«Επιδρομη» στα μεσαια στρωματα και τους εργαζομενους!

Όπως είθισται τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας εξαγγέλλει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, έτσι και φέτος η ΓΣΕΕ διοργανώνει συλλαλητήριο με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων της χώρας. Μια κίνηση από την πλευρά των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων σε μία προσπάθεια να φέρουν την εκάστοτε κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα προβλήματα των πολιτών. Σωματεία και οργανώσεις ζητούν την απόκρουση της φορολογικής «επιδρομής», την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και την άρση της «επιστράτευσης των λιμενεργατών, αναφέρουν σε ενημερωτικό προς τα ΜΜΕ δελτίο.

Το συλλαλητήριο θα γίνει το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 1 το μεσημέρι θα αναχωρήσει λεωφορείο για την Θεσσαλονίκη μπροστά από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής. Τη συσπείρωση όλων των εργαζομένων ζητάει μέσα από την ραδιοφωνική εκπομπή «Υψηλές Πτήσεις Ενημέρωσης» του Παρατηρητή, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός.

ΠτΘ: κ. Μαγαλιέ στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη. Το πλαίσιο διεκδίκησης αφορά σε θέματα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά…

Π.Μ.:
Ακριβώς έτσι είναι. Στα πλαίσια λοιπόν της έκθεσης Θεσσαλονίκης διαδηλώνουμε για τα προβλήματα των εργαζομένων. Η ανεργία, είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα. Η αποβιομηχάνιση της περιοχής, η παιδεία αλλά και το ασφαλιστικό, ένα θέμα που ανοίγει και δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει, είναι μόνο μερικά από τα θέματα πού καίνε τους εργαζόμενους.

ΠτΘ: Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική περίοδος;

Π.Μ.:
Αυτό το κάνουμε κάθε χρόνο για να δείξουμε στην κυβέρνηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μ’ αυτήν την κυβέρνηση το πρόβλημα της ανεργίας έχει διογκωθεί, όπως και η αποβιομηχάνιση της περιοχής. Στην Κομοτηνή έκλεισαν πολλά εργοστάσια και έχουν απολυθεί περίπου 2000 εργαζόμενοι. Προβλήματα επίσης υπάρχουν και στην παιδεία. Το υπουργείο Παιδείας θεσπίζει νομοσχέδια τα οποία δεν είναι ενθαρρυντικά για τους αυριανούς εργαζόμενους. Γι’ όλα αυτά θα διαδηλώσουμε στις 9 του μήνα, με την ευκαιρία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για να δει η κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι είναι παρόντες.

ΠτΘ: Τα αιτήματά σας είναι πολλά. Μεταξύ αυτών η απόκρουση της φορολογικής «επιδρομής», το δίκαιο φορολογικό σύστημα, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση του αφορολόγητου, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή φορολογικής κλίμακας και κλιμακίων. Τι εννοείτε με αυτό το αίτημα;

Π.Μ.:
Θα πω ένα παράδειγμα. Έχω τρία παιδιά και δεν φορολογούμουν με μεγάλα ποσά. Τα παιδιά μου σπουδάζουν και αυτήν την στιγμή μου ήρθε χαρτί να πληρώσω 250 ευρώ και δεν έχω πηγές άλλες εκτός από τον μισθό το δικό μου και της συζύγου μου. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μια «επιδρομή» στα μεσαία στρώματα και τους εργαζομένους. Από εμάς πρέπει να πάρουν; Εμείς πληρώνουμε συνέχεια, οι μεγάλες επιχειρήσεις με τερτίπια που έχουν ανακαλύψει, δεν πληρώνουν τίποτα.

ΠτΘ: Ζητάτε κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων όπως για παράδειγμα των 3385/05, 3429/05 που αφαιρούν δικαιώματα από τους εργαζομένους και τα χαρίζουν στους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες…

Π.Μ.:
Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μία σειρά νόμων οι οποίοι είναι σε βάρος των εργαζομένων, είναι αντεργατικοί. Η ΟΤΟΕ δεν μπορεί να υπογράψει συλλογική σύμβαση με αποτέλεσμα χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι να μένουν ξεκρέμαστοι από τις κρατικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει τις συμβάσεις και προσπαθεί με κάποιες μεμονωμένες ομάδες ανθρώπων να κάνει συμφωνίες με τους εργοδότες. Όλα αυτά τα αντεργατικά θέματα πρέπει να σταματήσουν γιατί δεν θα αποβούν σε καλό για τους εργαζόμενους αλλά ούτε και για την ίδια τη κυβέρνηση.

ΠτΘ: Μεταξύ των αιτημάτων σας είναι και η άρση της «επιστράτευσης των λιμενεργατών και όλων των αντεργατικών αποφάσεων που ακυρώνουν τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων…

Π.Μ.:
Το σύνταγμα μάς δίνει το δικαίωμα να απεργήσουμε για κάποια θέματα που μας αφορούν. Όταν το Σύνταγμα το προβλέπει δεν μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να έρχεται και να «επιστρατεύει» τους κλάδους που κάνουν απεργία. Αυτό είναι απαράδεκτο και αντιβαίνει του Συντάγματος. Η κυβέρνηση προχώρησε στην «επιστράτευση» των ναυτεργατών στο Πειραιά με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα γεγονότα που γνωρίζουμε. Όλα αυτά εμείς τα αντικρούουμε και λέμε ότι δεν πρέπει να επιστρατεύονται αυτοί που διεκδικούν δικαιώματα με απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΠτΘ: Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στην ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνή; Υπάρχουν επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο;

Π.Μ.:
Η κυβέρνηση προχωρά με λάθος ρότα. Δεν μπορεί να λέει ότι γίνονται επενδύσεις στην περιοχή, ενώ δεν έγινε καμία επένδυση στη Ροδόπη. Μία εξαγγελία επένδυσης χιλιάδων ευρώ δημιουργεί μόνο 5 θέσεις εργασίας. Αυτό δεν είναι αναπτυξιακός νόμος. Χάσαμε τις θέσεις εργασίες και πρέπει να τις καλύψουμε.

ΠτΘ: κ. Μαγαλιέ σε σύγκριση με πέρσι έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους λιγότερες;

Π.Μ.:
Αυτό που έχω να πω είναι ότι σε σχέση με πέρυσι δεν έχει ανοίξει καμία επιχείρηση ενώ σε αντίθεση έχουν κλείσει αρκετές.

ΠτΘ: Η λύση πρέπει να δοθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα…

Π.Μ.:
Δεν ξέρω, γιατί η κυβέρνηση δείχνει την αδιαφορία για να λύσει το πρόβλημα. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Πρέπει να ενσκύψουν πάνω σ’ αυτά με σοβαρότητα, γιατί δεν πρέπει να φύγει ο κόσμος από τη Θράκη. Πρέπει να τονωθεί η περιοχή για να μπορέσουμε να βρούμε τον ρυθμό ανάπτυξης, ώστε ο κόσμος να παραμείνει στη Ροδόπη και, γενικότερα, στην Θράκη. Με τους υπολογισμούς που κάναμε σαν Εργατικό Κέντρο πολλοί είναι αυτοί που έχουν φύγει για Κύπρο και Ολλανδία. Ο αριθμός των ανθρώπων αυτών φτάνει περίπου τα 200 άτομα.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.