Επιστολη Συλλογου Ποντιων Ξανθης προς τον υπουργο Εσωτερικων

Την χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στην Thea Halo και την 98χρονη μητέρα της Sano Halo ζητά ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης στη σχετική επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Πρόκειται για δύο γυναίκες-σύμβολα στον αγώνα του ποντιακού ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του, οι οποίες εξέφρασαν αυτή την επιθυμία τους στην ημερίδα με τίτλο «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική» που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

Το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν αυτές οι δύο γυναίκες προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων επεσήμαναν στην επιστολή τους τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης. «Η μητέρα, Sano Halo, η οποία θυμήθηκε και διηγήθηκε την ιστορία στην κόρη της, Thea Halo, αποτελεί ατράνταχτο αποδεικτικό στοιχείο για το τι έγινε εκείνη την εποχή. Δεν μπορεί η μητέρα να χάσει την ελληνική ιθαγένεια», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης Λευτέρης Μακρίδης, ο οποίος πιστεύει ότι η πολιτεία οφείλει να χορηγήσει ελληνική υπηκοότητα τόσο στη μητέρα όσο και στην κόρη. «Σ’ αυτή τη φάση το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δώσει ελληνική υπηκοότητα στη 98χρονη Sano Halo και στην κόρη της, αφού το επιθυμούν και οι ίδιες».

Υποχρέωση του Συλλόγου θεωρεί ο κ. Μακρίδης αυτή την πρωτοβουλία, ενώ απευθύνει κάλεσμα και προς άλλους συλλόγους να την μιμηθούν.

Στη σχετική επιστολή του Συλλόγου, που απεστάλη πριν από μία εβδομάδα στον υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, αναφέρεται: «Η Ελληνοαμερικανίδα Thea Halo είναι γνωστή συγγραφέας, όχι μόνο στους Πόντιους, αλλά και σ’ όλους τους Έλληνες από το βιβλίο της που συντάραξε την αμερικανική -και όχι μόνο- κοινωνία περιγράφοντας την ιστορία της μητέρας της Sano Halo, που σε ηλικία 12 ετών επιβίωσε της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Το βιβλίο αυτό με τίτλο «Not even my name» (ούτε τ’ όνομά μου) συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αναγνώριση της γενοκτονίας από τοπικά πολιτειακά κοινοβούλια των ΗΠΑ. Για όλους εμάς που αγωνιζόμαστε με ανιδιοτέλεια για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας, έχει επιπλέον τεράστια σημασία ο αποτελεσματικός αγώνας της στα διεθνή φόρα με αποκορύφωμα την αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνισμού της Ανατολής από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των γενοκτονιών (I.A.G.S.) μετά το συνέδριό του στο Σαράγεβο (Νοέμβρης του 2007).


Στη διεθνή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κομοτηνή με θέμα: «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική», στην οποία ο Σύλλογός μας ήταν μεταξύ των συνδιοργανωτών, η Thea Halo στην εισήγησή της, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε και στο αίτημα της χορήγησης -σ’ αυτή και στην 98χρονη μητέρα της- της ελληνικής υπηκοότητας, αίτημα που εισέπραξε αμέσως το ζωντανό χειροκρότημα των εκατοντάδων παρευρισκομένων. Τη θέση που έχουν αναλάβει οι δύο γυναίκες-σύμβολα στη συνείδηση του απανταχού ποντιακού ελληνισμού, εξέφρασε στην ημερίδα με τον μεγάλης βαρύτητας λόγο ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι χαιρετίζει ιδιαίτερα την «καταξιωμένη συγγραφέα Thea Halo» και ότι την ευχαριστεί δημόσια γιατί «μέσα από το σπουδαίο έργο της διέσωσε στο πρόσωπο της μητέρας της μια εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης ιστορίας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας», ενώ στη συνέχεια τοποθέτησε τη μητέρα της «δίπλα στην Άννα Φρανκ, ως ισοδύναμο σύμβολο αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα, ως διαχρονικό σύμβολο του θριάμβου της ζωής και της ελευθερίας, απέναντι στο ρατσισμό και τη βία, που επαναλαμβάνει μέσα από την ιστορία της ζωής της και της ζωής των Ποντίων και των Ασσυρίων το ίδιο ερώτημα: «πού είναι οι άνθρωποι;».

Κύριε υπουργέ,

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα του ανά τον κόσμο ποντιακού -και όχι μόνο- ελληνισμού, ζητούμε να προχωρήσετε στη χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας στις δύο γυναίκες-σύμβολα στον αγώνα του ποντιακού ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του.

Δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι το ελάχιστο, τη στιγμή που εκατοντάδες αθλητές διαφόρων αθλημάτων, αμφίβολης ελληνικότητας, έχουν κατά καιρούς λάβει την ελληνική υπηκοότητα.

Βέβαιοι, ότι θα πράξετε το αυτονόητο, ανταποκρινόμενος θετικά στο καθολικό αυτό αίτημά μας, αναμένουμε τις δικές σας πρωτοβουλίες».


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1974 δραστηριοποιείται στο γειτονικό νομό ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης αναπτύσσοντας ποικίλες δραστηριότητες σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ. Μακρίδη. «Ο Σύλλογός μας έχει κάνει πολλά βήματα, όπως το Μνημείο του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού, το 7όροφο ιδιόκτητο κτίριο», ανέφερε ενώ θεώρησε πιο σωστό να μην προχωρήσει στην αποκάλυψη άλλων σχεδίων του Συλλόγου πριν υλοποιηθούν αυτά.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.