Γιορτη Φθινοπωρου με ενημερωση στο Μικρο Κρανοβουνι

Ζωντάνεψε το παρελθόν του οικισμού με την έκθεση των τοπικών προϊόντων και με την παρουσίαση του βιβλίου «Ερανίσματα από το Μικρό Κρανοβούνιο»

Σπόρους καρπουζιού της ποικιλίας «Γκιουλέδες» που καλλιεργούνταν στα πρώτα χρόνια του οικισμού προσέφερε ο Τέλης Κελεσίδης

Μεγαλύτερη και καλύτερη κάνει συνεχώς την Γιορτή Φθινοπώρου του ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου «Άγιος Παντελεήμων», με μια σειρά από δράσεις να πλαισιώνουν την καθιερωμένη πλέον έκθεση προϊόντων του οικισμού, που έγινε όπως κάθε φορά στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Μικρού Κρανοβουνίου.
 
Στην έκθεση υπήρχαν είδη από κολοκύθι, μέλι, σουσάμι (για το οποίο ήταν παλιά γνωστός ο οικισμός), ελιά, όσπρια, κριθάρι και σιτάρι, καλαμπόκι, πεπόνια, καρπούζια, καρύδια κυδώνια αλλά και ρόδι, προϊόντα από τη ζωική παραγωγή αλλά και από σταφύλια.
 
Παράλληλα όποιος ενδιαφερόταν μπορούσε να δει τα θρανία αλλά και σχολικά είδη, που έχουν μείνει στο σχολείο, με βιβλία που χρονολογούνται μέχρι και τη δεκαετία του ’50.
 

Αναδεικνύουν τα προϊόντα και τον τόπο

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σούλα Γιαννακάκη, η έκθεση, αναδεικνύει τα προϊόντα του τόπο τους, τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων τους αλλά και τα επαγγέλματα που υπήρχαν στον οικισμό παλιότερα, και αυτά που υπάρχουν σήμερα.
 
Για αυτό και υπάρχουν τοπικά προϊόντα που παράγονταν παλιότερα, όπως για παράδειγμα το σουσάμι,το αμπέλι και τα καρπούζια, το οποίο καλλιεργούνταν το πάλαι αρκετά στην περιοχή, αλλά και αυτά που καλλιεργούνται σήμερα, όπως το βαμβάκι και ο αραβόσιτος, για να μαθαίνουν τα παιδιά και να θυμούνται οι παλιότεροι.
 
Ο στόχος αυτής της εκδήλωσης, τόνισε, είναι πολλαπλός απευθυνόμενος τόσο στα παιδιά του οικισμού και αυτά που κατάγονται από αυτόν, μια και έχουν μείνει μόνο 5 στον οικισμό, για να μάθουν πώς μεγάλωσαν οι γονείς και οι παππούδες τους, αλλά και στους αγρότες, ώστε να δουν σοβαρότερα το παρελθόν θέλοντας να καταφέρουν κάτι καλύτερο στο μέλλον.
 
Ελπίδα τους είναι πάντως πως μέσα από τη δράση και άλλες σαν και αυτή, να δώσουν ξανά ζωή στον οικισμό, κάτι βέβαια αρκετά δύσκολο, μιας και σταδιακά, όπως σχεδόν όλοι οι οικισμοί της περιοχής, «μικραίνουν» πληθυσμιακά.
 

Στοιχεία από το παρελθόν του οικισμού

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου του Τέλη Κελεσίδη, «Ερανίσματα από το Μικρό Κρανοβούνιο», την οποία πραγματοποίησε μαζί με την κ. Σοφία Μενεσελίδου.
 
Όπως ανέφερε, το 2004-05 είχε τη χαρά, μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Τάσου Βαβατσικλή και της τότε προέδρου της ΔΕΠΑΚ κ. Σοφίας Μενεσελίδου, να επιμεληθεί μια σειρά από βιβλία που αφορούν οικισμούς του τότε Δήμου Κομοτηνής.
 
Έτσι είχε γραφεί ένα βιβλίο για το Κόσμιο, ένα για την Πάνδροσο και τελευταίο το βιβλίο για το Μικρό Κρανοβούνι, το οποίο είχε τη χαρά, 14 χρόνια μετά, να έρθει ξανά στον οικισμό και να θυμηθεί πως έκαναν τότε το βιβλίο.
 
Άλλωστε αποτελεί πόνημα όλοι του οικισμού, και ειδικά της ερανίστριας Νικολίτσας Γκαρτσώνη, με καταγωγή από το Μικρό Κρανοβούνι.
 
Πέρα από το βιβλίο όμως, έφερε και άλλα στοιχεία, περιγράφοντας σε όσους βρέθηκαν στην ομιλία πώς μπορούν να βρουν πηγές για τον οικισμό, μιας και υπάρχουν καταγραφές από το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων, που υπήρχαν σε κασέτα.
 
Τέλος προσέφερε στην πρόεδρο του συλλόγου σπόρους καρπουζιών της ποικιλίας Γκιουλέδες, που μεγάλωναν στην περιοχή, για τα οποία υπάρχουν καταγραφές ότι πωλούνταν μέχρι και στην Αθήνα.
 
Η ποικιλία αυτή βρέθηκε να καλλιεργείται στη Λήμνο, και τον σπόρο προμηθεύτηκε από τον κ. Δομπάζη του Σπορίτη, που εντόπισε το σπόρο, τον οποίο έδωσε στο Σύλλογο.
 

Οι σύλλογοι να αναλάβουν τις καταγραφές στους οικισμούς

Τα τρία βιβλία που είχαν συγγραφεί σε συνεργασία με το Δήμο, αποτελούσαν προϊόν της ενθουσιώδους συνεργασίας όλων των κατοίκων τους, ενώ υπήρχαν σχέδια για την συγγραφή άλλων 2 βιβλίων, για το Ροδίτη και τους Υφανταί, που έμειναν στη μέση.
 
«Αυτή τη διαδικασία πρέπει να αναλάβουν οι Σύλλογοι, πρέπει να αποτελεί κομμάτι τους και η καταγραφή, και βλέπω όσα κάνουν με τις φωτογραφίες» σημείωσε, αναφέροντας πως υπάρχουν σκέψεις όχι μόνο να εκδοθεί ξανά το βιβλίο, αλλά και να προστεθούν καινούρια στοιχεία σε αυτό.
 

Προσκύνημα στο ιερό λείψανο της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα ασκήσασας

 

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από παιδικά χορευτικά του νομού, συνοδευόμενα από τον μουσικό κ. Δημήτριο Κυριακάκη και τους μαθητές του, αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας ο γεωπόνος κ. Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς (ιδιοκτήτης του καταστήματος «Στοά του Φυτού») πραγματοποίησε ομιλία σχετικά με τις τοπικές παραγωγές.
 
Παράλληλα με την γιορτή του Φθινοπώρου, ο οικισμός υποδέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου το ιερό λείψανο της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα ασκήσασας. Μετά την υποδοχή ακολούθησε εσπερινός και παράκληση στην Οσία, με τις θρησκευτικές ακολουθίες προς τιμήν της Οσίας να συνεχίζονται καθ’ όλο το διάστημα από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου μέχρι και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.