Επιμελητηριου για την παρουσα οικονομικη κατασταση

Με αφορμή την παρούσα οικονομική κρίση και την δύσκολη οικονομική συγκυρία συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νικόλαος Αγγελίδης με αντικείμενο τις θέσεις του Επιμελητηρίου.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης παρακολουθεί διαρκώς τις οικονομικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην παγκόσμια, εθνική αλλά και τοπική οικονομία, τις οποίες συζήτησε και εξέτασε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. «Μετά από προσεκτική παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων και των παραμέτρων της οικονομικής κρίσης στο βαθμό που επηρεάζουν την εθνική και τοπική οικονομία και ως γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας σε θέματα αγοράς, το Επιμελητήριο νοιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί στα τρέχοντα ζητήματα της οικονομικής κρίσης απευθυνόμενο τόσο προς την πολιτεία όσο και προς την τοπική κοινωνία μέσα από ένα άξονα τριών κατευθύνσεων-θέσεων, στηρίζοντας γενικά τις τοποθετήσεις όλων των επιμελητηρίων της χώρας προς την πολιτεία, στις τοπικές ιδιαίτερες ανάγκες της Θράκης και της Ροδόπης ειδικότερα προς την πολιτεία και προς τους φορείς της τοπικής κοινωνίας», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νικόλαος Αγγελίδης.

Ο πρώτος άξονας αφορά τις γενικές τοποθετήσεις-θέσεις των επιμελητηρίων της χώρας, οι οποίες επικεντρώνονται, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, στα σημεία όπως η επιτάχυνση εφαρμογής των μέτρων της κυβέρνησης για στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και στήριξη της κατανάλωσης, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Τειρεσία για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων επιχειρήσεων και δανειοληπτών, η απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων και η στήριξη των εξαγωγών. «Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Τειρεσία αποτελεί αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων έτσι ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από τις αγκυλώσεις μέσα σ’ αυτό το σύστημα που δημιουργεί χρόνια προβλήματα στους δανειολήπτες». Όσο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ισχυρίστηκε ότι είναι αυξημένα στη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες των αναπτυγμένων οικονομιών. «Απεγκλωβισμός από το σύστημα κλειστών επαγγελμάτων -που στοιχίζουν πολύ ακριβά στην αγορά όσον αφορά το κόστος λειτουργίας της οικονομίας μας- απαιτεί τόλμη και κρίσιμες αποφάσεις». Πρέπει να στηρίζονται οι εξαγωγές, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, διότι «μέσα από τις εξαγωγές υπάρχει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και η εισροή πλούτου και ξένου συναλλάγματος στη χώρα».

Στα εφτά σημεία εστιάζεται ο δεύτερος άξονας που αφορά τις ειδικότερες θέσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις και ειδικότερα την Θράκη και τη Ροδόπη, μεταξύ των οποίων η άμεση αποπληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων χρηματοδότησης των πληρωμών του Γ’ ΚΠΣ, η άμεση ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ), η διατήρηση και άμεση εξόφληση των οφειλομένων εκκρεμοτήτων των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής μας (επιδότηση κόστους εργασίας με 12%), καθώς επίσης η μείωση του κόστους δανειοδότησης. Προτεραιότητα εξέτασης των αιτήσεων από τη Θράκη στο ΤΕΜΠΜΕ και υιοθέτηση απεριόριστου πλαφόν για τις επιχειρήσεις μας, η επαναφορά του μέτρου των αφορολογήτων αποθεματικών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η άμεση παρέμβαση με ειδικά μέτρα για τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο (αγροτικός, κατασκευαστικός) και η επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων.

«Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν προγράμματα τα οποία έχουν πιστοποιηθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κλείσιμό τους και θα πρέπει να γίνουν οι αποπληρωμές έτσι ώστε να εισρεύσει χρήμα στην αγορά και στις επιχειρήσεις από κάτι που ήδη είναι ολοκληρωμένο. Επίσης, ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία θα τονώσουν την αγορά μια και ο επιχειρηματικός χώρος φοβάται αυτή την στιγμή να καταβάλλει ίδια κεφάλαια, ειδικά, όταν αυτά δεν υποστηρίζονται από την επιχορήγηση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όσον αφορά στη διατήρηση και άμεση εξόφληση των οφειλομένων εκκρεμοτήτων των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής μας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιδότηση κόστους εργασίας με 12%, το οποίο καθυστερεί εδώ και τρία εξάμηνα να καταβληθεί στις επιχειρήσεις. «Ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και ενόψει των εορτών θα μπορούσε να δώσει εκείνη την κίνηση που τόσο ανάγκη έχει η αγορά».

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ημερίδα σε πανελλήνιο επίπεδο από το Ταμείο Εγγυοδοσίας για την δανειοδότηση όλων των επιχειρήσεων, με προσκεκλημένο τον πρόεδρο του Ταμείου Νικόλαο Δομένικο.


Τέλος, ο κ. Αγγελίδης απηύθυνε έκκληση στην κοινωνία και τους φορείς της περιοχής μας προς τους μηχανικούς (ΕΜΔΥΔΑΣ) για λύση της απεργίας τους ώστε «να μην οδηγούνται σε καταστροφή οι επενδύσεις λόγω αδυναμίας συγκρότησης και λειτουργίας των επιτροπών ελέγχου», προς τις τράπεζες, που στηρίχθηκαν για δεκαετίες στη Θράκη «να δείξουν τώρα ένα διαφορετικό πρόσωπο με κοινωνική και επιχειρηματική ευαισθησία (όπως π.χ. στήριξη των ΜΜΕ, δανειοδοτήσεις, εξάντληση της ελαστικότητας στις κατασχέσεις ακινήτων και στους πλειστηριασμούς, εφαρμογή των διατάξεων και νόμων της πολιτείας)», προς τις κρατικές υπηρεσίες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς «να εξοφλήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους προς την αγορά», προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «για να συμβάλουν θετικά με στάση ευθύνης στον απεγκλωβισμό της αγοράς και των καταναλωτών από την κακή ψυχολογία και να μη διογκώνουν αναίτια το ήδη υπαρκτό πρόβλημα» και τέλος, προς τον λαό της Ροδόπης «να σκέφτεται και κυρίως να ενεργεί με ψυχραιμία προασπίζοντας με την καθημερινή συμπεριφορά του την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς (έρευνες αγοράς, καταγγελίες για ασυδοσία, πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού)».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.