Εργαλειο αναπτυξης της περιοχης ο αγροτουρισμος

Το Δίκτυο Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων Θράκης συστήθηκε πρόσφατα από οκτώ επιχειρήσεις των νομών της Θράκης που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στόχος είναι η προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή, προκειμένου η Θράκη να συμπεριληφθεί στους προορισμούς που επιλέγουν οι τουρίστες και οι επισκέπτες Αγροτουρισμού.

Η πρώτη συνάντηση των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό θέατρο του Σουφλίου, όπου εξετάστηκαν θέματα οργάνωσης και συντονισμού, ενώ η δεύτερη συνάντησή έγινε στις 11 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο «Ρωξάνη» της Μαρώνειας Ροδόπης, στην οποία είχαν προσκληθεί να συμμετείχαν και φορείς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τοπικοί σύλλογοι αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί

Δίκτυο Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων Θράκης

Συγκεκριμένα τα ο Δίκτυο Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων Θράκης είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία έχει οκτώ μέλη και αφορά σε όλη την περιοχή της Θράκης και αναφέρεται σε επιχειρήσεις αγροτουρισμού είτε αυτές είναι εστίασης, είτε διαμονής είτε δραστηριότητες στη φύση είτε παραγωγής προϊόντων, αλλά και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί στον τομέα του αγροτουρισμού ανέφερε μιλώντας στον ΠτΘ ο ιδιοκτήτης του αγροτουριστικού ξενοδοχείου «Ρωξάνη» της Μαρώνειας Γιώργος Βολουδάκης. «Στο δίκτυο θα μπορούσε να ενταχθεί και κάποιος παραγωγός τοπικών προϊόντων, όπως μελισσοκόμος ή τυροκόμος, που θα μπορούσε να προσφέρει τα προϊόντα του μέσα από το Δίκτυο στο ίδιο το Δίκτυο, δηλαδή τα ξενοδοχεία ή τα εστιατόρια του Δικτύου να χρησιμοποιούν τα προϊόντα του».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης στο Σουφλί και της δεύτερης στη Μαρώνεια έγινε ανοικτή πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο Δίκτυο.

Έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τον αγροτουρισμό

Όπως ενημερώνει ο κ. Βολουδάκης η περιοχή μας δεν έχει αγροτουριστικές επιχειρήσεις πολλές «που να πληρούν τα κριτήρια. Ανήκουμε και σε πανελλήνιο δίκτυο αγροτουριστικών επιχειρήσεων το οποίο, επειδή ελλείψει θεσμικού πλαισίου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές έχει θέσει κάποιες οι οποίες ουσιαστικά είναι αντιγραφή του θεσμικού πλαισίου που ισχύει στην Ιταλία εδώ και τριάντα χρόνια και καθορίζει σε γενικές γραμμές ποιες επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια και ποιες όχι».

Όσον αφορά στην έλλειψη θεσμοθετημένου πλασίου ο κ. Βολουδάκης τονίζει ότι «έχουν περάσει πολλά προγράμματα, συγκεκριμένα τρία leader, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το 1985 και μετά και ακόμη δεν υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο για το τι είναι αγροτουρισμός, τι είναι οικοτουρισμός, τι είναι ανανεωτικός τουρισμός».

Αναπτυξιακές δυνατότητες Θράκης μέσω αγροτουρισμού

Η περιοχή μας έχει δυνατότητες ανάπτυξης αγροτουρισμού. «Γενικά η Θράκη και ειδικότερα η περιοχή μας η οποία είναι καθαρά αγροτική, γιατί ο αγροτουρισμός αφορά αγροτικά προϊόντα, προσφέρεται σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και θα μπορούσε στο μέλλον, με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο και αφορά στη μείωση του εισοδήματος των αγροτών, να προσφέρει επιπλέον εισόδημα σε αυτούς, ειδικά σε αυτούς που θα σταματήσουν τις αγροτικές δραστηριότητες και αναγκαστικά θα στραφούν σε άλλους τομείς της οικονομίας και ένας από τους τομείς αυτούς είναι και ο αγροτουρισμός».

