Γαλαζια πολιτικη για ενα Γαλαζιο Πλανητη

«Blue Planet Forum», «Acting together for the future of EU Maritime Policy» ήταν το θέμα του Φόρουμ που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, στις 27 και 28 Νοέμβρη, με στόχο να περάσει μια γαλάζια πολιτική για τη θαλάσσια περιοχή της Ευρώπης. Το μήνυμα της κοινής δράσης πέρασαν ο αρμόδιος Επίτροπος Αλιείας και Ναυτικών Υποθέσεων Joe Borg, ο οποίος ανέφερε ότι οι παράκτιες περιοχές της Ευρώπης αποτελούν πηγή υγείας και πολιτισμού, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, Michel Delebarre, που τόνισε ότι η θάλασσα αφορά τον κάθε πολίτη κι έδωσε έμφαση στη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν 12 μέλη στην Επιτροπή Περιφερειών.

O πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, Κώστας Τάτσης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειών και του κύριου ομιλητή του Φόρουμ, μίλησε στον ΠτΘ για τις δράσεις της Επιτροπής στην κατεύθυνση του Γαλάζιου Πλανήτη. Η παρουσία τους ήταν ενισχυμένη στο Φόρουμ καθώς ο κ. Τάτσης συνοδευόταν από μια 10μελή ομάδα επιστημόνων από την Ελλάδα, μέσα από μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η Διευρυμένη Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης.

ΠτΘ: Ποια είναι η σημασία του σημερινού φόρουμ;

Κ.Τ.:
Το σημερινό φόρουμ για τις γαλάζιες θάλασσες είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί πέρα από τα προβλήματα που θ’ αναδείξει και τις λύσεις που θα επιδιώξει, παράλληλα και ιδιαίτερα θέλει να στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για το πόσο θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι, όσον αφορά στο θέμα της ρύπανσης της θάλασσας και τις συνέπειές της. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να περάσει προς τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά και προς τα κέντρα πολιτικής της Ευρώπης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα όποια υπάρχοντα προβλήματα. Επίσης θέλει να καταδείξει το πόσο η Ευρώπη επιδιώκει και θέλει ν’ ασκήσει πολιτική μέσα από την περιφέρεια και την αυτοδιοίκηση. Το φόρουμ θέλει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης και του κόσμου αλλά και τις δυνατότητες που έχει μόνο η περιφέρεια και η αυτοδιοίκηση ν’ αντιμετωπίσουν τα περιφερειακά προβλήματα.

ΠτΘ: Ποιος ο ρόλος της προστασίας του οικοσυστήματος σε περιοχές της Διευρυμένης από συνθήκες, όπως η Ramsar και η Natura;

Κ.Τ.:
Είναι ένα σημαντικό στοιχείο, αλλά δεν είναι αρκετό, διότι υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι ξεπερνούν τη συνθήκη Ramsar, όπως είναι η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων στις αγροτικές περιοχές, η βιομηχανική αστικοποίηση της περιοχής πέριξ της συνθήκης Ramsar, οι ρύποι που έρχονται από τους ποταμούς, οι οποίοι ενίοτε είναι ζωοφόροι για την περιοχή μας γιατί φέρνουν θρεπτικά στοιχεία για τα αλιεύματά μας, αλλά φέρνουν συχνά – πυκνά και μεγάλες ρυπαντικές επιβαρύνσεις, έχουμε τα ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα που φέρνουν εξαιρετικά πλούσια θρεπτικά στοιχεία αλλά περιοδικά και μεγάλες ρυπογόνες επιδρομές. Όλα αυτά τα στοιχεία οφείλουν να μας ευαισθητοποιήσουν, δεδομένου ότι η βιοποικιλότητα της θάλασσάς μας, της πιο πλούσιας θάλασσας της Μεσογείου, έχει σοβαρά πληγεί.

