Αγιασμος για να νεα στελεχη της Δικαστικης Αστυνομιας στην Κομοτηνη

Συνολικά 500 στελέχη αναμένεται να εκπαιδευτούν τους επόμενους δύο μήνες στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής

Αγιασμός πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μ. Τρίτης 30 Απριλίου στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας Κομοτηνής με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων των νεοδιορισθέντων στελεχών του Αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τον Αγιασμό στα πάνω από 400 νέα στελέχη, που αναμένεται να φτάσουν τους 500 μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ το παρών έδωσαν η Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγο κ. Παναγιώτα Θερμογιάννη, η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Βίκυ Γιαβή, ο Διοικητής του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, καθώς και εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος.

Μετά τον Αγιασμό ο Μητροπολίτης τόνισε προς τα νέα στελέχη πως εκείνο που θα τους κρατήσει περισσότερο και θα τους καταστήσει περισσότερο διακόνους της θέσης τους είναι να υπηρετήσουν με ήθος ψυχής και ζωής, που είναι το ουσιαστικότερο εφόδιό τους, ενώ συνεχάρη για το γεγονός ότι προχώρησε σε αυτό το εγχείρημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αρωγοί στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Απευθυνόμενη στους νέους Δικαστικούς Αστυνομικούς η κ. Γιαβή μετέφερε τις ευχές της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω της συζήτησης στη Βουλή του Νομοσχεδίου για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.

Καλωσορίζοντας τους στο Υπουργείο, η κ. Γιαβή θύμισε στους παριστάμενους τα λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου κατά τα εγκαίνια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 1929, που είχε κλείσει το λόγο του με την φράση «να εμπνεύσωμεν και εις τον τελευταίον πολίτην που κατοικεί εις τα απώτατα του κράτους ότι ‘υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας’ που προστατεύουν κάθε πολίτην αδικούμενον από οιονδήποτε διοικητικόν όργανον και από την κυβέρνησιν αυτήν»  που εμπνέεται από τον μυλωνά του Πότσνταμ, που είχε κατά την αντιμαχία του με τον Βασιλιά της Πρωσίας αναφωνήσει «υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο».

Το κύριο στοιχείο μιας δημοκρατίας, τόνισε, είναι το κράτος δικαίου, και στα σύγχρονα δε δημοκρατικά κράτη, θεμελιώδης αρχή του αποτελεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, από οποιαδήποτε πίεση εσωτερική και εξωτερική.

Για την ανεξαρτησία αυτή, επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δικαστής και η ίδια, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πως «ο δικαστής λειτουργεί ως θεσμικό αντίβαρο, ως εγγυητής των ελευθεριών των πολιτών, απονέμει το δίκαιο με βάση τα δεδομένα που αναπτύσσονται ενώπιον της απαλλαγμένους από κάθε εσωτερική επιρροή ή πίεση, χωρίς να φοβάται οποιαδήποτε κύρωση, ή να ελπίζει σε προσωπικά οφέλη»

Σε αυτή την μεγάλη οικογένεια της ανεξάρτητης δικαιοσύνης γίνονται μέλη τα στελέχη του Αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, ώστε να μπορεί η δικαιοσύνη να επιτελεί το έργο της, για το οποίο, όπως ακριβώς έχει προσδιορίσει το σύνταγμα, το κράτος οφείλει να παρέχει τα απαραίτητα μέσα για την ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών των δικαστηρίων.

Αίτημα τριακονταετίας

Στο πλαίσιο της μέριμνας για την ορθή λειτουργία των δικαστηρίων, ένα αίτημα τριακονταετίας του δικαστικού σώματος πήρε σάρκα και οστά, η δημιουργία ενός σώματος Δικαστικής Αστυνομίας που θα υποβοηθά τον εισαγγελικό και δικαστικό λειτουργό, μεριμνώντας για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων και την ευταξία στα δικαστήρια και την στήριξη της τάξης, με παρουσία σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Αρωγός στην εκπαίδευση, που θα κρατήσει δύο μήνες στη Σχολή Αστυφυλάκων, ήταν η Ελληνική Αστυνομία, ενώ τα νέα στελέχη θα έχουν ακόμα ένα μήνα πρακτικής άσκησης στο δικαστήριο που έχουν τοποθετηθεί πριν αναλάβουν την θέση τους.

Η κ. Γιαβή κλείνοντας θύμισε στα νέα στελέχη πως η συμπεριφορά τους απέναντι στον πολίτη θα πρέπει να διακρίνεται από ευγένεια, σεβασμό, υπομονή, διάθεση για εξυπηρέτηση ακόμα και αν αυτός δεν συμπεριφέρεται σωστά, και πως η βία, λεκτική και σωματική δεν συμβαδίζει με τη δικαιοσύνη, που καταργεί τη βία και φέρνει την ειρήνη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.