Επιμορφωση στελεχων για εφαρμογη του «Καλλικρατη», αυξηση του μισθου των δημαρχων

Ούτε πενήντα μέρες δεν μεσολαβούν από το κλείσιμο των καλπών μέχρι την αφετηρία υλοποίησης του «Καλλικράτη», ωστόσο η πρώτη κίνηση δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πολύ σοβαρά την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση.

Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι ενώ δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιους προγραμματισμούς ο κρατικός μηχανισμός (συνήθως πρώτα ξεκινά η εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων και… μετά έρχονται ο προγραμματισμός και οι εκ των αποτελεσμάτων επιβεβλημένες παρεμβάσεις), στην προκείμενη περίπτωση έχουμε μια πρωτοφανή σοβαρότητα αλλά και σπουδή; Έτσι, μέσα σ’ αυτό το ομολογουμένως μικρό διάστημα, οι 13 νέοι περιφερειάρχες, οι 66 αντιπεριφερειάρχες και οι 325 δήμαρχοι, θα επιμορφωθούν επί της νέας πραγματικότητας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από την πρώτη μέρα του νέου έτους.

Η θεματολογία ξεκινά από την ανάλυση του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη», ζητήματα πολιτικής ηγεσίας, αλλά και διαδικασίες λειτουργίας δήμων και περιφερειών. Ειδικοί εισηγητές του υπουργείου Εσωτερικών θα αναλύσουν τα εργαλεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέματα σχετικά με τα οικονομικά, την ανάπτυξη, τη διαχείριση πόλεων, το δημόσιο management και την κοινωνική πολιτική. Επιπλέον, οι… εκπαιδευόμενοι θα διδαχτούν τα περί μετατάξεων προσωπικού, αλλά και περί τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μάλιστα, μελετάται να γίνει αντίστοιχη επιμόρφωση και στους 713 περιφερειακούς συμβούλους καθώς και στους 9.375 δημοτικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η επιμόρφωση γίνεται στις έξι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας από 20 Νοεμβρίου μέχρι 8 Δεκεμβρίου. Η αυλαία άνοιξε στις 20 Νοεμβρίου με το Ηράκλειο, ακολούθησαν η Αττική και η Αθήνα (23-24 και 25-26 Νοεμβρίου αντίστοιχα) και έπονται η Πάτρα (1-2 Δεκεμβρίου), τα Ιωάννινα (2-3/12), η Θεσσαλονίκη (4-5/12 για τους δεκατέσσερις περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες και τους εξήντα δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) και η Λάρισα (7-8 Δεκεμβρίου).

Κατόπιν τούτων, «πολλά θα έχουμε να πούμε την μεθεπόμενη εβδομάδα», όπως λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης.

«Μείωση της δημαρχιακής χορηγίας αλλά και της σύνταξης»

Πολύς λόγος γίνεται για αυξήσεις ως και 30% στις αποδοχές των δημάρχων που φέρεται να προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης», κάτι που προκαλεί ποικίλα και… ευνόητα σχόλια σε διάφορα ΜΜΕ, την ώρα που οι μισθοί σχεδόν όλων των υπολοίπων εργαζομένων μειώνονται ή παγώνουν.

Όπως αναφέρεται, ένας δήμαρχος δήμου με 10.000 ανθρώπους θα παίρνει πλέον μισθό 3.300 ευρώ μικτά από 2.000 που ήταν ως τώρα, ενώ ο αντίστοιχος μισθός σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων ανέρχεται πλέον στα 5.500 μικτά. Τις συζητήσεις επεξέτεινε και το γεγονός ότι το πρώτο θέμα που έθεσαν οι δήμαρχοι -έστω και σε πηγαδάκια και όχι επίσημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου- είναι αυτό του ασυμβίβαστου. Οι νέοι δήμαρχοι θέλουν να έχουν το ελεύθερο να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους για να μπορούν να ενισχύουν το εισόδημά τους…

Συνομιλώντας για τα παραπάνω με τον Μιχάλη Στυλιανίδη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις, λέγοντας: «Δεν ξέρω για αυξήσεις, πάντως έγιναν… μειώσεις και μάλιστα μεγάλες. Εμένα μου περιέκοψαν τη σύνταξη κατά 70% εδώ και μήνες, πέρα από τη μείωση της χορηγίας του δημάρχου». Ωστόσο, ο δήμαρχος της Ξάνθης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ προσέθεσε ότι «αν ο δήμος προέρχεται από συνένωση τριών-τεσσάρων μικρών δήμων και η χορηγία ήταν 2.000 ευρώ όπως λένε τα δημοσιεύματα, τότε μπορεί τα παραπάνω να επιβεβαιωθούν, δεν ξέρω…» και κατέληξε λέγοντας με το γνωστό χιούμορ του: «Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για μειώσεις και όχι για αυξήσεις. Πολύ φοβάμαι ότι στις επόμενες εκλογές, αυτό το μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που έκανε αποχή θα πρέπει να κάνει συνδυασμό για να πάρει αβλεπί τους δήμους! Δεν θα υπάρχουν υποψήφιοι…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.