεχνοπαιχνιδίσματα» και η Μαρκέτα Σπανού, ζωγράφος. «Τα παιδιά ζωγραφίζουν. Κανένας όμως δεν μπορεί να καταλάβει την τεχνική τους γιατί κανένας δεν διαθέτει την αγνότητα της ψυχής τους», είπε η κ. Σκουμπρή χρησιμοποιώντας τα λόγια του Πικάσο.

Όσο για την μέχρι στιγμής επισκεψιμότητα της έκθεσης, η κ. Σκουμπρή μετέφερε ότι ήταν πολλοί Ξανθιώτες και Ξανθιώτισσες που ενδιαφέρθηκαν για τη συγκεκριμένη έκθεση. Ανάμεσά τους οι μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων της Ξάνθης, για τους οποίους θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή (10π.μ.–12.30μ.μ.), κατόπιν επικοινωνίας στα τηλ. 25410-75001 και 25410-75260. «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ετοιμάστηκε είναι ενταγμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των δημοτικών σχολείων για όλες τις τάξεις. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί σε τρία στάδια υλοποίησης. Το πρώτο στάδιο είναι πριν την επίσκεψη στην έκθεση με παροχή πληροφοριακού υλικού στην εκπαιδευτικό. Το δεύτερο στάδιο υλοποιείται κατά τη διάρκεια της ίδιας της επίσκεψης με τις κύριες δραστηριότητες, ενώ το τρίτο έχει να κάνει με την παροχή ενός φακέλου που θα παραλάβει ο εκπαιδευτικός μετά την εμπειρία της επίσκεψης».

Σύμφωνα με την κ. Σκουμπρή, γενικότερος σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές ένα πολύ σημαντικό έργο του 20ου αι. και να μετουσιώσουν την επαφή τους με τον πίνακα αυτό σε προσωπική σκέψη, έκφραση και δημιουργία.

Για το κοινό η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 20 Ιουνίου 2009, καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τη 13.00 το μεσημέρι και από τις 18.00 έως τις 20.00 το βράδυ, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης «Χρήστος Παυλίδης». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.