Γιωργος Γιαρματζης «Αξιζει να επιχειρει καποιος στην Ελλαδα και οπουδηποτε αλλου, εφοσον αγαπαει αυτο που κανει»

Όπως είχαμε γράψει στις αρχές του τελευταίου μήνα του 2016, στην πόλη μας υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ανακαλύψουμε στο σύνολό του τον θαυμαστό κόσμο του ζύθου. Πού; Μα στα ράφια του «Λυκίσκου», της πρώτης δηλαδή εξειδικευμένης κάβας μπύρας στην Κομοτηνή, που άνοιξε τις πόρτες της, στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, αποτελώντας μία από τις πρώτες εξειδικευμένες στο κομμάτι του ζύθου, κάβες στην Ελλάδα. Σε ρόλο «ξεναγών» ο Γιώργος Γιαρματζής και η σύζυγός του Άννα Αναστασιάδου, που συγκέντρωσαν σε έναν χώρο, περισσότερες από 150 ελληνικές και ξένες ετικέτες μπύρας από όλο τον κόσμο, από παραδοσιακές, και όχι μόνο, χώρες παραγωγής και, κυρίως, την τεχνογνωσία τους, πάνω στην μπύρα, από την πρότερη «περιήγησή» τους στο εξωτερικό.
 
Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασίσατε να ξεκινήσετε την επαγγελματική σας δραστηριότητα στην Κομοτηνή το 2016, οχτώ χρόνια μετά το ξεκίνημα της κρίσης;
Γ.Γ.:
Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τη συγκεκριμένη χρονιά, εκτός από τη λήξη του συμβολαίου της προηγούμενης εργασίας μου στο εξωτερικό και τον επαναπατρισμό μου. Για μένα δεν υπάρχει η «κατάλληλη» στιγμή για να ξεκινήσεις κάτι, παρά μόνο η θέληση για να το κάνεις. «Κρίση» για μένα πλέον δεν υπάρχει, αλλά μια καινούργια πραγματικότητα στη χώρα μας, με την οποία πρέπει να ζήσουμε και στην οποία πρέπει να δουλέψουμε και να βελτιωθούμε. Η κρίση για μένα ξεκίνησε πολύ πιο νωρίς από τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας ως νέοι επαγγελματίες/επιχειρηματίες και τι προσδοκάτε από το 2017;
Γ.Γ.:  
Σίγουρα υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούμε να καταβάλλουμε από το καινούργιο χρόνο. Σαν νέος επαγγελματίας θεωρώ πιο δίκαιο να πληρώνω ανάλογα με τα καθαρά μου έσοδα, εν αντιθέσει με το προηγούμενο καθεστώς. Οι προσδοκίες μου για το 2017 είναι να προσεγγίσω ακόμα περισσότερο κόσμο με αυτό που κάνω και εμπορεύομαι, ώστε να αποκτήσει ακόμα περισσότερο νόημα αυτό που κάνω. Αν το κάνω καλά, είμαι σίγουρος ότι θα ανταμειφθώ.

Τελικά από την έως τώρα προσπάθειά σας αξίζει κάποιος να επιχειρεί σήμερα στην Ελλάδα;
Γ.Γ.:
Η δουλειά μου, ως κατά βάση εμπορική, έχει να κάνει με την καθημερινή προσέγγιση με τον κόσμο. Αυτή η επαφή είναι διαχρονική και δεν έχει να κάνει με τόπο ή οικονομική συνθήκη. Επομένως, αξίζει να επιχειρεί κάποιος στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού, εφόσον αγαπάει αυτό που κάνει. Όσον αφορά το πρακτικό μέρος, η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και το περιορισμένο εισόδημα, κάνει το όλο εγχείρημα να φαίνεται δύσκολο. Ελπίδα και σκληρή δουλειά θα έλεγα είναι αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει τους επαγγελματίες σήμερα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.