Γιασαρ Μεχμετ, καλλιεργητης απο την Γαληνη: «Οι νεοι δεν ασχολουνται με τα χωραφια, ψαχνουν αλλου για δουλεια»

Ο Γιασάρ Μεχμέτ, καλλιεργητής από τη Γαλήνη, και ο Παναγιώτης Γουδελής από το Λοφάριο μιλούν για την καλλιέργεια των χωραφιών, για τις δυσκολίες της παραγωγής, τα προϊόντα και τα αυξημένα έξοδα της καλλιέργειας. «Δεν έχουμε πομώνες να ποτίζουμε τις εκτάσεις, δεν έγινε αναδασμός. Η έκταση είναι μεγάλη, πρόκειται για 22.000 στρέμματα, μπορεί να γίνει ο αναδασμός, αλλά ποιος θα τον κάνει;» αναρωτιέται ο κ. Παναγιώτης Γουδελής και ο συνάδελφός του από την Γαλήνη προσθέτει: «Ο δεύτερος αναδασμός έγινε το 2000, έχουν γίνει τα αρδευτικά έργα, αλλά ακόμη δεν πήραμε ρεύμα, είναι ακριβή η σύνδεση, θα πρέπει να δώσουμε τόσο, όσο αξίζει το ίδιο το χωράφι».

Πώς περνά η ζωή στο χωριό σας;

Δεν υπάρχει αισιοδοξία στο χωριό, είναι όλα «μαύρα».

Γιατί το λέτε αυτό;

Γιατί το πετρέλαιο μια φορά το χρησιμοποιείς για να ποτίσεις και την δεύτερη φορά δεν έχεις χρήματα για να αγοράσεις ξανά.

Δεν έχουν γίνει έργα αναδασμού στο χωριό σας;

Δεν έχουμε πομώνες να ποτίζουμε τις εκτάσεις, δεν έγινε αναδασμός. Η έκταση είναι μεγάλη, πρόκειται για 22.000 στρέμματα, μπορεί να γίνει ο αναδασμός, αλλά ποιος θα τον κάνει;

Δεν έχουν μείνει αγρότες στο χωριό;

Χριστιανοί έχουν μείνει πολλοί λίγοι, τώρα έχουμε μουσουλμάνους. Έχουμε περίπου 500 κατοίκους. Ήταν μεγάλο χωριό, 1600 άτομα ζούσαν πριν χρόνια.

Μειώθηκε και το ζωικό κεφάλαιο;

Το 1996 είχαμε στο χωριό περισσότερα από 1000 γελάδια. Τώρα δεν έχει μείνει κανένα. Μόνο λίγα πρόβατα.

Γιατί τέτοια εγκατάλειψη;

Γιατί από τα χωράφια δεν βγαίνουν τα έξοδα. Η ζωή έχει ακριβύνει πάρα πολύ. Τα μηχανήματα έχουν φτάσει στα ύψη. Τα προϊόντα πωλούνται φθηνά πάντα.

Πόσο πωλείται η γη;

Η γη 500.000 δραχμές το στρέμμα πωλούνταν παλιά και τώρα πωλείται 1000 ευρώ. Η περισσότερη γη περνά στα χέρια των μουσουλμάνων. Οι χριστιανοί κοιτάνε να διώξουν τα παιδιά τους από το χωριό, να έχουν μια καλύτερη ζωή γι΄ αυτό και δεν μένει η γη στα χέρια τους.

Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί το κλίμα;

Πρέπει να δώσουν ζωή στα χωριά, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται. Δεν γυρίζουν τα παιδιά πίσω. Αυτοί που φεύγουν και πάνε στις πόλεις δεν γυρίζουν πίσω. Είναι και λίγο καλομαθημένοι οι νέοι, τα καφέ είναι γεμάτα, ο πατέρας δουλεύει και στέλνει να φάνε τα παιδιά.

Με το πετρέλαιο, πήρατε τα χρήματα πίσω;

Από αυτό που ξοδέψαμε πήραμε το 1/10 πίσω. Όταν δουλεύεις 100 στρέμματα σιτάρια και παίρνεις 400 ευρώ δεν μένει τίποτα. Ξόδεψα τουλάχιστον 2000 ευρώ για καύσιμα και πήρα πίσω 700 ευρώ.

Τι θα κάνετε μ΄ αυτά τα λεφτά;

Δεν θα τα μαζέψω τα βαμβάκια. Τα πιο πολλά δεν θα μαζευτούν γιατί δεν συμφέρει. Η μηχανή θα πάρει τα περισσότερα και στον παραγωγό δεν θα μείνει τίποτα.

Τι καλλιεργείτε στη Γαλήνη;

Καλλιεργώ βαμβάκια και καλαμπόκια. Η παραγωγή είναι καλή, έχουμε κάμπο και νερό, αλλά τα έξοδα της καλλιέργειας είναι πολλά. Το κόστος είναι υψηλό και το κέρδος μικρό.

Κτηνοτρόφοι έχουν απομείνει στο χωριό σας;

Έχουν απομείνει δυο – τρία κοπάδια πρόβατα, παλιότερα ήταν περισσότερα, ο αριθμός των κτηνοτρόφων έχει μειωθεί. Άλλοι πέθαναν, άλλοι πήγαν στη Γερμανία.

Οι νέοι σας δεν ασχολούνται με την παραγωγή;

Οι νέοι δεν ασχολούνται με τα χωράφια, ψάχνουν αλλού για δουλειά και φεύγουν. Είναι δύσκολη η δουλειά, πολλά τα έξοδα. Η παραγωγή δεν δίνει λεφτά.

Μπορείτε να αναφέρετε ένα παράδειγμα υψηλού κόστους;

Παλιότερα παίρναμε το λίπασμα 700 δραχμές, τώρα το παίρνουμε 25 ευρώ. Οι τιμές των προϊόντων έχουν μείνει σταθερές, ίδιες. Δεν καλύπτονται τα έξοδα της καλλιέργειας, ούτε αν παράγεις βαμβάκι ούτε αν παράγεις καλαμπόκι.

Εργάζεστε μόνος;

Μόνος δουλεύω. Δεν χρησιμοποιούμε εργάτες. Όλα με τις μηχανές γίνονται και δεν φτάνει.

Αν είχε ολοκληρωθεί ο αναδασμός;

Ο δεύτερος αναδασμός έγινε το 2000, έχουν γίνει τα αρδευτικά έργα, αλλά ακόμη δεν πήραμε ρεύμα, είναι ακριβή η σύνδεση, θα πρέπει να δώσουμε τόσο, όσο αξίζει το ίδιο το χωράφι.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.