Επιφυλαχθηκαν κι ομως ψηφισαν

Με έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας το νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης, σε ήρεμο κλίμα τόσο γιατί τα θέματα ήταν διεκπεραιωτικά όσο και γιατί τόσο η συμπολίτευση όσο και η αντιπολίτευση είχαν συγκεκριμένες υποχρεώσεις το υπόλοιπο της βραδιάς, πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Εγκρίσεις περιβαλλοντικών

όρων με … όρους,

Τα δυο πρώτα θέματα αφορούσαν γνωμοδοτήσεις για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την ΜΠΕ εκμετάλλευσης λατομείου αργίλου από τη ΒΕΑΚ ΑΕ, και τα δύο στην Ψηλοκορυφή του Δήμου Αιγείρου, προκειμένου η εταιρεία να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες πρώτων υλών για την κεραμοποιία. Το πρώτο λατομείο είναι σε ιδιωτική έκταση 23.500 τ.μ. και το δεύτερο σε έκταση 100.396 τ.μ. Και τα δύο βρίσκονται μεταξύ Αιγείρου και Μεσούνης. Η εκμετάλλευση θα διαρκέσει 15 χρόνια και για τις δυο περιπτώσεις. Στη μεν πρώτη η ετήσια παραγωγή αναφέρει η εταιρεία ότι θα είναι περίπου 7.500 κμ, στη δε δεύτερη 50.000 κμ. Υπόσχεται δε η ΒΕΑΚ ότι με το πέρας των εργασιών εξόρυξης προβλέπεται η αποκατάσταση του χώρου του λατομείου και η φύτευση συγκεκριμένων δενδρυλλίων.

Και τα δύο εγκρίθηκαν με συγκεκριμένες παρατηρήσεις κι επιφυλάξεις. Για το δεύτερο ο Κώστας Λιούρτας από τη συμπολίτευση ρώτησε εάν θα επαναλειτουργήσει η ΒΕΑΚ (στην ουσία Όμιλος ΚΟΘΑΛΗ) ή αν οι πρώτες ύλες θα πηγαίνουν στη Βουλγαρία. Ο νομάρχης Άρης Γιαννακίδης είπε για το θέμα ότι είχε την ίδια απορία και αναζήτησε το τι συμβαίνει την ημέρα της συνεδρίασης, πλην όμως δεν κατάφερε να βρει τον υπεύθυνο.

Ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Παναγιώτης Γρηγορόπουλος θύμισε ότι πριν δυο χρόνια είχε πει πως σκόπευαν να μετακομίσουν στη Βουλγαρία και οι εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν απαντήσει ότι δημιουργούν ένα εργοστάσιο στη Νέα Σάντα Κιλκίς. «Δεν γνωρίζω, όμως, τι προτίθεται να κάνει εδώ» είπε και ο κ. Λιούρτας ζήτησε επανεξέταση αλλά το θέμα πέρασε με παρατηρήσεις.

Παρόμοια εξέλιξη είχε και το τρίτο θέμα που αφορούσε στη γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την ΜΠΕ εκμετάλλευσης δανειοθαλάμου αδρανών υλικών από ιδιόκτητη αγροτικής έκτασης, της Στέλλας Νικολαϊδου, σε αγρόκτημα της Δύμης του δήμου Σώστου.

Επί των θεμάτων αυτών ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας είπε. «Πρέπει να μπει πρόσθετος όρος από εμάς να μη δημιουργούνται λεκάνες που συγκεντρώνουν νερό και να γίνει αποκατάσταση του τοπίου».


Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μιχάλης Αθανασιάδης τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για να πειστούν οι επιχειρηματίες να κάνουν αποκαταστάσεις. Το Ν.Σ. αποδεικνύει στο χρόνο ότι οι παρατηρήσεις του είναι αναποτελεσματικές και αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα».

Ο κ. Γρηγορόπουλος σχολίασε κλείνοντας το θέμα «αν δείτε καμία αποκατάσταση σε όσες άδειες δώσαμε τόσα χρόνια…», γεγονός που αποδεικνύει πως τα όσα οι εταιρείες υπόσχονται περί αποκατάστασης είναι κενό γράμμα αλλά η νομαρχία επιλέγει να μην αλλάζει τακτική.

