Εξοργιστικη απαξιωση του θεσμου και πολυπλευρη συνενοχη σιωπη απεναντι ακομη και σε καταγγελιες!

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤοΣυΝ) συστάθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους και να τους κάνουν να ασχοληθούν με τα κοινά, σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα δεν διανύει και τις… καλύτερες μέρες του.

«Μέσω του προέδρου του το Συμβούλιο Νέων θα προωθήσει όλες τις απόψεις, τα θέματα και τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής στις συνεδριάσεις του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου» γράφεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ενώ –μιας και καταπιαστήκαμε με τη θεωρία- ας ρίξουμε μια ενημερωτική ματιά στον κανονισμό λειτουργίας των ΤοΣυΝ. Στο άρθρο 5 παράγραφος 1 αναγράφεται: «Για την επίτευξη των στόχων του, το συμβούλιο καταρτίζει ετήσιο πρόγραμμα δράσης, το οποίο περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα όλες τις δραστηριότητες που προτίθεται να αναπτύξει εντός του έτους με πρόβλεψη της αντίστοιχης δαπάνης. Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του προγράμματος δεν πρέπει να υπερβαίνουν το σύνολο των πιστώσεων που έχουν εγγραφεί στο προϋπολογισμό του οικείου δήμου ή κοινότητας για τις δράσεις του Τοπικού Συμβουλίου Νέων. Κι επειδή αντικείμενό μας είναι το ΤοΣυΝ του δήμου Ξάνθης, πολύ θα θέλαμε να μάθουμε αν και τι πιστώσεις έχουν εγγραφεί όλα αυτά τα χρόνια… Και κυρίως πού πήγαν, μιας και στην πράξη δεν υφίσταται ΤοΣυΝ στην Ξάνθη!

Στο άρθρο 4 παράγραφος 1 αναγράφονται τα εξής: «Το συμβούλιο αναλαμβάνει πρωτοβουλία και δράση σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, με σκοπό την συμμετοχή των νέων στη τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με αντίστοιχα Τοπικά Συμβούλια Νέων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερα: προωθεί την κοινωνική προσφορά των νέων μέσω του εθελοντισμού και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, ενισχύει την οικολογική συνείδηση των νέων και την ευαισθητοποίησή τους στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα, διοργανώνει ημερίδες, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις για θέματα που αφορούν τους νέους, μπορεί να συνιστά επιτροπές από μέλη της συνέλευσης για τον εντοπισμό και την επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν τους νέους της περιοχής του». Και στην παράγραφο 2: «Το συμβούλιο καταρτίζει πρόγραμμα δράσης και εκφράζει τις θέσεις του στο δημοτικό συμβούλιο για θέματα που αφορούν τη νεολαία». Αστεία πράγματα για την Ξάνθη…

 

Καταγγελίες για τις οποίες δεν έγινε απολύτως και εξοργιστικά τίποτε!

Το πλήθος των στοιχείων και των λεπτομερειών που έχουμε συλλέξει στα τελευταία τρία χρόνια, δεν επιτρέπουν την παράθεσή τους στα στενά περιθώρια ενός ρεπορτάζ. Περιοριζόμαστε λοιπόν σε ενδεικτικές αναφορές.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ΤοΣυΝ Ξάνθης δέχθηκαν τα πυρά πολλών που έκαναν λόγο για κομματικοποίηση, «βόλεμα παιδιών ημετέρων», εξώφθαλμες παρανομίες (φερόταν να έχουν ψηφίσει άνθρωποι που δεν βρίσκονταν καν στην Ξάνθη!) και άλλα τέτοια. Για τα παραπάνω, το μέλος της αντιπολίτευσης στο ΤοΣυΝ Πάνος Ποτόλιας, δήλωνε τότε: «Ένα παιδί έλειπε στην Μυτιλήνη, ωστόσο φέρεται να ψήφισε! Τον υποχρέωσα εγώ να στείλει χαρτί από την αστυνομία ότι βρισκόταν εκεί, έγινε ένσταση και τα έγγραφα πήγαν στον εισαγγελέα. Δεν ξέρω τι έγινε στη συνέχεια». Μα είναι φανερό αφού δεν… ακούστηκε τίποτε, καθ’ όσον «ό,τι γίνεται ακούγεται»… Τίποτε δεν έγινε άλλωστε και μετά τα πολλά που κατήγγειλαν ενώπιον των Μ.Μ.Ε. της πόλης μέλη της αντιπολίτευσης του ΤοΣυΝ (ο Πάνος Ποτόλιας με τον Βαγγέλη Μήτρου) σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσαν γι’ αυτό το λόγο! Απολύτως και εξοργιστικά τίποτε…

