Επανοριοθετηση της Συνθηκης Ραμσαρ

Πρόταση για την επανοριοθέτηση και την αλλαγή χρήσεων γης της Συνθήκης Ραμσάρ παρουσιάστηκε χθες το πρωί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας –Παράρτημα Θράκης και την ερευνητική Ομάδα εργασίας, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που έλαβε χώρα στο γραφείο του νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Ν. Παπαθανασίου, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Α. Πλέσσιας, ο υπεύθυνος της Ομάδας εργασίας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κώστας Κατσιμίγας, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι των εμπλεκόμενων δήμων του νομού, Ε. Λίτσος, δήμαρχος Αιγείρου, Π. Τοπουζλής, δήμαρχος Μαρώνειας, Κ. Βαρβάτος, δήμαρχος Σώστου

Άρης Γιαννακίδης: «Η καλύτερη πρόταση που έχει παραχθεί στην περιοχή μας»

Σχολιάζοντας την πρόταση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την επανοριοθέτηση και την αλλαγή χρήσεων γης στη συνθήκη Ραμσάρ που παρουσιάστηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο και την ερευνητική ομάδα εργασίας πριν την εκφώνηση της νέας υπουργικής απόφασης, ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης ανέφερε ότι «κατά κοινή ομολογία ήταν ίσως η καλύτερη πρόταση που έχει παραχθεί στην περιοχή μας και πιστεύω ότι η πρόταση αυτή δίνει λύσεις στα αιτήματα, όπως εκφράστηκαν από ολόκληρη την τοπική κοινωνία, και μάλιστα λύση διαχρονική». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης κ. Παπαθανασίου, την Ομάδα εργασίας του κ. Κατσιμίγα, τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης Αργύρη Πλέσσια, καθώς και όσους συνεργάστηκαν πάνω στη διαμόρφωση αυτής της πρότασης.

Από κει και πέρα θα ακολουθήσει η διαδικασία της έγκρισης της πρότασης από τους οικείους δήμους που εμπλέκονται και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. «Θα προσπαθήσουμε να την υιοθετήσει και η κεντρική εξουσία», είπε ο κ. Γιαννακίδης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και την Ομάδα εργασίας, τονίζοντας ότι «αυτή η συνεργασία δρομολογεί πλέον εχέγγυα για να προχωρήσουμε και σε άλλες προγραμματικές συμβάσεις για άλλους στόχους, που θα συναποφασίσουμε και θα συνεργαστούμε με το Τεχνικό Επιμελητήριο».

Νίκος Παπαθανασίου: «Το περιβάλλον δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη

όταν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα

Τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την παρέμβαση του ΤΕΕ ανέλυσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ στη Θράκη Νίκου Παπαθανασίου. «Θεωρούμε ότι αυτή η περιοχή στα νότια των δύο νομών αποτελεί πηγή για ανάπτυξη της περιοχής και όχι για αναστολή και ενταφιασμό οποιασδήποτε δραστηριότητας. Θεωρούμε ότι ο φυσικός πλούτος που διαθέτει η περιοχή αυτή θα φέρει με τη συστηματική αξιοποίησή της την προστασία, κύρια, του περιβάλλοντός της. Θα φέρει έσοδα στην περιοχή αρκεί να φροντίσουμε να το διαφυλάξουμε και να το αναδείξουμε. Βασικό κριτήριο σ’ αυτή τη σκέψη για παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου απετέλεσε το ότι η προηγούμενη υπουργική απόφαση είχε δημιουργήσει ένα αίσθημα στους κατοίκους ότι ήταν εις βάρος της βιωσιμότητάς τους και της οικονομίας της περιοχής και επομένως δεν ήταν επιθυμητή. Για να επιτευχθεί λοιπόν σ’ αυτή την κατεύθυνση μια αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής θα πρέπει να πειστεί η τοπική κοινωνία ότι το περιβάλλον πρέπει να διασφαλιστεί και βεβαίως, το περιβάλλον δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη όταν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα».

Η επισταμένη παρέμβαση του Επιμελητηρίου ξεκίνησε σε δύο άξονες. Πρώτον, να διαμορφώσει καινούργιο χαρτογραφικό υπόβαθρο γιατί διαπιστώθηκαν πολλές αστοχίες σε αυτό, στο οποίο είχε στηριχθεί η προηγούμενη υπουργική απόφαση. «Είχε όρια ζωνών, δρόμους οι οποίοι έχουν καταργηθεί, είτε από αναδασμούς, είτε δεν υφίσταται σήμερα εν τοις πράγμασι, δεν ήταν ενημερωμένο από τους οικισμούς, οι οποίοι συνυπάρχουν στη ζώνη αυτή, δεν ήταν ενημερωμένο από δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές. Όλα αυτά τα συμπεριλάβαμε εδώ μέσα, τα επικυρώσαμε, αναπτύξαμε επιστημονικά ένα σκεπτικό για την κατηγοριοποίηση και τη διόρθωση των διαφόρων ζωνών, γιατί υπήρχαν περιοχές που διαφοροποιούνταν, μολονότι είχαν τα ίδια γεωλογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά. Από κει και πέρα κινηθήκαμε στο να δώσουμε περιεχόμενο των επιτρεπομένων χρήσεων κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε σε καμία περίπτωση να μην προσβάλλεται το περιβάλλον, αλλά αντίθετα να αναδεικνύεται και να προστατεύεται».