Διάθεση μηχανημάτων

Το θέμα για τη διάθεση των μηχανημάτων της νομαρχίας συζητήθηκε στη συνέχεια για νʼ ανοίξει ακόμη μια φορά έναν – σύντομο – κύκλο παρατηρήσεων. Συγκεκριμένα, στον δήμο Κομοτηνής δίνεται ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα, στον δήμο Μαρώνειας ένας φορτωτής κι ένας διαμορφωτήρας, στον δήμο Ιάσμου επίσης ένας διαμορφωτήρας κι ένα φορτηγό και στον δήμο Φιλύρας ένα minibus, μετά από αιτήματα των δήμων. Τα μηχανήματα θα δοθούν τουλάχιστον για ένα χρόνο με συγκεκριμένους όρους.

Επί αυτών των όρων ο κ. Κατσιμίγας έθεσε άλλους τέσσερις προκειμένου για την παραχώρησή τους αν και αυτή είχε γίνει με παλιότερες αποφάσεις του Ν.Σ. Συγκεκριμένα, είπε: «να συντηρούνται οι οδοί που βρίσκονται στα αναχώματα. Ο καθαρισμός χαντακιών του επαρχιακού οδικού δικτύου. Ο δήμος Κομοτηνής, στα τμήματα των διοικητικών του ορίων, να κόβει τα χόρτα στο οδικό δίκτυο και να γίνεται συντήρηση ορυγμάτων από κατολισθήσεις, όλα αυτά από τους δήμους στους οποίους παραχωρούνται τα μηχανήματα».

Συμβάσεις έργων

Σʼ ένα από τα τυπικά θέματα της συνεδρίασης που αφορούσε στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για 24 έργα, ύψους από 5.000 ευρώ (σύνταξη, υποβολή και παρακολούθηση προτάσεων για συμμετοχή Ν.Δ. Ροδόπης στο πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης) έως και 150.000 ευρώ, για τις εργασίες αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας η συζήτηση είχε κάποιες παρατηρήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ.

Αθανασιάδης για τα 30.000 ευρώ που προορίζονται για τη λειτουργία του κέντρου Αγροτουρισμού Μαρώνειας, το οποίο ως γνωστόν λειτουργεί ως καφέ αναψυκτήριο κι όχι ως κέντρο Αγροτουρισμού, είπε πως λειτουργεί για ψυχαγωγία και «θα καταντήσει να είναι θερινό κέντρο. Έχουμε δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα, μάς διακατέχει απογοήτευση σε σχέση με τη λειτουργία του. Τα 30.000 ευρώ δε θα πιάσουν τόπο όπως και δεν είχαν πιάσει τόπο και στο παρελθόν». Συνέδεσε την οικονομική κρίση με παρόμοια ποσά που δίνονται από το ελληνικό δημόσιο χωρίς αποτέλεσμα. Η Μαρία Αναγνώστου ως πρόεδρος της ΝΕΑΡ, ανέλαβε να πει ότι η προγραμματική σύμβαση λήγει τον Ιούνιο και θα συζητηθεί εάν πρέπει να λειτουργήσει ή όχι. Ο Π. Γρηγορόπουλος παρατήρησε ότι ενδέχεται να προκύψει κάποια εξέλιξη από τον φορέα Διαχείρισης Πάρκου ΑΜ-Θ, μέσα από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας.

Επισκέψεις νομάρχη στην Αθήνα

Το έκτο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε στις μετακινήσεις του νομάρχη, για το οποίο ο ίδιος μίλησε για την μετεγκατάσταση στο ΚΤΕΟ της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών. Επίσης, είπε ότι ο ΟΑΕΔ αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης και θα επιδιώξουν νʼ ανανεώσουν τις συμβάσεις STAGE, γιʼ αυτό και συναντήθηκε με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Βερναρδάκη. Ανέφερε ότι συναντήθηκε στην Αθήνα με τον γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σκιαδά με αντικείμενο την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου δικτύου διανομής στους ταμιευτήρες Ν. Αδριανής και Ν. Σιδηροχωρίου. «Δυστυχώς, είναι γνωστή η στέρηση χρόνου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στα κεντρικά υπουργεία. Ήταν περίπου 8 μήνες στο υπουργείο κι όταν πήγα εκεί ο κ. Σκιαδάς το υπέγραψε μέσα σε 10 λεπτά».