Με βάση στοιχείων ρεπορτάζ του περασμένου χρόνου ο αγροτουρισμός στην περιοχή μας φθίνει συνεχώς. Ο κ. Βολουδάκης υποστηρίζει ότι «είναι σχετικό ότι φθίνει. Μιλώ για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που σε αυτές περιλαμβάνεται ο αγροτουρισμός, που αποτελεί ένα τομέα της τουριστικής οικονομίας, που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε κατά 458% σε αντίθεση με τον ομαδικό τουρισμό που αναπτύχθηκε μόνο κατά 20%. Όταν λοιπόν ένας τομέας παρουσιάζει τέτοια ανάπτυξη όχι στην περιοχή σου αλλά σε άλλες περιοχές της χώρας και σε άλλες χώρες, δεν μπορείς να παραγνωρίσεις αυτό το εργαλείο, να επιμένεις στον μαζικό τουρισμό, να ανταγωνίζεσαι με τα μεγαθήρια που απασχολούνται εδώ και χρόνια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στο συγκεκριμένο είδος και να διεκδικείς ένα κομμάτι από αυτό το 20%. Δεν είναι λογικό αυτό. Το λογικό είναι να μπεις σε μια παρθένα αγορά, όπως οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να δημιουργήσεις υποδομές και να αναπτύξεις την οικονομία. Όσον αφορά στη συρρίκνωση, αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι πριν από επτά χρόνια δεν υπήρχε αγροτοτουριστικό πραγματικό κατάλυμα που να λειτουργεί στην περιοχή της Θράκης ενώ αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετά. Τα πράγματα δεν είναι ιδανικά γιατί αν ήταν δεν θα συζητούσαμε. Χρειάζεται αγώνας και έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο. Πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε».

Συνάντηση στη Μαρώνεια

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Μαρώνεια συζητήθηκαν δύο σημαντικά θέματα, οι δικτυώσεις και το νομικό πλαίσιο, καθώς και ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Ήταν προσκεκλημένοι φορείς, όπως η Νομαρχία Ροδόπης, η Αναπτυξιακή, ειδικές κατηγορίες «τις οποίες θέλουμε να εντάξουμε, για παράδειγμα ειδικά μουσεία, όπως το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, ή το μουσείο μεταξιού στο Σουφλί. Επίσης καλέσαμε την Οικολογική Ομάδα η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει συμβουλευτικά ως συνδεδεμένο μέλος, καλέσαμε κάποιους παραγωγούς τοπικών προϊόντων, όπως καλέσαμε και τον Ορειβατικό Σύλλογο ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε, αλλά στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του. Στόχος μας να οργανώσουμε όλους τους φορείς και τα άτομα που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε αυτόν τον τομέα».

Μελλοντικές ενέργειες

«Άμεσα ετοιμάζουμε σελίδα στο Ίντερνετ και ενημερωτικά έντυπα και διευρύνουμε το Δίκτυο. Αργότερα θα μιλήσουμε για σήματα ποιότητας, για σύμφωνο ποιότητας όπως και για καλύτερη οργάνωση», τόνισε ο κ. Βολουδάκης.

Α.Π.

Σιμπέλ Μουσταφάογλου, αντινομάρχης: «Αν συνεχισθεί ο διάλογος θα προκύψει κάτι θετικό»

Στη συνάντηση που έγινε στη Μαρώνεια από πλευράς Νομαρχίας συμμετείχαν ο αναπληρωτής Νομάρχη κ. Χρίστος Τσαραμπουλίδης και η αντινομάρχης κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου

Μεταφέροντας τις εντυπώσεις της, η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου τόνισε ότι «ο κ. Μιχαηλίδης μας ενημέρωσε για τις δράσεις των αγροτουριστικών δικτύων. Έτσι όπως τέθηκε το θέμα είμαστε πολύ θετικοί. Πιστεύουμε ότι ο αγροτουρισμός μπορεί να έχει εξέλιξη στην περιοχή μας, όχι μόνο στη Μαρώνεια αλλά και στην ορεινή Ροδόπη αλλά και στην περιοχή της Βιστωνίδας, οι οποίες είναι κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξή του. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί μια βάση. Βέβαια αυτή τη στιγμή στο Δίκτυο συμμετέχει μόνο ο κ. Βολουδάκης και το ξενοδοχείο «Ρωξάνη» αλλά πρέπει να ενταχθούν και άλλοι, είτε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων είτε επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον αγροτουρισμό και παράγουν παραδοσιακά προϊόντα ή παραδοσιακή μουσική. Πιστεύω ότι ως φορείς πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται. Κατά την διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν και παράπονα γιατί το θέμα του αγροτουρισμού είναι μεγάλο και εμείς από την πλευρά μας εκφράσαμε και τα δικά μας παράπονα. Θεωρώ όμως ότι έγινε μια πρώτη εποικοδομητική συζήτηση και αν ο διάλογος συνεχισθεί έτσι πιστεύω ότι θα προκύψει κάτι πολύ θετικό. Πρέπει να δούμε αυτό που έχουμε και ανάλογα να το προβάλλουμε. Πρέπει όμως να αφήσουμε στην άκρη την γκρίνια και να δουλέψουμε όλοι μαζί όπως και όλοι μαζί να επενδύσουμε σε αυτό. Εμείς ως Νομαρχία είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον τουρισμό αρκεί να κατατεθούν προτάσεις. Πρέπει να αναδείξουμε όλες τις περιοχές μας μέσα από τον τουρισμό, όπως και την κουζίνα μας και τα κρασιά μας, γενικότερα, όπως θα έλεγα, όλο τον παραδοσιακό μας πλούτο».



google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.