«Εθελοντικη Αιμοδοσια και Εκπαιδευση»

«Εθελοντική Αιμοδοσία και Εκπαίδευση» είναι το θέμα της 20ης Αμφικτιονίας που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από τις 15 έως τις 17 Σεπτέμβρη. Στόχος της διοργάνωσης είναι η ενεργοποίηση όλων των φορέων της εκπαίδευσης για τη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών όλων των βαθμίδων στην έννοια της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης θα συμμετέχει στις αμφικτιονίες με τρεις αντιπροσώπους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης κ. Γιώργος Κεπελής οι αμφικτιονίες είναι συναντήσεις των μελών-αντιπροσώπων των Δ.Σ. των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών απ’ όλη την Ελλάδα και διοργανώνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη. «Οι αμφικτιονίες στην αρχαία Ελλάδα ήταν θρησκευτικές και πολιτικές ενώσεις φυλών και πόλεων με σκοπό τη διοργάνωση ιεροτελεστιών σε κοινό ιερό, κυρίως για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στα μέλη τους. Με την έννοια αυτή της ειρήνης και της φιλίας, που εμείς την ονομάζουμε ζωή, γιατί εμείς οι εθελοντές αιμοδότες δίνουμε μέσα από το έργο μας ζωή, ονομάσαμε αμφικτιονίες τις συναντήσεις μας»

Στη συνέχεια μίλησε για τους στόχους της 20ης αμφικτιονίας. «Οι στόχοι αφορούν στην ενεργοποίηση όλων των φορέων της εκπαίδευσης και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μας παρέχει αυτή, ώστε να πετύχουμε συστηματική προσέγγιση – ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κυρίως στους μαθητές όλων των βαθμίδων στην έννοια της εθελοντικής αιμοδοσίας. Μ’ αυτό λοιπόν το σκεπτικό θα συμμετέχουμε, όπως συμμετείχαμε και σε όλες τις αμφικτιονίες από τότε που έγιναν».

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης είναι από τους πρώτους 7 Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών σ’ όλη την Ελλάδα που στήριξαν και συνέβαλαν στη δημιουργία του θεσμού των αμφικτιονιών. Φέτος θα συμμετέχει στην αμφικτιονία με τρεις αντιπροσώπους. Συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κεπελή, τον επίτιμο πρόεδρο κ. Δημήτρη Δημητρακόπουλο και το μέλος του Δ.Σ. και σύμβουλο σε θέματα εκπαίδευσης Δημήτρη Μαντατζή.

«Θα συμμετέχουμε και θα τοποθετηθούμε πάνω στο θέμα «Εθελοντική Αιμοδοσία και Εκπαίδευση». Θα υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις από διακεκριμένες προσωπικότητες της εκπαίδευσης, του υπουργείου. Μας ενδιαφέρει αυτός ο χώρος, γιατί η καλύτερη ηλικία για να περάσουμε τα μηνύματα του εθελοντισμού και γενικότερα της εθελοντικής αιμοδοσίας, είναι τα μικρά παιδιά οι οποίοι είναι οι εν δυνάμει εθελοντές αιμοδότες. Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να προσαρμοστεί στον εθελοντισμό, στην εθελοντική αιμοδοσία. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνονται μαθήματα στα παιδιά ώστε να τους γίνει συνείδηση ότι όταν θα φτάσουν στην ηλικία των 18 χρονών να πάνε μόνα τους στο σταθμό αιμοδοσίας. Είναι ένα μεγάλος στόχος. Πιστεύουμε να κερδίσουμε το στοίχημα».

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει κάνει ειδικό έντυπο για παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά πάνω στο θέμα του εθελοντισμού. «Τα προσεγγίζουμε με πολύ απλές έννοιες, δίνουμε στο παιδί να καταλάβει τι σημαίνει εθελοντισμός, τι σημαίνει να δίνεις αίμα, να προσφέρεις αγάπη, ζωή σε κάποιους πολυμεταγγιζόμενους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων μέσα από ομιλίες, ώστε να τα ευαισθητοποιήσουμε, όταν θα φτάσουν στην ηλικία των 18 ετών να γίνουν αιμοδότες, να γίνουν εθελοντές».

650.000 φιάλες αίματος οι ετήσιες ανάγκες της Ελλάδας

Όπως μετέφερε ο κ. Κεπελής η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα και κάνει εισαγωγή από την Ελβετία. «Δυστυχώς οι ανάγκες στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλες, αγγίζουν τις 650.000 φιάλες το χρόνο. Έχουμε δυο μεγάλες πληγές εδώ στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα που αυξάνονται κυρίως το καλοκαίρι, όπως επίσης έχουμε και τους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι είναι περίπου 3500 χιλιάδες παιδιά και μεγάλοι, και μεταγγίζονται τρεις-τέσσερις φορές κάθε μήνα. Ξοδεύουμε στους πολυμεταγγιζόμενους περίπου 120.000 φιάλες αίμα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να καλύπτουμε όλες αυτές τις ανάγκες σε αίμα. Το 56% καλύπτεται από το συγγενικό περιβάλλον, το 43% από τους εθελοντές αιμοδότες και περίπου το 2% γίνεται εισαγωγή από τον Ερυθρό Σταυρό της Ελβετίας. Πραγματικά είναι ντροπή για την Ελλάδα, να κάνει ακόμα εισαγωγές αίματος. Αυτό δεν μας τιμά σαν Έλληνες.

Εμείς εδώ σαν Σύλλογος Κομοτηνής εδώ και πέντε χρόνια δουλεύουμε με τα σχολεία με εργασίες, με βραβεύσεις, με ζωγραφιές και πιστεύουμε ότι συμβάλουμε ώστε να επιλύσουμε επιτέλους αυτό το πρόβλημα και να μπορέσουμε εκ των ενόντων να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, όπως κάνει η Κύπρος» κατέληξε ο κ. Κεπελής.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.