Γ.Πεταλωτης «Αν θελουμε να αλλαξουμε την περιοχη πρεπει να αλλαξουμε εμεις»

«Η κατοχύρωση της κυριαρχίας της ελληνικής πολιτείας σε οποιαδήποτε γωνία της Ελλάδας γίνεται μέσα από υποχρεώσεις και ενέργειές της»

Οι συνεχόμενες επισκέψεις πολιτικών αρχηγών στην Θράκη, οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις δια στόματός τους, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι αμφισβητήσεις του Ερντογάν και η εκλογή του νέου πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πολύ συνοψίζουν την πολιτική επικαιρότητα, των τελευταίων ημερών, σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο.
 
Στα θέματα της επικαιρότητας αυτής, τοποθετείται σήμερα, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον «ΠτΘ», ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και υπουργός και νυν Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ. Γιώργος Πεταλωτής, καταθέτοντας την δική του άποψη.
 
Ο λόγος στον ίδιο… 

«Υπάρχει μια αδρανοποίηση της κοινωνίας και ένας εθισμός σε πολύ άσχημες καταστάσεις» 

ΠτΘ: Βλέπουμε μία κοινωνική αναταραχή τις τελευταίες μέρες που εκφράστηκε τις προηγούμενες ημέρες από την πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, αλλά και από αντίστοιχες κινητοποιήσεις διαφόρων φορέων.
Γ.Π:
Το θέμα είναι ότι αυτά που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό είναι ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών που βλέπαμε σε προηγούμενους χρόνους, όπου τα πράγματα για τους εργαζόμενους ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι είναι σήμερα. Υπήρχε λιγότερη ανεργία και περικοπές, ενώ δεν υπήρχαν capital controls. Υπάρχει μια αδρανοποίηση της κοινωνίας και ένας εθισμός σε πολύ άσχημες καταστάσεις τις οποίες ζει. Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση θεωρώ ότι έχει τη μέγιστη συναίνεση και από την κοινωνία και από τις πολιτικές δυνάμεις να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, όχι απλώς οδηγίες και εντολές των δανειστών, αλλά μεταρρυθμίσεις τις οποίες όμως κατά την άποψή μου δεν θέλει να τις εφαρμόσει. Θα περίμενε κανείς από μια υποτιθέμενη κυβέρνηση της αριστεράς να ανατρέπει όλα τα κακώς κείμενα ημών των παλαιότερων, πράγμα που όχι μόνο δεν κάνει, αλλά δυστυχώς τα επιτείνει σε όλους τους τομείς. 

«Η κυβέρνηση είναι έρμαιο μεταξύ των δανειστών και μιας ιδεοληψίας» 

ΠτΘ: Αυτή η μη θέληση ουσιαστικά της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θεωρείται ότι είναι και το βασικό πρόβλημα που συνέβαλε και στη μη επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση;
Γ.Π:
Από πλευράς των δανειστών και αντικειμενικής πλευράς βεβαίως, προκύπτει ότι ακόμη και για τις συλλογικές συμβάσεις η κυβέρνηση είναι πολύ πιο εύκολη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν προσπαθεί να αλλάξει τη χώρα και αυτό είναι δεδομένο. Είναι ένα έρμαιο μεταξύ των υποχρεώσεων προς τους δανειστές και μεταξύ μιας ιδεοληψίας, η οποία κάθε άλλο παρά αριστερή είναι, με αποτέλεσμα αφενός να μην προχωράμε εύκολα ως προς τις δανειακές μας υποχρεώσεις και αφετέρου το εθνικό σχέδιο αλλαγών που χρειάζεται η χώρα να μην το αγγίζει στο ελάχιστο. 

«Είναι απαράδεκτος ο γνωστός μεν, επικίνδυνος δε χορός της απώλειας των λεγόμενων ”Θρακολόγων”, πάνω στο μότο “η Θράκη χάνεται”» 

ΠτΘ: Βλέπουμε ότι στο επίκεντρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής βρίσκεται και η Θράκη το τελευταίο διάστημα.
Γ.Π:
Δυστυχώς και με ευθύνη όχι μόνο του γνωστού Ερντογάν και της μαγκιάς του, η οποία είναι απαράδεκτη στη σημερινή διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και με ευθύνη ημών των ιδίων. Γιατί νομίζω είναι απαράδεκτο οι λεγόμενοι «Θρακολόγοι», οι οποίοι μπορεί να έχουν επισκεφτεί μια φορά ή και καθόλου τη Θράκη, αλλά παρόλα αυτά πάνω στο γνωστό και επικίνδυνο μότο ότι «η Θράκη χάνεται» στήνουν από μόνοι τους ένα χορό απώλειας, πράγμα που είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο. 

«Δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για αθηνοκεντρικό κράτος που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται στην Θράκη» 

ΠτΘ: Μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αναμέναμε την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και τελικά προέκυψε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, για να ακολουθήσει και η επίσκεψη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Θα πρέπει να μας ανησυχεί η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα;
Γ.Π:
Πέρα από τις κλασικές, «πατριωτικές» κορώνες πολλών συντηρητικών που κάθε άλλο παρά βοήθησαν στη Θράκη να αλλάξει το σκηνικό ανησυχίας, έχει έρθει και η επίσημη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με περίσσιο «θάρρος» έχει παραχωρήσει όλα τα θέματα της Θράκης στους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι είναι ένα μόρφωμα εν πολλοίς ακροδεξιό. Είναι η συνέχιση μιας απαράδεκτης λογικής και πρακτικής που βάζει την ίδια τη Θράκη στο μέσο μιας αμφισβήτησης. Η ευκολία με την οποία εκστομίζονται οι πατριωτικές κορώνες προσφέρουν ανάλογη υπηρεσία με τις απαράδεκτες και τζάμπα μαγκιές του κ. Ερντογάν.
 
Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν γίνει και έχουν αλλάξει το τοπίο στη Θράκη διαχρονικά. Η πρώτη κίνηση ήταν όταν ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης ως υπουργός Άμυνας κατήργησε τις μπάρες στα πομακοχώρια της Ξάνθης. Επίσης μια πολύ σημαντική ενέργεια έγινε το 1990-93, όταν καταργήθηκαν όλοι οι περιορισμοί στις μεταβιβάσεις και αισθάνθηκαν αυτοί οι άνθρωποι ότι είναι πράγματι πολίτες μιας περιοχής της χώρας μας κι όχι μιας περιοχής ειδικών συνθηκών. Ένα άλλο πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα σε παιδιά της μειονότητας να σπουδάζουν σε ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να σταματήσει η αγραμματοσύνη την οποία υφίστατο ένα μεγάλο κομμάτι της Θράκης και αφετέρου να δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη ομάδα νέων επιστημόνων της μειονότητας που έφυγαν από την πόλη τους και γύρισαν ως αυτόνομοι και ίσοι πολίτες με όλους τους Έλληνες. Η Εγνατία οδός ακόμη μας έβγαλε από την απομόνωση και έφερε τη Θράκη πολύ πιο κοντά στα κέντρα της υπόλοιπης Ελλάδας.
 
Εν κατακλείδι θέλω να πω ότι όποιος χρησιμοποιεί τη Θράκη ως φόβητρο και ως ένα βήμα κινδυνολογίας δεν προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο. Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα και μια Τουρκία η οποία είναι προβληματική, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Όταν είμαστε πολιτικοί το αντιμετωπίζουμε με πολιτικούς τρόπους και με στρατηγικό σχέδιο. Το αθηνοκεντρικό κράτος είναι όσοι ασκούν εξουσία σε κεντρικό επίπεδο, και είμαστε πλέον πολλοί που ασκήσαμε εξουσία, το ευχάριστο θα είναι ωστόσο να είναι πολλοί περισσότεροι από εμάς στα κέντρα άσκησης εξουσίας. Αλλά δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για αθηνοκεντρικό κράτος που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται στη Θράκη. 

«Πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε αυτό το παιχνίδι κινδυνολογίας με τη Θράκη» 

ΠτΘ: Βλέπουμε ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και για τους ντόπιους πολιτικούς η κινδυνολογία έχει γίνει συνήθεια και μάλιστα πάνω σε αυτή έχουν βασιστεί κι ολόκληρες πολιτικές καριέρες.
Γ.Π:
Ο καθένας επιλέγει την τακτική του, την οποία συνεχίζει επί χρόνια. Θεωρώ ότι πρέπει να μιλάμε για ανοιχτές κοινωνίες και δεν μπορούμε ούτε πρέπει να παίζουμε με τη Θράκη, πολύ περισσότερο κανείς από την Τουρκία και τα δικαιώματα αυτά δεν πρέπει να τα δίνουμε εμείς. Το θέμα δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο, γιατί εμείς ερχόμαστε και παρερχόμαστε. Αυτό το οποίο μένει είναι οι αντιλήψεις που δημιουργούμε στον τόπο και οι απόψεις που καλλιεργούμε. Δυστυχώς εκείνη που ταυτίστηκε με τον υπέρ-πατριωτισμό φτάνοντας μέχρι τον εθνικισμό είναι μία δεξιά η οποία κάθε άλλο παρά εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα. Θα πρέπει να είμαστε γενικώς προσεκτικοί. Ακόμη και αυτή η περίφημη διακομματική επιτροπή η οποία άκουσα ότι γίνεται, θεωρώ ότι είναι επί ματαίω. Η κατοχύρωση της κυριαρχίας της ελληνικής πολιτείας σε οποιαδήποτε γωνία της Ελλάδας γίνεται μέσα από υποχρεώσεις και ενέργειες της ελληνικής πολιτείας. Δεν γίνεται ούτε από κορώνες, ούτε από φωνές. 