Ενδεικτικά, ανέφερε τους άξονες και τους στόχους αυτής της δουλειάς. Πρώτον, επιτεύχθηκε να δημιουργηθούν χώροι θαλάσσιας αναψυχής και εκτόνωσης της ανάγκης για δεύτερη κατοικία, διότι «είναι βέβαιο ότι αν δεν τους δίνεις τη δυνατότητα της νομιμότητας οι πολίτες καταφεύγουν σε αυθαίρετες λύσεις, οι οποίες είναι και περισσότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον». Δεύτερον, με την πρόταση αυτή λύνεται το θέμα των αμμοληψιών, οι οποίες «χωρίς λόγο εξαιρούνταν από τις εκβολές των ποταμών στις λίμνες, με αποτέλεσμα και οι λίμνες περιβαλλοντικά να καταστρέφονται, και αφετέρου να έχουμε τα αποτελέσματα της τοπικής κοινωνίας, να αυξάνονται οι τιμές των αδρανών υλικών, να έχουμε κακής ποιότητας από αυθαίρετες αμμοληψίες και από κακές θέσεις υλικών με αποτέλεσμα να πληρώνει όλα αυτά ο απλός πολίτης και η τοπική κοινωνία». Τρίτον, πολύ σημαντικό θέμα που αντιμετωπίστηκε ήταν η διαγραμματική διασύνδεση όλης της παραλίας «προκειμένου να καταστεί δελεαστική και προσπελάσιμη σε οποιονδήποτε επισκέπτη». Σύμφωνα με τη γενική εκτίμηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο τριτογενής τομέας στην περιοχή μας είναι αυτός, στον οποίο «θα πρέπει να υπολογίζουμε και θα πρέπει να στραφούμε και ενόψει της βαλκανικής αυτής προοπτικής που υπάρχει και της διάνοιξης των καθέτων αξόνων και της καθόδου επισκεπτών από τους βόρειους γείτονές μας. Εκτιμάμε ότι θα πρέπει εγκαίρως να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουν δημιουργηθεί αυτά τα έργα υποδομής. Το ΤΕΕ δεν προσπάθησε να διαμορφώσει πολιτική. Την πολιτική τη διαμορφώνουν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και νομάρχες. Εμείς δώσαμε τεχνική υποστήριξη σε όσες αποφάσεις και απόψεις είχαν κατά καιρούς διατυπωθεί μέσα από τα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια. Όσες από αυτές τεχνικά μπορούσαν να υποστηριχθούν και στέκονταν, υιοθετήθηκαν μέσα στην πρότασή μας. Όσες δεν ήταν δυνατόν και ευτυχώς διατυπώθηκε ότι ήταν ελάχιστες, αποκλείστηκαν από το τελικό κείμενο».

Να σημειωθεί ότι θα επακολουθήσουν αποφάσεις του δημοτικού και του νομαρχιακού συμβουλίου και θα γίνει ξανά η παρουσίαση στα μέλη του νομαρχιακού και του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ισχυροποιηθεί με το περίβλημα της συγκατάθεσης της τοπικής κοινωνίας η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αφορά τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

Κώστας Κατσιμίγας: « Με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε την επικίνδυνη αυθαιρεσία που καταστρέφει το περιβάλλον»

