Ετοιμοι για τον αγωνα

Το αγωνιστικό πλαίσιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, οι ενέργειες του Δ.Σ. του Συλλόγου «Τρεις Ιεράρχες» -όσον αφορά στη στήριξη σε τοπικό επίπεδο της απεργιακής κινητοποίησης που θα λάβει χώρα στις 18-22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, καθώς και γενική ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά θέματα του νομού Ροδόπης απετέλεσαν τα κύρια θέματα της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης «Τρεις Ιεράρχες», Γεώργιος Γούλας.

Με 5νθήμερη απεργία, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο απεργιακός αγώνας των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ την ίδια ημέρα θα λάβουν χώρα πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις. Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικές – πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα. Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στους Συλλόγους Π.Ε. για εκτίμηση και πρόταση συνέχισης του αγώνα με την ίδια απεργιακή μορφή, ενώ το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει ολομέλεια προέδρων.

Η ενημέρωση για το αγωνιστικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, οι ενέργειες του Δ.Σ. του Συλλόγου «Τρεις Ιεράρχες» όσον αφορά στη στήριξη σε τοπικό επίπεδο της συγκεκριμένης απεργιακής κινητοποίησης και μια γενική ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά θέματα του νομού Ροδόπης ήταν τα κύρια θέματα της συνέντευξης τύπου.

Αναφερόμενος στο διεκδικητικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο στην Αθήνα, κατά την 75η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, στην οποία συμμετείχαν 600 αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούν 72.000 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης «Τρεις Ιεράρχες» Γεώργιος Γούλας είπε: «Η Ομοσπονδία ψήφισε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και ένα συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο θέτει τις διεκδικήσεις μας. Οι διεκδικήσεις έχουν να κάνουν με πέντε διαφορετικούς πυλώνες που αφορούν τον εκπαιδευτικό κόσμο».

Ο πρώτος πυλώνας είναι τα οικονομικά όπου οι εκπαιδευτικοί ζητούν αυξήσεις στους μισθούς τους και επιμόρφωση.


• 1.400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο.

• Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό.

• Καμία σύνδεση μισθού – απόδοσης.

• Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

• Όχι στην εικονική – αποσπασματική «επιμόρφωση». Ουσιαστική επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και του Δημόσιου Σχολείου.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης.

• Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 5% του Α.Ε.Π. ή στο 15% του Γ.Κ.Π.

• Ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

• Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

• Όχι στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.

• Όχι στην αναθεώρηση που καταργεί τη μονιμότητα και ακυρώνει τη δυνατότητα δικαστικών – μισθολογικών διεκδικήσεων.

• Άμεση κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς διορισμούς.

• Αύξηση της οργανικότητας των σχολείων με βάση το 1:20 στα Δημοτικά και 1:15 στα Νηπιαγωγεία.

Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

• Πλήρη σύνταξη των εκπαιδευτικών στα 30 χρόνια υπηρεσίας (30/30).

• Κύρια σύνταξη στο 80% του καταληκτικού μισθού.

• Κατάργηση της διάταξης για εξαγορά της στρατιωτικής θητείας.

• Κατάργηση όλων των αντασφαλιστικών Νόμων της τελευταίας 15ετίας.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων.

• Κατάργηση της ωρομισθίας. Να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις για κάθε αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία και να καλυφθούν με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

• Να μειωθεί το διδακτικό ωράριο στα επίπεδα της δευτεροβάθμιας.

Ο τελευταίος πέμπτος πυλώνας αφορά παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

• Ενίσχυση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων.

• Κατάργηση του καθηκοντολόγιου.

• Κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης για την υποχρεωτική εφαρμογή της Ευέλικτης Ζώνης.

• Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση.

• Όχι στην αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των σχολείων.

• Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης.

• Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη γνώση.

