Εσται ετοιμοι…

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου του Νομού για το σχεδιασμό της αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων ενόψει της χειμερινής περιόδου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης προεδρεύοντος του Νομάρχη και του Προϊσταμένου Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών. Εκ μέρους του κ.Παυλίδη ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες φορείς, αρχές και εθελοντικές οργανώσεις του τόπου για την πορεία υλοποίησης των παρεμβάσεων αποκατάστασης επικίνδυνων σημείων στο Νομό που έχουν εντοπισθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και για τις εκκρεμότητες των έργων. Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό των ΠΣΕΑ ο οποίος θα κοινοποιηθεί σ’ όλους τους εμπλεκόμενους, επιβάλλεται η δημιουργία «δομής επιφυλακής» στο πλαίσιο λειτουργίας του κάθε φορέα, με δύο ομάδες δράσης έργο των οποίων θα είναι αντίστοιχα, ο εντοπισμός, καταγραφή και προληπτική αποκατάσταση πιθανών προβληματικών σημείων στο Νομό (Ομάδα Έρευνας – Πληροφόρησης – Κινητοποίησης), και η άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση κατάστασης κρίσης όταν αυτή εμφανιστεί. «Είναι σημαντικό για την αποτελεσματικότητά μας η οργάνωση μίας τέτοιου τύπου δομής σε κάθε έναν από εμάς (σ.σ.: φορείς) με ένα ανθρώπινο δίκτυο πληροφόρησης που να παρέχει ταχεία και ακριβή ενημέρωση για τα επίφοβα σημεία που εμφανίζονται αλλά και τα πληγέντα μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να έχει η Υπηρεσία των ΠΣΕΑ σαφή κάθε φορά, εικόνα των προβλημάτων και της σοβαρότητάς τους στο Νομό. Για τον ίδιο σκοπό θα πρέπει να τίθενται σε επιφυλακή και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που είναι απαραίτητοι σε πρώτη φάση όταν παρουσιάζεται το πρόβλημα. Το σύνθημα είναι, να γίνουμε όλοι μας κοινωνοί του προβλήματος και της αντιμετώπισής του, πέρα και πάνω από υπηρεσιακά καθήκοντα και πλαίσια αρμοδιοτήτων», σημείωσε ο Νομάρχης καλώντας τους εκπροσώπους να έχουν συνεχώς ανοιχτά τα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα η μεταξύ τους επικοινωνία και να παρακολουθούν την ιστοσελίδα καιρικών φαινομένων για το Νομό Ξάνθης προκειμένου να έχουν ανά πάσα στιγμή εικόνα του τι συμβαίνει ή προβλέπεται να συμβεί πάνω από την περιοχή. Τέλος, ζήτησε από τον Προϊστάμενο των ΠΣΕΑ να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του μητρώου διαθέσιμου ανά το Νομό (από ΟΤΑ και Υπηρεσίες μέχρι Στρατό και ιδιώτες) μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και σε ενημέρωσή του σε σχέση με το υπάρχον δυναμικό χειριστών μηχανημάτων προκειμένου να γίνει γεωγραφική αποτύπωση δυνατοτήτων και αναγκών και να σχεδιαστεί με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο η διασπορά μηχανημάτων και ανθρώπων στα διάφορα ευπαθή σημεία.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Δ΄ΣΣ και των εθελοντών, επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου ενώ οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων αναφέρθηκαν στις ελλείψεις μηχανολογικού εξοπλισμού που αντιμετωπίζουν. Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι «ο χρόνος και ο τρόπος» της επέμβασης σε περίπτωση πλημμυρικού φαινομένου, είναι «πάρα πολύ σημαντικά» για την ελαχιστοποίηση των ζημιών που θα προκληθούν.

Οι εκκρεμότητες

Έργα αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος τα οποία επιβάλλεται να υλοποιηθούν τάχιστα ώστε να αρθούν κάποιες από τις σοβαρότερες αιτίες πλημμυρών στο Νομό, απαρίθμησε ο Νομάρχης προς τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου ενημερώνοντας τα για το στάδιο προόδου που βρίσκεται το καθένα. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι:

1)η αντιπλημμυρική προστασία από τον Κόσυνθο, έργο αρμοδιότητας Περιφέρειας το οποίο δημοπρατήθηκε

2)ο καθαρισμός του χειμάρρου Λασπία που τελεί εν αναμονή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο

3)ο καθαρισμός της δυτικής αποστραγγιστικής τάφρου του Νομού (παράλληλος Νέστου) που τελεί εν αναμονή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο

4)η αποκατάσταση των αναχωμάτων στη Λίμνη Βιστονίδα που τελεί εν αναμονή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και υπάρχει δέσμευση για σύντομη θετική εξέλιξη

5)η διαχείριση των εκβολών του Κόσυνθου στη Βιστονίδα όπου εντοπίζεται μεγάλη συσσώρευση φερτών υλών προκαλώντας προβλήματα στάθμης στη λιμνοθάλασσα και πλημμυρών στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης – έργο εκτός αρμοδιότητας Νομαρχίας Ξάνθης