Τη δουλειά της 7μελούς Ομάδας εργασίας (Γεωργία Ανδρέα από την Ξάνθη, Ιωάννης Δάφνης, Κώστας Δέλκος, Βασίλης Διαμαντής, Δημήτρης Καρασταύρου και Θανάσης Χατζηβασιλείου), η οποία μετά από 3,5 μήνες δουλειάς έχει καταλήξει στο πολυσέλιδο πόρισμα με σκεπτικό να υποστηρίζει τη δημιουργία του πάρκου, που ταυτόχρονα επιτρέπει και τη δυνατότητα της ανάπτυξης του τουρισμού ενόψει και της προοπτικής που ανοίγεται με τη δημιουργία των καθέτων αξόνων, παρουσίασε ο Κώστας Κατσιμίγας, υπεύθυνος της Ομάδας εργασίας και μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΕ Θράκης. «Ορισμός ζωνών σε κατηγορίες που έχουν πάρει τους συμβολισμούς Α1, Α2, Α3, Α4, Α5, Β1, Β2, Β3, Β4 και Γ1, Γ2 είναι το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την προστασία των υδροβιοτόπων και την δημιουργία του πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επειδή διαπιστώσαμε ότι η ζωνοποίηση είχε πάρα πολλά λάθη, διότι χρησιμοποιήθηκαν παλιά χαρτογραφικά υπόβαθρα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ασάφεια, όσον αφορά στα όρια, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα χαρτογραφικά υπόβαθρα και να καθορίσουμε τις ζώνες με το επίσημο σύστημα συντεταγμένων της χώρας μας. Έτσι αυτή τη στιγμή δε θα υπάρχουν πιθανότητες να παρερμηνευθούν τα όρια των ζωνών. Επίσης, είδαμε τις επιτρεπόμενες χρήσεις κατά ζώνη και διαπιστώσαμε ότι κάποια έπρεπε να αφαιρεθούν και κάποια έπρεπε να προστεθούν. Το κάναμε κι αυτό. Σε τρίτη φάση καθορίσαμε και τις χρήσεις, δηλαδή αλλάξαμε τις ζώνες και τροποποιήσαμε και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Αυτές οι προτάσεις τουλάχιστον σε επίπεδο νομαρχίας Ροδόπης και των τεσσάρων εμπλεκόμενων δήμων φαίνεται ότι είναι αποδεκτές».

Σκοπός του ΤΕΕ Θράκης είναι η πρόταση που θα φτάσει στο υπουργείο να είναι τεκμηριωμένη και υποστηριγμένη απ’ όλους τους φορείς της πόλης. «Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά και ελπίζουμε με τον τρόπο αυτό να πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε όλοι. Δεν είναι επιθετική η πρότασή μας, δεν είναι ανατρεπτική του σκεπτικού της πολιτείας, αλλά έχει κάνει σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, δίνει διεξόδους, εκτονώνει τη ζήτηση που υπάρχει εκεί και δίνει δρόμους νομιμότητας, Με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε την επικίνδυνη αυθαιρεσία η οποία είναι εκείνη που καταστρέφει το περιβάλλον».

Αργύρης Πλέσσιας: «Ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε»

«Υπήρξαν φωνές, οι οποίες κατά διαστήματα, και ορθώς σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούσαν μια αίσθηση ότι η Συνθήκη Ραμσάρ και η οριοθέτησή της ουσιαστικά αποτελεί μια κατάρα και μια καταστροφή για τις περιοχές, οι οποίες εμπλέκονται. Σαν Τεχνικό Επιμελητήριο είχαμε μια άποψη από παλαιότερα και την είχαμε τεκμηριώσει αρκετά, και αυτός είναι ο ρόλος μας σαν μηχανικοί, να βρούμε μια ισόρροπη ανάπτυξη από τη μια πλευρά για το περιβάλλον και από την άλλη μεριά την ανάπτυξη, λειτουργία και επέκταση της περιοχής μας. Η περιοχή μας έχει αρκετά αρνητικά και τέτοιας μορφής δεσμεύσεις δημιουργούν ακόμη περισσότερα. Έπρεπε συνεπώς να βρούμε μια χρυσή τομή, ώστε από τη μια μεριά να δίνουμε δυνατότητες, διεξόδους ανάπτυξης και από την άλλη μεριά, να διασφαλίσουμε σαν κοινωνία και για μας, αλλά και για τις επόμενες γενιές, το ουσιαστικό περιβαλλοντικό πλεόνασμα που υπάρχει στην περιοχή μας. Να εξασφαλιστεί και να το διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού από τη μια μεριά, και από την άλλη μεριά να το καταστήσουμε ουσιαστικό πόρο για την περιοχή. Μ’ αυτή την έννοια όντως ήταν κρίσιμο και ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να το κερδίσουμε», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Αργύρης Πλέσσιας, αναφερόμενος σ’ αυτή την παρέμβαση του Επιμελητηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η αντίστοιχη παρουσίαση της πρότασης και στο νομό Ξάνθη. «Ευελπιστούμε ότι θα έχει αντίστοιχη αποδοχή και στο νομό Ξάνθης αυτή η πρότασή μας, να τύχει της κατανόησης και της αποδοχής από την τοπική κοινωνία, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε και τη συναίνεση του υπουργείου. Είναι μια πρόταση αλλά πρέπει να πατάει σε τέτοια επιχειρηματολογία που να μην ανατρέπει σημαντικές αποφάσεις που πολλές φορές έχουν ληφθεί, έτσι ώστε να μπορέσει να περπατήσει και να θεσμοθετηθεί, γιατί το να κάνουμε μια πρόταση η οποία θα απορριφθεί μετ’ επαίνων, καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει και αποτέλεσμα. Ευελπιστούμε ότι παίζοντας μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο των δεσμεύσεων από τη μια μεριά, των επιθυμιών από την άλλη, βγάλαμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα που πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτό, και αυτό είναι το σημαντικό. Να γίνει αποδεκτό ώστε να εξασφαλίσουμε αυτή την ισορροπία»

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.