Η πρώτη εκδήλωση του ΤοΣυΝ Ξάνθης έγινε στις γιορτές παλιάς πόλης του 2008 και η δεύτερη την τσικνοπέμπτη του 2009 «για την ενίσχυση των αναγκών των λυκείων της πόλης μας» (λέγε με πενθήμερη εκδρομή, γιατί φαίνεται ότι άλλες ανάγκες δεν υπάρχουν…). Γι’ αυτή τη δεύτερη εκδήλωση –που τελικά ματαιώθηκε- ο Πάνος Ποτόλιας είπε ότι «το προεδρείο πήρε χορηγούς για τα κρέατα της τσικνοπέμπτης κι ακόμα δεν έχουμε δει αποδείξεις». Όταν παλιότερα αναζητούσαμε για καιρό τον πρόεδρο του ΤοΣυΝ Ξάνθης Βασίλη Μιχαήλ για να δώσει απαντήσεις, δεν τον βρήκαμε παρά μόνο μία φορά. Και είχαμε λάβει μια ψυχρή, τυπική διαβεβαίωση ότι… όλα βαίνουν καλώς. Αντίθετα, ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης Θεολόγος Καλαϊτζής, επιφορτισμένος με την ευθύνη λειτουργίας του ΤοΣυΝ, έλεγε ότι «υπάρχει πρόβλημα, αλλά έτσι κι αλλιώς τα συμβούλια νέων σε όλη την Ελλάδα υπολειτουργούν»! Κι όμως! Συναυλίες, ομιλίες, οικολογικές, φιλανθρωπικές και κάθε είδους παρεμβατικές δράσεις είναι η καθημερινότητα άλλων ΤοΣυΝ. Για του λόγου το αληθές, είδαμε το ΤοΣυΝ της Ιτέας να πηγαίνει στο ευρωκοινοβούλιο (syniteas.blogspot.com) και μια σειρά εκπληκτικών δράσεων να οργανώνονται από συμβούλια νέων όλης της χώρας. Δείτε για παράδειγμα την σπουδαία κι αδιάκοπη δράση της Αργυρούπολης (www.tosyn-argyroupolis.gr).

«Κάποιοι πρέπει ν’ απολογηθούν στα παιδιά»

Μετά τα παραπάνω, τα όσα έλεγε στις 18 Ιανουαρίου 2006 για τη σύσταση του θεσμού ο υφυπουργός Παιδείας Θανάσης Ταλιαδούρος, ηχούν στην Ξάνθη ως κακόγουστο αστείο: «Σκοπός του νομοθετικού πλαισίου είναι να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά οι νέοι στην τοπική αυτοδιοίκηση για θέματα που τους αφορούν, καθώς και η ενίσχυση τους στην πολιτική». Τόσο ο υφυπουργός όσο και η εισηγήτρια της πλειοψηφίας Κρινιώ Κανελλοπούλου, τόνιζαν ότι «στόχος του νομοσχεδίου είναι να δημιουργήσει υπεύθυνους νέους και ενεργούς πολίτες και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα τοπικά συμβούλια»… Καλά κρασιά, που λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας…

Η θεσμική νεολαία του δήμου Ξάνθης, ουδέποτε υπήρξε στην πράξη. Ούτε καν στις «Γιορτές Νεολαίας» του δήμου Ξάνθης δεν συμμετείχε! Η εξαίρεση των λίγων πρόχειρων και περιστασιακών δράσεων, επιβεβαιώνει τον θλιβερό κανόνα. Και η εύγλωττη σιωπή –αγγίζει τα όρια μιας μακάριας nirvana!- από το διευθυντήριο της Μαυρομιχάλη, απ’ όπου κανείς δεν είχε ποτέ την ευθιξία ν’ απαντήσει σ’ ένα πλήθος αιχμηρών δημοσιευμάτων, τα λέει όλα. «Τέτοια απαξία δεν τη φανταζόμουν ποτέ, θέλουν τους νέους να είναι νεροκουβαλητές μόνο για να ψηφίζουν» έλεγε παλιότερα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρίστος Πούλιος. Και ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» Νίκος Ανταμπούφης συμπλήρωνε: «Δεν είχαμε υποψηφιότητες μέσα από ζωντανές πολιτικές διαδικασίες, με φυσικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση και μη λειτουργία του θεσμού. Είναι η αντίληψη του να καταληφθούν κάποιες θέσεις και τίποτε παραπάνω. Κάτι που καταδεικνύεται από το γεγονός ότι αντί το συμβούλιο να πρωταγωνιστεί στις Γιορτές Νεολαίας, είναι ανύπαρκτο!»…

Και μένουν τα λόγια του Πάνου Ποτόλια: «Τα τερτίπια των μεγάλων πάνε και στους μικρούς, που αν τους άφηναν να πάρουν πρωτοβουλίες και να δράσουν, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Αλλά απ’ ότι φαίνεται υπάρχει καθοδήγηση… Μας αποφεύγουν, απαξιώνουν έναν θεσμό και μάλιστα της νεολαίας κι είναι κρίμα. Φωνάξαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, καλέσαμε τα Μ.Μ.Ε. και τα είπαμε, τίποτα! Κάποιοι πρέπει έστω ν’ απολογηθούν στα παιδιά που έφεραν να ψηφίσουν».

Δεν θα κουραστούμε να επανερχόμαστε σ’ αυτό το ζήτημα -και σε άλλα- που δεν έχει τέλος, όπως και η θλίψη και οργή αυτών των παιδιών. Που σαν βγαίνουν στον δρόμο μια μέρα σαν τη χθεσινή (6 Δεκεμβρίου) για τα εντός και εκτός εισαγωγικών εγκλήματα σε βάρος τους, η κοινωνία κουνάει απειλητικά το δάχτυλο ή τα ακούει υποκριτικά για λίγο, πριν τα παραδώσει στο απόλυτο κενό που τους ετοίμασε…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.