Εργα και Ημερες του Ιδρυματος Θρακικης Τεχνης και Παραδοσης

Την αποτίμηση των πολιτιστικών πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, για τα οποία είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, παρουσιάζει σε μία εξαιρετικά όμορφη από εικαστικής απόψεως έκδοση, σε μορφή περιοδικού, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Και είναι αξιοσημείωτο ότι, από το πρώτο ξεφύλλισμα που επιχειρεί ο αναγνώστης, «χορταίνει» κατ’ αρχήν με το πλήθος των δεδομένων και πληροφοριών τα οποία παρατίθενται, χωρίς ωστόσο, να κουράζεται το μάτι του εξ αιτίας της προαναφερθείσας γραφιστικής αρτιότητας. Επί της ουσίας όμως, αναδεικνύει τις, ουκ ολίγες, δραστηριότητες ενός φορέα που επιμένει να ανθίσταται στην ισοπέδωση, πολιτισμική ή μη, των ημερών μας, γιατί όπως εύστοχα, παρατηρεί στο προλογικό της σημείωμα η πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Βιργινία Τσουδερού, «η καλλιέργεια γνώσης απαιτείται για την ανάπτυξη ορθής κρίσης. Απαιτείται η όξυνση των φυσικών και ανθρωπιστικών ικανοτήτων για να επιλέξει μια κοινωνία τον ορθό αρμονικό δρόμο του ευ ζην. Η προώθηση της ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού, εκτός του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει θα οξύνει την κρίση των πολιτών, θα διευρύνει τους πνευματικούς τους ορίζοντες, θα τους καταστήσει ενεργά μέλη μιας κοινωνίας που μπορεί να αντιμετωπίσει με αίσθηση σιγουριάς τις διεθνείς προκλήσεις και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον».

Σε 35 σελίδες λοιπόν, έπειτα από τον καυστικό και επίκαιρο πρόλογο της προέδρου του Ιδρύματος κ. Βιργινίας Τσουδερού, τον αναλυτικό απολογισμό εσόδων και εξόδων ανά κατηγορίες του 2009, όπου μάλιστα πληροφορούμαστε ότι, μέσα σε τρία χρόνια, σε σύγκριση δηλαδή με το 2006, σχεδόν διπλασιάστηκε η επισκεψιμότητα (από 7.000 άτομα σε 13.600), όπως και ότι η γενική επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας ανήλθε σε 4.500 άτομα, αρχικά επιχειρείται μία σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση του νέου μείζονος επιτεύγματος, της Βιβλιοθηκης του Ιδρύματος και των υπηρεσιών που αυτή προσφέρει: Προσεχώς δανειστικού χαρακτήρα, με πλούσια συλλογή 5.500 τόμων σε έναν χώρο 100 τ.μ. και με αναγνωστήριο που χρησιμοποιείται για τη μελέτη και ανάγνωση σημαντικών λογοτεχνικών έργων αλλά και για την πραγματοποίηση μαθημάτων των τμημάτων Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες και για παιδιά, της Ιστορίας και Λαογραφίας της Θράκης και της Ιστορίας Τέχνης.

Εν συνεχεία, παρουσιάζονται οι πολιτιστικές δράσεις του Ιδρύματος στις οποίες περιλαμβάνονται «Οι εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών, οι συναυλίες, τα πολυθεματικά σεμινάρια, οι ευκαιρίες ανάδειξης και προβολής Θρακιωτών δημιουργών, οι οργανωμένες παρεμβάσεις σε μειονεκτούσες πληθυσμιακές ομάδες, οι δραστηριότητες βασισμένες σε επεξεργασμένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις, το εμπλουτισμένο μαθησιακό περιβάλλον και οι παράλληλες δράσεις στα τμήματα εκπαίδευσης που «προσδιορίζουν τα ταυτοποιητικά στοιχεία του Ιδρύματος».

Αναλυτικά:
•17 ομιλίες-διαλέξεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας έγκριτων ακαδημαϊκών και πολιτικών και θεωρούμε πρέπον, στις λίγες γραμμές που μας δίνονται, να μην αναφερθούμε συγκεκριμένα σε κάποιους από αυτούς, καθώς, ομολογουμένως, θα ήταν αδικία για τους υπόλοιπους.
•10 παρουσιάσεις νέων εκδόσεων εξαιρετικών ιστορικών και λογοτεχνικών συγγραμμάτων.
•9 εκθέσεις καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που άπτονται του πολιτισμού και ευρύτερων κοινωνικών θεμάτων.
•Ειδικά αφιερώματα στην Ποίηση, στον Κινηματογράφο, στη Μουσική, στο Παιδί, στην Τρίτη Ηλικία και στο Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας, με παρουσιάσεις βιβλίων, φεστιβάλ, βραδιές ποίησης και μουσικής και καλλιτεχνικές παραστάσεις.
•Βραβεύσεις  σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών και των κοινών της Ξάνθης για την προσφορά τους στον πολιτισμό.
•Ειδικές εκδηλώσεις.
•Ειδικές συνεργασίες.

Στην επόμενη ενότητα με τίτλο «Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση 2009», παρατίθενται, όπως μαρτυρεί και ο τίτλος, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα την περασμένη χρονιά και συγκεκριμένα τα τμήματα τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο του Ιδρύματος, στα υπερσύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια της στο νέο κτίριο του Ιδρύματος «Π»:
«Εργαστήριο Σχεδίου – Ζωγραφικής, Εργαστήριο Ξυλογλυπτικής, Εργαστήριο Αναλογικής Φωτογραφίας, Εργαστήριο Ψηφιακής Φωτογραφίας και επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας και video, Εργαστήριο Αγιογραφίας για παιδιά και ενήλικες, Εργαστήριο Κοσμήματος, Εργαστήριο Βιτρώ, Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας, Τμήμα Αρχαίων Ελληνικών και Λαογραφίας Θράκης, Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Αρχαίων Ελληνικών για Παιδιά Τμήμα δημιουργικής απασχόλησης για Παιδιά και Τμήμα ζωγραφικής-εικαστικών για Παιδιά», όπως και οι Κύκλοι Ανοιχτών Μαθημάτων, η Ομάδα Ανάγνωσης Νέων οι οποίες εστιάζονται στη μελέτη και ανάλυση λογοτεχνικών αναγνωσμάτων, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Κ.Ε.Κ. «Ακαδημία Θράκης, Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Προγράμματα, Σεμινάρια και Ημερίδες καθώς και το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης.

Στις τελευταίες σελίδες του εντύπου ενημερωνόμαστε για το «λειτούργημα» της συντήρησης έργων τέχνης, ιστορικών αντικειμένων και ιστορικών μνημείων, οι Σύλλογοι Φίλων του Ιδρύματος στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή και οι φορείς, οι οποίοι συνεργάστηκαν για τις προαναφερθείσες δράσεις.
Όλα αυτά, συνοδεύονται από ένα πλήθος κατατοπιστικών φωτογραφιών, όμορφων σχεδίων, μέσα από τον συνδυασμό των κατάλληλων χρωμάτων που προσδίδουν μία ευχάριστη αίσθηση στον αναγνώστη.
Καλή συνέχεια να ευχηθούμε γιατί πραγματικά η προσφορά του Ιδρύματος στα πολιτισμικά δρώμενα της περιοχής μας είναι ανεκτίμητη!

Επιμέλεια: Γ.-Δ.Κ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.