«Επομένως, βλέπουμε ότι πραγματικά η Ομοσπονδία έχει μεγάλο διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο προσπαθεί να το αξιοποιήσει, να το προωθήσει, να το διεκδικήσει», ανέφερε ο κ. Γούλας, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνονται τόσο μεγάλες προσπάθειες κινητοποίησης, οι οποίες ξεκίνησαν από το καλοκαίρι μέσα από την Ομοσπονδία, καθώς είχαν προηγηθεί επαφές με εκπαιδευτικούς φορείς, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης «Τρεις Ιεράρχες» ανταποκρινόμενο στην απόφαση της 75ης Γενικής Συνέλευσης, η οποία έγινε στην Αθήνα τον Ιούνιο και η οποία με πλειοψηφία ψήφισε την απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρυχθεί για τις 18-22 Σεπτεμβρίου, αποδέχτηκε όσα προέβλεπε η απόφαση και ξεκίνησε μια διαδικασία ενημέρωσης των εκπαιδευτικών το καλοκαίρι. «Είχαμε ένα πολύ μεγάλο πλαίσιο δραστηριοτήτων, το οποίο έγινε στη συνέχεια, καθώς προσπαθήσαμε μέσα από συνεντεύξεις τύπου, δημοσιεύσεις στον τύπο να ενημερώσουμε τους εκπαιδευτικούς και τον κόσμο. Εμείς ως Δ.Σ. από τις 21 Αυγούστου κάναμε πολλά εκπαιδευτικά συμβούλια μέχρι σήμερα, προχωρήσαμε σε μια έκτακτη Γενική συνέλευση, στην οποία προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους για το πού ακριβώς βρισκόμαστε, στα επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία έγιναν από τις 4 έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Μοιράσαμε όλο το ενημερωτικό υλικό με τις αφίσες και ενημερώσαμε τους συναδέλφους για την συγκεκριμένη απεργία. Επιπλέον, διακινήσαμε σ’ όλους την απόφαση της Ομοσπονδίας. Χθες, σήμερα και αύριο πλέον σε κλιμάκια προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τους λόγους της συγκεκριμένης απεργίας».

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος έστειλε ανοιχτή επιστολή προς κάθε εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και ανοικτή επιστολή προς τους γονείς των μαθητών για την ενημέρωση σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση.

Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί του νομού μας θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα λάβει χώρα την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 11:30 στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα. Θα ακολουθήσουν όλες άλλες ενέργειες χρειάζονται. Ο Σύλλογος καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στην Αθήνα, στο συλλαλητήριο στην Καβάλα αλλά και σ’ όλες τις άλλες εκδηλώσεις όλους τους εκπαιδευτικούς του νομού γιατί «πλέον έχουμε φτάσει σε πολύ δύσκολη θέση στο θέμα της εκπαίδευσης στη χώρα μας και πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα».

Υλικοτεχνικές υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις

«Δεν έχουμε πολλά προβλήματα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», σύμφωνα με τον κ. Γούλα. Όσον αφορά στα κενά των εκπαιδευτικών, «είναι ελάχιστα και έχουμε τη διαβεβαίωση ότι τις επόμενες ημέρες θα καλυφθούν. Υπάρχουν συνεχείς προσλήψεις αναπληρωτών».

Όπως τόνισε ο κ. Γούλας, υπάρχει πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι πέρσι δούλευαν στο Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας ως αναπληρωτές στα διάφορα σχολεία. «Το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας όμως ολοκληρώθηκε. Ενώ είχαν τη διαβεβαίωση ότι φέτος θα ξεκινήσει το καινούριο πρόγραμμα «Καλλιπάτειρα» που θα αφορά στη Φυσική Αγωγή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Επιπλέον από το Υπουργείο τους είπαν ότι θα δουλεύουν ως ωρομίσθιοι χάνοντας ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και αμειβόμενοι με ωρομισθία».

Όσο για τις υλικοτεχνικές υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις, «ευτυχώς, ο νομός μας είναι απ’ τους τυχερούς νομούς στη χώρα που δεν έχει διπλοβάρδιες αλλά πολλά από τα κτίριά μας είναι πλέον παλιά και χρειάζονται συνεχείς επιδιορθώσεις και συνεχόμενη συντήρηση. Από την άλλη, έχουμε και αρκετά νέα κτίρια ή προσθήκες στα διάφορα κτίρια, όπως στο 5ο Δημοτικό Σχολείο. Επομένως, η χρονιά ξεκινάει με καλούς οιωνούς τοπικά, με μια κατάσταση που αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από το Υπουργείο», τόνισε ο κ. Γούλας.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.