Επιστρεφει στη Ροδοπη το σουσαμι

Μεγάλο το ενδιαφέρον των παραγωγών στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΤΟΡΑ

Το ενδιαφέρον αρκετών παραγωγών της περιοχής μας, που είναι ανοιχτοί σε νέες καλλιέργειες, συγκέντρωσε η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η ομάδα πολιτών και συλλογικοτήτων Τ.Ο.Ρ.Α., στην Κομοτηνή το βράδυ της Παρασκευής 7 Απριλίου, για τις δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας του σουσαμιού στην περιοχή της Ροδόπης, με θέμα: «Σουσάμι: Ο βασιλιάς των ελαιούχων σπόρων. Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειάς του».
 
Οι παραγωγοί γνώρισαν το σουσάμι, μια ιστορική καλλιέργεια της περιοχής μας που όμως την τελευταία τριακονταετία έχει σχεδόν σταματήσει τόσο στη Ροδόπη όσο και όλη στη χώρα, οι νέες εξελίξεις όμως, τόσο με καινούριες ποικιλίες όσο και μηχανικούς μεθόδους διαλογής, επιτρέπουν να έρθει ξανά το σουσάμι στην περιοχή μας.
 
 

Αβραάμ  Νικολαΐδης «Το ελληνικό σουσάμι έχει ποιοτικά βιολογικά θρεπτικά συστατικά ανώτερα από ό,τι το εισαγόμενο» 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γεωπόνος, πρώην Διευθυντής ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Αβραάμ  Νικολαΐδης, που τόνισε πως πλέον ανοίγει ένας νέος κύκλος για το σουσάμι στην Ελλάδα,
 
Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης το σουσάμι καλλιεργείται από παλιά στη χώρα μας. Μετά το 1960 όμως η καλλιέργεια του σουσαμιού στη χώρα άρχισε να φθίνει μιας και η συγκομιδή του ήταν δύσκολη, καθώς οι αποδόσεις λόγω των παλιών ποικιλιών, ήταν μικρές, ενώ οι παραγωγοί που το καλλιεργούσαν είχαν να αντιμετωπίσουν και τις εισαγωγές από χώρες με πολύ χαμηλό εργατικό κόστος.
 
Σήμερα όμως υπάρχουν πληθυσμοί σουσαμιού, που ανήκουν σε ημιδιάρρηκτες ποικιλίες (δηλαδή που δεν ανοίγουν εύκολα), που δίνουν αποδόσεις ικανοποιητικές, διπλάσιες και τριπλάσιες από το παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η συγκομιδή μπορεί να γίνει με μηχανικά μέσα.
 
«Το ελληνικό σουσάμι έχει ποιοτικά βιολογικά θρεπτικά συστατικά ανώτερα από ό,τι το εισαγόμενο» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, επισημαίνοντας πως με δεδομένο ότι εισάγουμε περίπου 40 χιλιάδες τόνους το χρόνο, θα ήταν θετικό να υπάρχει μια εναλλακτική λύση και να μπει το σουσάμι και στη χώρα μας. Προς το παρόν στη χώρα μας, την τελευταία διετία, έχουν καλλιεργηθεί 5-6.000 στρέμματα με τις ελληνικές ανάγκες να καλύπτονται με 300-350.000 στρέμματα, που σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ένα πρόγραμμα για την αναζήτηση και την προώθηση νέων ποικιλιών.
 
 

Κώστας Μπούντας «Ένα θέμα που υπάρχει, όχι μόνο με το σουσάμι αλλά και όλα τα γεωργικά μας προϊόντα, είναι το θέμα της διάθεσης» 

Στην παρουσίαση  και τον συντονισμό της ζωηρής και ενδιαφέρουσας συζήτησης που ακολούθησε, στην οποία πολλοί ήταν οι παραγωγοί που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την καλλιέργεια και παρέθεσαν τις απορίες τους, ήταν ο γεωπόνος κ. Κώστας Μπούντας, που επισήμανε πως η περιοχή μας είχε παρελθόν στην καλλιέργεια του σουσαμιού, εκφράζοντας την άποψη πως οι νέες ποικιλίες και η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την υφιστάμενη εμπειρία μπορούν να δώσουν μια ώθηση στην καλλιέργεια, είτε εναλλακτική είτε επίσπορη, προκειμένου να υπάρξει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
 
Μάλιστα πριν από δυο χρόνια το σουσάμι καλλιεργήθηκε τόσο στη Ροδόπη όσο και τον Έβρο από μια ομάδα παραγωγών, με ικανοποιητικά και ποσοτικά αποτελέσματα, όμως αυτό από μόνο του, επισήμανε, δεν αρκεί.
 
«Ένα θέμα που υπάρχει, όχι μόνο με το σουσάμι αλλά και όλα τα γεωργικά μας προϊόντα είναι το θέμα της διάθεσης, και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει, και θα πρέπει οι κύριοι αγρότες να ασχοληθούν με πολύ ενδιαφέρον με το μάρκετινγκ του προϊόντος, την προστιθέμενη αξία, ώστε να υπάρξει μέλλον στη γεωργία» ανέφερε, προσθέτοντας ότι τον δυναμισμό που δείχνουν το τελευταίο διάστημα θα ήταν καλύτερο να τον εκδηλώσουν σε αυτό τον τομέα και όχι στα μπλόκα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.