Εργα αναπλασης στη Μαρωνεια

Στην πολιτιστική ανάπλαση της Μαρώνειας στοχεύει κυρίως ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ανέστη Βακιάνη. Έτσι, το 2010 αναμένεται να ολοκληρωθεί το Αρχαίο Θέατρο, ενώ ξεκινάνε κάποιες εκδηλώσεις και αναπλάσεις στους δρόμους της Μαρώνειας.

«Προσπαθούμε να αναπλάσουμε πολιτιστικά την Μαρώνεια, να διατηρήσουμε τα πετρόκτιστα κτίρια που υπάρχουν. Έχουμε φτιάξει το Νταμάρι όπου φιλοξενείται το Φεστιβάλ «Διονύσου Λόγος», ενώ από του χρόνου θα ασχοληθεί και ο Σύλλογος με πολιτιστικές εκδηλώσεις», είπε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρώνειας Ανέστης Βακιάνης, αναφερόμενος στα έργα ανάπλασης που υλοποιούνται και άλλα που δρομολογούνται στο Δήμο Μαρώνειας.

Έτσι, το 2010 αναμένεται να ολοκληρωθεί το Αρχαίο Θέατρο, ενώ ξεκινάνε κάποιες εκδηλώσεις και αναπλάσεις στους δρόμους της Μαρώνειας. Συγκεκριμένα, ο κ. Βακιάνης μετέφερε ότι «θα αναπλαστούν οι βρύσες, τα εξωκλήσια, τα εκκλησάκια κι όλοι οι δρόμοι, θα γίνουν καλντερίμια και σιγά-σιγά αυτό το χωριό θα δώσει μια πνευματική ανάταση στην περιοχή μας. Υπάρχει το Αρχαίο Θέατρο -το τελευταίο θέατρο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας- όπου θα προσπαθήσουμε να φιλοξενήσουμε εκδηλώσεις παρ’ όλο που μέχρι τώρα υπήρχε απαγόρευση», ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό Παιδείας και βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη για την στήριξή του.

Για έλλειψη αρχείων για την Μαρώνεια που να μαρτυρούν την ένδοξη πολιτιστική της παράδοση έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου.

«Η Μαρώνεια πάσχει, όμως, διότι δεν έχει βιβλία που να εκδίδονται για τις παραδόσεις της, για τον τόπο αυτό. Είχε ένδοξη πολιτιστική παράδοση. Όλοι οι αρχοντοκαπνέμποροι που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη και είχαν εδώ τα σπίτια τους αποτελούσαν ένα σωματείο που το σχολείο τους τότε είχε 300 άτομα. Οι κάτοικοι γυρνούσαν με παπιγιόν στους δρόμους και ήταν ένα αναβαθμισμένο πολιτιστικό κέντρο. Μετά από την εφτάχρονη Βουλγαρική κατοχή όλοι οι αξιόλογοι άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή για να πάνε στην Αθήνα, στο Βόλο, στη Θάσο, ενώ στη Μαρώνεια έμεινε πολύ λίγος κόσμος, ο οποίος ήταν χαμηλού πνευματικού επιπέδου. Τώρα προσπαθούμε να ξαναφτιάξουμε το χωριό», κατέληξε.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.