Ερχεται βροχη-ερχεται μπορα…

Η έντονη επενδυτική ύφεση που παρατηρείται στη Θράκη τους τελευταίους μήνες απότοκο της έλλειψης συγκροτημένης αναπτυξιακής πολιτικής, της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, της μετακίνησης μονάδων σε γειτονικές χώρες με φθηνό κόστος εργασίας αλλά και της κρίσης που παρουσιάζουν συγκεκριμένοι κλάδοι της βιομηχανίας οι οποίοι αποτέλεσαν κατά το παρελθόν την ατμομηχανή της ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα η κλωστοϋφαντουργία, δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των εργαζομένων που δουλεύουν σε μεγάλες μονάδες σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Η αγωνία εντείνεται και από την πρόσφατη ανακοίνωση του Ομίλου Λαναρά για την αναστολή λειτουργίας της μονάδας της FANCO στη Νάουσα που συμπαρέσυρε στην ανεργία δεκάδες εργαζομένους του Ομίλου Κλωνατέξ στον οποίο ανήκει και η μονάδα της Κομοτηνής.


Για το ζήτημα αυτό που απειλεί να υπονομεύσει δραστικά την οικονομία της περιοχής ρωτήθηκαν από τον ΠτΘ δύο παράγοντες της περιοχής με κεντρικό ρόλο στα αναπτυξιακά ζητήματα της Θράκης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έβρου κ. Νίκος Δαστερίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Δαστερίδη «η Θράκη αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερο στήριξη σχετικά με τους αναπτυξιακούς νόμους» και πρόσθεσε ότι «εάν ο καινούργιος αναπτυξιακός νόμος στηριχθεί στα ίδια πόδια που στηρίχθηκε ο 2601/98 θα κάνουμε επενδύσεις που πολύ σύντομα θα τις βλέπουμε να κλείνουν. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε κλάδους που μπορούν παγκόσμια να σταθούν και να είναι ανταγωνιστικές. Δεν υπάρχει περίπτωση μια επιχείρηση να στέκεται σε αυτή την περιοχή με επιδοτήσεις ή με οποιαδήποτε άλλα κίνητρα. Οι επιδοτήσεις στις μεταφορές είναι βέβαια αποδεκτές, δεν έγινε στο παρελθόν, δεν ξέρω αν θα το κάνει η σημερινή κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι εξαιτίας λαθών των προηγουμένων χρόνων «υπήρξαν προβλήματα σε πολλές επιχειρήσεις». Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης εξέφρασε την άποψη ότι είναι στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης να δώσει λύση με τη στήριξη από το τραπεζικό σύστημα. «Πιστεύω ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος μαζί με τη νέα επενδυτική διάθεση που υπάρχει, θα μπορέσει να φέρει σ΄ αυτές τις επιχειρήσεις μία στήριξη έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον. Νομίζω ότι ο επιχειρηματίας θα έχει ένα καλύτερο κλίμα ώστε στο μέλλον να μπορεί να αξιοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα υπάρχουν».

Όπως αποδεικνύεται από τις απαντήσεις των παραγωγικών φορέων ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτή τη φάση δεν εκφράζεται. Πιθανώς εκείνοι να γνωρίζουν κάτι παραπάνω, αλλά δυστυχώς εξαιτίας του τέλματος στο οποίο βρίσκονται σήμερα μεγάλες επιχειρήσεις είναι ενδεχόμενο να διαψευθούν…

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.