Ερευνητικα εργα που αφορουν τις φυσικες και ανθρωπογενεις καταστροφες θελει να προωθησει η ΠΑΜΘ

Επανυποβολή των προτάσεων με βελτιωμένα χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα HORIZON 2020

Την επανυποβολή δύο προτάσεων, που αφορούν τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια, στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα πλαισίου HORIZON 2020 ενέκρινε την Τετάρτη 24 Ιουλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.
 
Πρόκειται για το ερευνητικό έργο TIMING (Technologies for timely decision MakING) και το Enhancing Risk management Through Human factors – developing RESILIENT COMMUNITIES (EARTH – RESILIENT COMMUNITIES), τα οποία, όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ κ. Κώστας Χουβαρδάς, είχαν υποβληθεί για πρώτη φορά πέρυσι.
 
Το πρώτο βαθμολογήθηκε με 12,5 με άριστα το 15, και ήταν στις επιλαχούσες προτάσεις, για αυτό και ο επικεφαλής εταίρος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προσπαθεί να βελτιώσει κάποια κομμάτια.
 
Το δεύτερο κόπηκε στο κριτήριο ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, και ο επικεφαλής εταίρος, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, προσπαθεί να βελτιώσει το κομμάτι αυτό ώστε να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα.
 
Ο κ. Χουβαρδάς εξέφρασε την ελπίδα πως τουλάχιστον στο έργο TIMING, έχουν περισσότερες πιθανότητες ώστε να καταφέρουν να πάρουν, για πρώτη φορά πρόγραμμα HORIZON 2020. 

Βελτίωση των ομάδων άμεσης επέμβασης 

Στο ερευνητικό έργο TIMING, τονίζεται πως σε μεγάλες αβεβαιότητες, ξαφνικές και απροσδόκητες, όπως σε βιομηχανικές ανθρωπογενείς επικινδυνότητες και πλημμύρες, υπάρχουν πολυάριθμοι κίνδυνοι και συνέπειες που κυμαίνονται από πιθανές μαζικές απώλειες ανθρωπίνων ζωών, μεγάλης κλίμακας επιπτώσεις και ζημιές, έως και διαταραχές κρίσιμων υποδομών.
 
Οι καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη πίεση χρόνου για δράση στις μονάδες άμεσης επέμβασης, που αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρή έλλειψη πόρων, όταν κλιμακώνονται τα γεγονότα και μεγάλη ζήτηση για έγκαιρη και σε πραγματικό χρόνο πληροφόρηση.
 
Για την απόκριση στις καταστροφές με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και έγκαιρα, οι μονάδες άμεσης επέμβασης χρειάζονται προηγμένη αλλά προσιτή και εύχρηστη τεχνολογική υποστήριξη. Οι μονάδες άμεσης επέμβασης σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι σήμερα υπάρχουν γνωστά κενά όσον αφορά τις δυνατότητες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της θέσης των μονάδων άμεσης επέμβασης και της εγγύτητάς τους σε κινδύνους, καθώς και την επί του πεδίου ανίχνευση,παρακολούθηση και ανάλυση του παθητικού και ενεργού κινδύνου.
 
Οι μονάδες άμεσης επέμβασηςχρειάζονται επίσης τεχνολογική υποστήριξη που να μπορεί να εντοπίσει γρήγορα τους επικίνδυνουςπαράγοντες και τους ρύπους. Επιπλέον, η ενσωμάτωση πληροφοριών από πολλαπλούς και μη παραδοσιακούς πόρους σε πράξεις χειρισμού συμβάντων ως μέρος της πρακτικής απόκρισης δεν έχει επιλυθεί πλήρως.
 
Το έργο TIMING θα προτείνει ένα νέο, καινοτόμο συμπληρωματικό σύνολο εργαλείων,μεθοδολογιών, κατευθυντήριων γραμμών και κατάρτισης για τη μείωση των ελλείψεωνδυνατοτήτων των οργανώσεων των μονάδων άμεσης επέμβασης και τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης και της λήψης αποφάσεων. 

Βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων 

Το ερευνητικό έργο Enhancing Risk management Through Human factors – developing RESILIENT COMMUNITIES (EARTH – RESILIENT COMMUNITIES) βασίζεται στην παραδοχή ότι σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, η ανθεκτικότητα των κοινοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντική. Η μη προβλεψιμότητα των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και των άγνωστων κινδύνων απαιτεί την ανάπτυξη νέων εργαλείων διαχείρισης ικανών να αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους και τα οποία υποστηρίζουν την ικανότητα των κοινοτήτων να προλαμβάνουν, να ανταποκρίνονται και να ανακάμπτουν από καταστροφές πολλαπλών σεναρίων.
 
Στόχος του έργου είναι να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση των ανθεκτικών κοινοτήτων, δηλαδή να εξετάσει τους ανθρώπινους παράγοντες που τις υποστηρίζουν, και να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για την ανάπτυξη εργαλείων που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας σε άλλες κοινότητες.
 
Η ανάπτυξη εργαλείων θα περιλαμβάνει την ισχυρή δέσμευση των ενδιαφερομένων σε ένα πρώτο βήμα και την επικύρωση των εργαλείων μέσω πιλoτικών έργων, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών κοινοτήτων και των πολιτών από διαφορετικές ομάδες.
 
Όλα τα στάδια του έργου θα εξετάσουν τον κύκλο ανθεκτικότητας, ιδίως την ανάπτυξη εργαλείων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων. Αυτά τα εργαλεία θα επικεντρωθούν στη χρήση των ΤΠΕ για τη σύνδεση με τους πολίτες και τις κοινότητες, είτε για την ευαισθητοποίηση και την παροχή συμβουλών στους πολίτες για την προετοιμασία καταστάσεων καταστροφών, απελευθέρωση προειδοποίησης και συμβουλών σχετικά με την αντίδραση κατά τη διάρκεια της καταστροφής, και για το συντονισμό των προσπαθειών ανάκαμψης μετά την καταστροφή.
 
Τα εργαλεία ΤΠΕ θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παρακολούθηση της αντίδρασης των ανθρώπων σε όλα τα στάδια του κύκλου ανθεκτικότητας. Το σχέδιο θα εξετάσει επίσης μια ευρεία δομή διακυβέρνησης, η οποία θα περιλαμβάνει ισχυρές σχέσεις με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, την πολιτική προστασία, τις μονάδες άμεσης επέμβασης, τις κρίσιμες υποδομές και τις κοινότητες και τους πολίτες. σε όλα τα στάδια του έργου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.