Να σταματήσει η ρύπανση

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι υπάρχει τρόπος ν’ αναδειχθεί τόσο η παράδοση, όσο και ο παράκτιος εν δυνάμει πλούτος;

Κ.Τ.:
Η θάλασσα υπήρξε πάντοτε για μας στοιχείο ανάδειξης του πολιτισμού μας, ακόμη και του έθνους μας, γιατί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που η θάλασσα είχε κι έχει σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν το επίκεντρο προσοχής παγκόσμιων αξιών. Αυτό δε θα πρέπει να το ξεχνάμε, όπως και το ότι ανήκει στο παρελθόν. Θα πρέπει να δούμε το μέλλον με μια οραματική ματιά, με μια ελπίδα και με μια προσπάθεια ικανή να σταματήσει αυτή τη ρύπανση κι ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή μας, το περιβάλλον και όλο τον κόσμο. Ο απλός ερασιτέχνης αλιέας και ο επαγγελματίας θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ρυπαίνουν τη θάλασσα κι αυτό από μόνο του θα δώσει μια πολύ καλή ώθηση για ν’ ανασταλεί αυτή η ρύπανση αφού επιβάλλουμε σαν τοπική αυτοδιοίκηση, σαν κράτος και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση κανόνες που να εμποδίζουν την αστικοποιημένη ρύπανση, καθώς και τη βιομηχανική.

ΠτΘ: Επομένως, τάσσεστε και υπέρ της επιβολής προστίμων σε φορείς και ιδιώτες;

Κ.Τ.:
Βεβαίως είμαι υπέρ. Αλίμονο αν δεν υπάρχει η καταστολή. Βέβαια, συνηθίζουμε να λέμε κάτω από μια ψευτοπροοδευτική αντίληψη ότι μόνο η πρόληψη μετράει, αλλά δυστυχώς η πρόληψη σε μια ανθρώπινη ζωή με αδυναμίες δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα. Είναι σημαντική μεν, αλλά και η καταστολή παίζει το ρόλο της, όπως παγκόσμια έχει αποδειχθεί.

ΠτΘ: Σας έχει προβληματίσει η παρουσία του αγωγού πετρελαίου στην περιοχή μας, με την έννοια ότι η θάλασσα είναι ενιαία και, αν συμβεί το παραμικρό, θα πληγεί όλη η παράκτια περιοχή, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για τις συνέπειες που μπορούν να προκληθούν από τα απόνερα των μεγάλων δεξαμενόπλοιων;

Κ.Τ.:
Τα απόνερα δεν αποτελούν πρόβλημα γιατί γνωρίζουμε ότι οι κανόνες είναι πάρα πολύ αυστηροί. Τα απόνερα, λόγω της έλλειψης πετρελαίου, χρησιμοποιούνται για παραγωγή πετρελαίου και δεν τα σπαταλούν στη θάλασσα, αλλά τα πηγαίνουν σε ειδικές αποθήκες όπου βγαίνουν τεράστιες νέες ποσότητες πετρελαίου.

Το θέμα είναι οι ασυνείδητοι καπετάνιοι που είναι ελάχιστοι και δεν έχουν μπει στη διαδικασία της ενημέρωσης και της κουλτούρας του περιβάλλοντος και καμιά φορά, αδιαφορώντας για ό,τι αυτό σημαίνει, κάνουν χρήση των απόνερων.

Τα καράβια που θα έρχονται από τον αγωγό Μπουργκάς, αν δεν έρθουν από εκεί θα πάνε στη Μαύρη Θάλασσα, επομένως περνούν πάλι από τη θάλασσά μας. Αν είναι άρα να γίνει η ζημιά θα γίνει ούτως ή άλλως. Εκείνο που χρειάζεται και ζητώ σήμερα είναι εκείνο που το δίδυμο Καραμανλής – Θαπατέρο (Ισπανός πρωθυπουργός) έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής με περισσότερο έλεγχο και μεγαλύτερη ασφάλεια των ευρωπαϊκών υδάτινων συνόρων. Θα πρέπει να κάμψει την αντίσταση των Βορείων και να υλοποιηθεί γιατί είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όλη τη θάλασσα.

ΠτΘ: Σε επίπεδο Ε.Ε. γίνεται μια προσπάθεια για να υπάρξει μια πολιτική για τη θάλασσα. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Πράσινη Βίβλος είναι υπό συζήτηση. Λαμβάνεται υπόψη σε επίπεδο περιφερειών η πολυπλοκότητα και το εύρος που έχει αυτό το θέμα;

Κ.Τ.:
Βεβαίως. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Επιτροπή Περιφερειών ασχολούμαστε πολλαπλώς με το αντικείμενο αυτό και δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε παρέμβαση για τις θάλασσες. Η Πράσινη Βίβλος έχει μελετηθεί κι ενισχυθεί από δικές μας θέσεις κι απόψεις κι οτιδήποτε έχει να κάνει με το περιβάλλον είναι στην προμετωπίδα του ενδιαφέροντος των περιφερειών της Ευρώπης.

ΠτΘ: κ. Τάτση, ευχαριστώ πολύ.

Κ.Τ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.