6)η αποκατάσταση των δύο προβληματικών σημείων στην πόλη της Ξάνθης που είναι οι χείμαρροι του Καζίνο και του Δροσερού

Βολές

Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Νομάρχης Ξάνθης επέρριψε ευθύνες στη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας τόσο για τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης των έργων αρμοδιότητάς της όσο και για τον όγκο των υλοποιημένων αλλά και σχεδιαζόμενων παρεμβάσεών της στο Νομό Ξάνθης σημειώνοντας ότι αυτός είναι απείρως μικρότερος συγκριτικά με άλλους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της διαχείρισης πλημμυρικού κινδύνου από πλευράς Νομαρχίας, ο κ.Παυλίδης είπε τα εξής:

«…από τα προβλήματα που καταγράψαμε έχουμε επιληφθεί του συνόλου σχεδόν προκειμένου με διάφορες παρεμβάσεις να μειώσουμε τον κίνδυνο πλημμύρας. Έχει δημοπρατηθεί το έργο του Κοσύνθου, είμαστε έτοιμοι καθόλα – περιμένουμε τους περιβαλλοντικούς όρους – για το έργο του Λασπία καθώς και της δυτικής αποστραγγιστικής τάφρου στο Νομό. Εν αναμονή έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων βρισκόμαστε και για το έργο αποκατάστασης των αναχωμάτων στη Βιστονίδα που είχαν καταστραφεί πέρυσι με τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου. Από την πλευρά της Νομαρχίας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη περί τις τριάντα παρεμβάσεις αντιπλημμυρικές, πέραν αυτών που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Πρέπει να επισημάνω το εξής: είχαμε εντοπίσει στο Νομό πάρα πολλές γέφυρες οι οποίες ήταν κακοφτιαγμένες με σωληνωτά, τις οποίες αφαιρέσαμε και κάναμε κανονικές γέφυρες για να μην έχουμε πρόβλημα στην παροχέτευση των νερών. Έχουμε αποκαταστήσει χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων κοιτών χειμάρρων και ρεμάτων. Εν κατακλείδι, μπορώ να πω ότι φέτος είμαι περισσότερο ήσυχος από κάθε άλλη φορά. Δεν είμαι ήσυχος βέβαια από την περιοχή του Κοσύνθου όπου η Περιφέρεια πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των έργων που είναι δική της υπόθεση».

Για τη ΔΔΕ, ανέφερε:

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από την παρουσία – το αντίθετο μάλιστα – της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων (ΔΔΕ) στο Νομό μας. Πολλά πράγματα γίνονται με τελείως διαφορετικούς ρυθμούς σε σχέση με το ρυθμό που λειτουργούμε εμείς ως Νομαρχία, κι εννοώ ότι γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς είτε ότι δεν γίνονται καν όπως για παράδειγμα ο εθνικός δρόμος Ξάνθης – Εχίνου. Και μιλάω για τον τρόπο που λειτουργεί η ΔΔΕ. Το αντιπλημμυρικό του Κοσύνθου προεντάχθηκε στο Γ΄ΚΠΣ τον Απρίλιο του 1999 μετά από μεγάλη δική μου πίεση. Έκτοτε ακολουθήθηκε μία διαδρομή από την Περιφέρεια – παρά την φορτικότατη από την πλευρά μου πίεση, με έγγραφα, με συναντήσεις, με συσκέψεις με όλους τους Γενικούς Γραμματείς από τότε μέχρι σήμερα, και τελικά δημοπρατήθηκε αφού αναμέναμε και πάνω από χρόνο για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το Κέντρο. Διαδικασία απαράδεκτα κι επικίνδυνα χρονοβόρα. Πρέπει να παρατηρήσω κάτι: δε μπορείς να ζητάς περιβαλλοντικούς όρους, με απειλή «χίλιων» κυρώσεων στη λογική της προστασίας του περιβάλλοντος και οχυρωμένος πίσω από μία διάταξη, όταν κινδυνεύουν άνθρωποι. Και δεν θ’ αναφέρω για τις περιουσίες. Πρέπει να γίνει μια διόρθωση και να υπάρχει μια επιτάχυνση. Το σύστημα πάσχει. Και πάσχει επικίνδυνα. Για ανθρώπινες ζωές. Ως προς τις προσχώσεις στις εκβολές του Κόσυνθου εντός ορίων Νομού Ροδόπης, είναι βέβαιο ότι πρέπει και εκεί να γίνει η διόρθωση από την Περιφέρεια η οποία όμως δεν έχει επιληφθεί. Δυστυχώς είναι μέσα σε άλλο Νομό. Εμείς δε μπορούμε να κάνουμε δαπάνη εκτός δικού μας Νομού. Αν και έχουμε γίνει κουραστικοί να το λέμε, δυστυχώς βλέπω μια φοβία ή ευθυνοφοβία ή μια οχύρωση πίσω από κάποιες διατάξεις που προστατεύουν το περιβάλλον. Και σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ούτε ισορροπία ούτε κατανόηση. Διότι, εν τέλει ούτε το περιβάλλον προστατεύεται από την απαγόρευση τέτοιου χαρακτήρα παρεμβάσεων. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι από την πολλή «αγάπη» το καταστρέφουμε…»

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.