Αναφέρθηκε επισταμένα στις επαφές που είχαν με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο ίδιος μαζί με τον κ. Χατζηοσμάν, τον κ. Κρόκο, δήμαρχους κι εκπρόσωπο του κ. Πεταλωτή για το κόστος των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τους κατʼ επάγγελμα και τους συνταξιούχους αγρότες (θέμα που είχε αναπτύξει σε συνέντευξη τύπου). Πρόσθεσε ότι σε επικοινωνία του με τον νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη διαπίστωσε πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει παντού.

Εξήγησε ότι οι καταστάσεις των αγροτών έφτασαν αλλά εμφανίζουν τεράστια λάθη. «Υπάρχουν περιοχές όπου ο νομάρχης εμφανίζεται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και ο αγρότης εμφανίζεται ετεροαπασχολούμενος. Αυτό δημιουργεί ένταση στους αγρότες της περιοχής και όπως μάς είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Σκοπιανός από τη στιγμή που υπάρχει λάθος και μπορεί να πιστοποιηθεί ότι κάποιος είναι αγρότης, αυτός προχωρά σε ένσταση, προσκομίζει το βιβλιάριό του και το εκκαθαριστικό του και υποβάλλει την ένσταση στο αρμόδιο υπουργείο για εκδίκαση».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε πρόβλημα στην τιμολόγηση αλλά μέσα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ εκείνος τους μετέφερε ότι οι τιμολογήσεις της είναι αυξημένες κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι. «Δεσμεύτηκαν για ενιαία τιμολογιακή πολιτική όλες οι ενώσεις» σημείωσε.

Ο Μπουλέντ Κιαμήλογλου από την αντιπολίτευση πρότεινε με το κλείσιμο της συνεδρίασης, όπως από τη Διευρυμένη Ν.Α. Ροδόπης – Έβρου τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τυπώνονται σε ανακυκλωμένο χαρτί, να γίνεται το ίδιο και στη Ν.Α. Ροδόπης. Πρότεινε επίσης οι προσκλήσεις που λαμβάνουν για διάφορες εκδηλώσεις νʼ αποστέλλονται ηλεκτρονικά.

Δηλώσεις

Ο κ. Γιαννακίδης με το πέρας της συνεδρίασης σχολίασε ότι αυτό που πρυτάνευσε ήταν η περιβαλλοντική ευαισθησία. «Όταν δημιουργούνται δανειοθάλαμοι η ανάδοχος εταιρία έχει υποχρέωση να προχωρά και στις αποκαταστάσεις γιατί δημιουργούνται ορύγματα κι εγκυμονεί κίνδυνος.

Ήταν πολύ σημαντική η ενημέρωση που έκανα στους συναδέλφους μου για τις παρουσίες μου στην Αθήνα, ειδικά για το θέμα του κόστους της σύνταξης των δηλώσεων του ΟΣΔΕ».

Ο κ. Αθανασιάδης στάθηκε στο ζήτημα της εκμετάλλευσης ιδιωτικών χώρων ως λατομείων για την απόληψη αδρανών υλικών. «Η ανάγκη προκύπτει αλλά αυτό που οφείλουμε για μια ακόμη φορά να επισημάνουμε είναι η έλλειψη αποκατάστασης των συγκεκριμένων περιοχών κι αυτό αποτελεί έλλειμμα της αυτοδιοίκησης και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση μηχανημάτων της Ν.Α. Ροδόπης σε δήμους του νομού συμβαίνει να παραχωρούνται μηχανήματα στη Ν.Α. η οποία κρίνει τον εαυτό της ως αδύναμη να τα εκμεταλλευτεί και να τʼ αξιοποιήσει. Η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων είναι μια υπηρεσία που θα πρέπει νʼ αποτελέσει την προμετωπίδα για την ανάπτυξη της Ροδόπης και εδώ υπάρχει σημαντική υστέρηση. Δυστυχώς, τα μηχανήματα που παραχωρούνται στη νομαρχία δίνονται στους δήμους, γιʼ αυτό και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάτω από συγκεκριμένους όρους για να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της Ν.Α.

Επίσης, προέκυψε το θέμα των χρηματοδοτήσεων για την εκτέλεση διαφόρων επισκευών κι έργων. Διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές γίνονται χρηματοδοτήσεις χωρίς να υπάρχουν μετρήσιμα αποτέλεσμα, καθώς αυτά που παράγονται έχουν υψηλό κόστος»
είπε με αφορμή τις συμβάσεις έργων.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.