«Την αποκλειστικότητα του χριστιανού βουλευτή δεν μπορεί να την έχει κανένας» 

Η Νέα Δημοκρατία η οποία εξανίσταται υποτίθεται όλα αυτά τα χρόνια όταν μιλάει για δίκαιη εκπροσώπηση, είναι αυτή που επί χρόνια δεν έβαζε υποψηφίους της μειονότητας στα ψηφοδέλτια της. Την αποκλειστικότητα του χριστιανού βουλευτή δεν μπορεί να την έχει ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε κανένας. Έχουμε δημοκρατία και ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα που το ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Αν θέλουμε να αλλάξουμε την περιοχή πρέπει να αλλάξουμε εμείς και ό,τι παλαιοκομματικό χρησιμοποιήσαμε. Ας ανοίξουμε μια συζήτηση σοβαρή για τη Θράκη αν θέλουμε να συνεισφέρουμε, για να κάνουμε τη Θράκη μια ανοιχτή και ελκυστική κοινωνία.
 
Η Θράκη διαθέτει ένα εξαιρετικό δυναμικό ιδίως από νέους ανθρώπους και υπάρχουν ευκαιρίες που θα πρέπει όλοι μας να ανακαλύψουμε και εδώ νομίζω πέφτει ένα πολύ σημαντικό βάρος στην τοπική κοινωνία μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι πιο κοντά στην τοπική κοινωνία από ό,τι οι βουλευτές. Στην κινδυνολογία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και η κυβέρνηση Τσίπρα με τους τοποτηρητές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι έρχονται με έναν τρόπο απογραφικό πολλές φορές που υπερβαίνει οποιοδήποτε στοιχείο λογικής, για να μας πουν τι ωραία που είναι η Θράκη, όταν δεν μιλούν οι Θρακιώτες, γιατί όταν μιλούν οι Θρακιώτες τους ενοχλεί. 

«Ο Ερντογάν παίζει τα χαρτιά του ως προς το γάντζωμα της εξουσίας» 

ΠτΘ: Ποιο το σχόλιό σας για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όπως το Κυπριακό, που είχαμε εξελίξεις με την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και την εκλογή Τραμπ;
Γ.Π:
Δεν είναι τυχαίο ότι μια αδιαλλαξία που είδαμε από την τουρκική πλευρά τις τελευταίες μέρες των διαπραγματεύσεων σίγουρα έχει να κάνει και με τον επηρεασμό της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ. Είναι πραγματικά κρίμα να χάνονται τέτοιες ευκαιρίες, ενώ έγιναν άλματα πραγματικά μεταξύ του Αναστασιάδη και μιας τουρκο-κυπριακής ηγεσίας, η οποία είναι ίσως η πιο δημοκρατική προς την Κύπρο από όσες είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες.
Σίγουρα ο Τραμπ πέραν του ότι είναι συντηρητικός, θα προσπαθήσει να παίξει ένα περίεργο παιχνίδι. Όσο και αν υπάρχει μια σταθερότητα στην πολιτική της Αμερικής είναι ένας δισεκατομμυριούχος που ήρθε να μας μιλήσει για την κατάργηση των ελίτ και για αντικομφορμισμό στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι ο κ. Καμμένος, ο οποίος πανηγύριζε για τον Τραμπ, με έναν απαράδεκτο διπλωματικό τρόπο, πήγε και υποδέχθηκε τον κ. Ομπάμα. Είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν παίζει τα χαρτιά του ως προς το γάντζωμα της εξουσίας που προσπαθεί να κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για αυτό και αναφέρεται ξανά στη Συνθήκη της Λωζάννης με έναν τελείως ανιστόρητο και απαξιωτικό για το Διεθνές Δίκαιο τρόπο. Όλα αυτά πραγματικά δημιουργούν περίεργες συνθήκες επικινδυνότητας για την περιοχή μας. Όταν έχουμε μια αμφισβήτηση από πολλές πλευρές τότε μπορεί πραγματικά να δούμε πολλά. Αυτό το οποίο μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να μη χάνουμε την ψυχραιμία μας και να δείξουμε ότι έχουμε μια σοβαρή εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα ακόμη κι όταν βρίσκεται σε αυτό το σημείο της κρίσης είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κ. Ερντογάν ξέρει ότι ακόμη και μια Ελλάδα από την κρίση είναι πραγματικά ένας φάρος σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή. Αρκεί να συνεχίσουμε να έχουμε τη λογική ότι εμείς είμαστε οι σοβαροί και φυσικά θα πρέπει να περιμένουν τις απαντήσεις τους από την ελληνική πλευρά όχι μέσα από κορώνες και δήθεν πατριωτισμούς, αλλά με σοβαρότητα και με ουσία, καθώς έχουμε πραγματικά να δούμε πολλά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.