Εξηντα χρονια Φεστιβαλ Φιλιππων, μια μεγαλη γιορτη του πολιτισμου

Χιλιάδες κόσμος στην έναρξη της φετινής επετειακής διοργάνωσης - Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής «Οι Φίλιπποι, η Επίδαυρος της Βορείου Ελλάδος»

Φαντασμαγορική ήταν η έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων, το οποίο φέτος συμπληρώνει τα 60 χρόνια υλοποίησης του. Το 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων ξεκίνησε το Σάββατο, 8 Ιουλίου, με την μουσική παράσταση «Piaf! The Show»  αλλά και με την εικαστική έκθεση «Τα Διονυσιακά» συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμου που έδωσαν το «παρών», μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα.
 
«Ό,τι κάναμε είναι αυτά που θέλουμε να κάνουμε, γιατί επιθυμούμε την δική μας μικρή καλλιέργεια και με τη δική μας ευθύνη στο Φεστιβάλ» τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο κ.Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» το πρωί της Δευτέρας, μετά την λαμπερή έναρξη.
 
27 εκδηλώσεις περιλαμβάνει το φετινό «μενού» του Φεστιβάλ σε ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσεις έως και την Πέμπτη 27 Αυγούστου. Με τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων να έχουν προγραμματιστεί στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, ενώ εκδηλώσεις θα υπάρξουν και στο «Θέατρο του Κάστρου» στο Φρούριο της Καβάλας.
 

Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των 60 χρόνων του Φεστιβάλ, οι διοργανωτές αποφάσισαν την δημιουργία ενός Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και την περιοχή των Κρηνίδων, τιμώντας τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο και προσκαλώντας σκηνοθέτες και ομάδες της νέας γενιάς, από την Ελλάδα και την Αμερική, να δημιουργήσουν το καλοκαίρι του 2017 πέντε νέες παραστάσεις εμπνευσμένες από το Αρχαίο Δράμα.
 
«Για ένα εικοσαήμερο μια ομάδα πενήντα ατόμων αποτελούμενη από ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, φωτιστές  θα δουλέψει ανοικτά για να βλέπει ο κόσμος πως ανεβαίνει ένα αρχαίο κείμενο στο θέατρο» εξήγησε ο κ. Γκόνης αναφερόμενος στο Διεθνές εργαστήριο, στο οποίο θα συμμετέχουν 4 θεατρικές ομάδες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Οι ομάδες αυτές θα εργαστούν πάνω σε 4 σημαντικά κείμενα των οποίων τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε ένα διήμερο μέσα στο αρχαίο θέατρο υπογράμμισε επισημαίνοντας πως αυτός είναι και ο κύριος στόχος ενός φεστιβάλ, που όπως τόνισε πρωτίστως «θα πρέπει να δίνει χώρο στους νέους και να τιμά τους δασκάλους». 

«Μεγάλο στοίχημα για εμάς και οι δικές μας παραγωγές» 

 «Οι Φίλιπποι είναι ουσιαστικά η Επίδαυρος της Βορείου Ελλάδος, οπότε θέλουμε να κρατάμε ψηλά τον πήχη, να υπάρχει ένα ποιοτικό πρόγραμμα» υπογράμμισε ο ίδιος αναφερόμενος αναλυτικά στην φετινή δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος, σημειώνοντας την αξία και της ιδίας παραγωγής από πλευράς της διοργάνωσης πέραν των σημαντικών παραστάσεων των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που φιλοξενούνται.
 

Στην βάση αυτή ο κ. Γκόνης απηύθυνε πρόσκληση προς όσους σημαντικούς σκηνοθέτες επιθυμούν να φέρουν τα έργα τους στο θέατρο των Φιλίππων, τονίζοντας επίσης την αξία της δυνατότητας να επιλέξει έργα ή σκηνοθέτες.
 
Ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έναρξη του Φεστιβάλ, για να καταστήσει σαφές στη συνέχεια πως και η συμπεριφορά του κόσμου, αποτελεί βασικό συστατικό της επιτυχίας της διοργάνωσης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, αλλά και την σημασία των συνεργειών, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους συνεργάτες του, αλλά και την νυν δημοτική αρχή και την κ. Δήμητρα Τσανάκα, Δήμαρχο Καβάλας, «για την στήριξη  που μας παρέχουν και την εμπιστοσύνη που έχουν στο πρόσωπό μου». 

«Ο πολιτισμός έχει δικαίωμα στην δημόσια χρηματοδότηση όπως η υγεία και η παιδεία» 

Ο κ. Γκόνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στήριξη από πλευράς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που όπως σημείωσε χρηματοδότησε για πρώτη φορά το Φεστιβάλ, επισημαίνοντας πως η δημόσια χρηματοδότηση πρέπει να συνεχιστεί καθώς «ακόμα και στις μέρες μας ο πολιτισμός έχει δικαίωμα στη δημόσια χρηματοδότηση όπως η υγεία και η παιδεία».

«Αναγκαία η αξιολόγηση στα ΔΗΠΕΘΕ»  

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση των ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας αλλά και της ύπαρξης των ΔΗΠΕΘΕ δύο ταχυτήτων, ο κ.Γκόνης έκρινε ως απαραίτητη την  ανάγκη εξέτασης και επίλυσης των προβλημάτων τους από το υπουργείο πολιτισμού, διότι όπως επεσήμανε υπάρχουν ΔΗΠΕΘΕ πολλών ταχυτήτων, τονίζοντας πως άλλα υπολειτουργούν και άλλα έχουν σταματήσει την λειτουργία τους. «Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό γιατί τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχουν προσφέρει πολλά στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης είναι αναγκαίο κάποια στιγμή να υπάρχει αξιολόγηση γιατί η αξιολόγηση είναι το Α και το Ω. Θα πρέπει να κάνουμε πράγματα για να διεκδικούμε πράγματα. Και αυτό γιατί θέλουμε να έχουμε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. .Θέλουμε να υπάρχουν καλλιτέχνες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι και μουσικοί που να δουλεύουν και να τους βλέπουμε. Φαντάζεστε ένα νοσοκομείο χωρίς γιατρούς; Κάτι τέτοιο δεν γίνετε. Αντίστοιχα και στα ΔΗΠΕΘΕ» υπογράμμισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.