Συγκινηση στις εκδηλωσεις μνημης για τη γενοκτονια του ποντιακου ελληνισμου στην Κομοτηνη

Κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του από Τραπεζούντος Χρυσάνθου

Μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εψάλη το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η ελληνική πολιτεία θέσπισε ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελήμονος, ενώ ακολούθησε ομιλία από την κ. Αντωνία Μαρμαρίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ.

Το παρών έδωσαν αντιπροσωπείες των ποντιακών σωματείων του νομού Ροδόπης, εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής καθώς και αρκετοί πολίτες.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρυσάνθου με την τελετή να κλείνει με ποντιακά τραγούδια, ερμηνευμένα από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Χρύσα Μαυρίδου: «Δεν είναι μόνο η γενοκτονία των θυμάτων είναι και η γενοκτονία μνήμης που επιχειρείται»

«Είμαστε εδώ για να διατρανώνουμε το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής, των Αρμενίων και των Ασσυρίων που υπέστησαν γενοκτονία από τον ίδιο θύτη» επεσήμανε σε δηλώσεις της για την ημέρα η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.

«Δεν είναι όμως μόνο η γενοκτονία των θυμάτων είναι και η γενοκτονία μνήμης που επιχειρείται» συμπλήρωσε η ίδια για να ξεκαθαρίσει πως «εμείς είμαστε εδώ, δεν σιωπούμε, όχι μόνο θυμόμαστε αλλά μαθαίνουμε και τις επόμενες γενιές την αλήθεια και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε γιατί θέλουμε όχι απλά τη συγγνώμη της Τουρκίας, αλλά την παραδοχή της ιστορικής αλήθειας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον χωρίς άλλα τέτοια τραγικά γεγονότα, όπως η γενοκτονία των ποντίων».

Παράλληλα η ίδια θύμισε πως «εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα πρέπει να το επισημάνουμε αυτό, γιατί ό,τι πετύχαμε σε διεθνές επίπεδο για την αναγνώριση της γενοκτονίας το πετύχαμε ως τριάδα, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες. Αν αναγνωριστεί και η γενοκτονία των Ασσυρίων θα ισχυροποιηθεί το αίτημά μας».

Τέλος η κ. Μαυρίδου σημείωσε πως θα πρέπει η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στα διεθνή fora, για να υπογραμμίσει κλείνοντας πως «οι πολιτικοί κάνουν τις αναγνωρίσεις, τους θέλουμε κοντά μας, όπως και όλο τον κόσμο που πιστεύει στις πανανθρώπινες ιδέες. Να συστρατευτεί μαζί μας για ένα μέλλον ειρηνικό χωρίς γενοκτονίες».

Βούλα Ελευθεριάδου: «Η ιστορική αλήθεια πρέπει να λάμψει ως φάρος και οδηγός για τις επόμενες γενιές».

Από την πλευρά της η κ. Βούλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος» έκανε λόγο για μια συγκινητική ημέρα μνήμης, όχι μόνο για τον ποντιακό ελληνισμού αλλά για όλη την Ελλάδα. «Τιμούμε τους νεκρούς μας και δεν ξεχνούμε τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και επιζητούμε τη δικαίωση των νεκρών μας. Η ιστορική αλήθεια πρέπει να λάμψει ως φάρος και οδηγός για τις επόμενες γενιές για ένα καλύτερο μέλλον με πρόοδο ευημερία και ειρήνη» σημείωσε χαρακτηριστικά.      

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.