Εορταστηκε η ημερα της Αντιφασιστικης Νικης

Τους βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αγωνίστηκαν και πέσανε ηρωικά στον Πόλεμο αυτό για να έχουμε σήμερα την ελευθερία μας, αλλά και όσους δεν κατάφεραν να γυρίσουν στα σπίτια τους, πολεμώντας για την Ειρήνη και θυσιάζοντας ακόμη και την ζωή τους, τίμησε ο Σύλλογος «Ένωση Ελευθέρων Πολιτών», σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε στις 9 Μαΐου για τον εορτασμό της 64ης επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ συνεχίστηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας με εορταστική βραδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν αναφορές σε στατιστικά και ιστορικά στοιχεία για τη συνεισφορά των Ποντίων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προβολή των κινηματογραφικών και των φωτογραφικών ντοκουμέντων, έκθεση ζωγραφικής παιδιών με θέμα «Όχι στον πόλεμο!» και έκθεση πολεμικών φωτογραφιών από τα προσωπικά αρχεία των βετεράνων.

Τη βραδιά πλαισίωσαν ντόπιοι καλλιτέχνες υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Ιωαννάκη, με τη χορωδία η οποία παρουσίασε στο κοινό έργα κλασικής μουσικής, ενώ δεν έλειψαν τα γνωστά πολεμικά τραγούδια.

Στην 64η επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ένωση Ελευθέρων Πολιτών» Δημήτρης Δημητριάδης.

«Πέρασαν 64 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα εκείνη, της 9ης Μαΐου 1945, όταν οι στρατιώτες, (κάθε ηλικίας, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, όλοι μαζί, ενωμένοι) της Σοβιετικής Ένωσης σήκωσαν την Κόκκινη Σημαία στο Βερολίνο της Γερμανίας και έδωσαν το τέλος στον πιο καταστροφικό πόλεμο του 20ου αιώνα!»


Η διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης από τον συγκεκριμένο Σύλλογο οφείλεται στο γεγονός ότι από το 1990 περίπου έχουν έρθει στην Ελλάδα χιλιάδες Έλληνες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που έχουν εγκατασταθεί στον νομό Ροδόπης και στην Περιφέρειά μας. «Όπως είναι γνωστό, όλοι τους, στους τόπους καταγωγής τους, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, μαθαίνοντας την ιστορία, τιμώντας τους βετεράνους, εορτάζοντας κάθε έτος την ημέρα της 9ης Μαΐου με μεγάλη συγκίνηση, υπερηφάνεια και θαυμασμό. Επίσης είναι πολύ γνωστό πως και οι γηγενείς Έλληνες αγωνίστηκαν με μεγάλο πάθος και υπερηφάνεια στον πόλεμο αυτό, έπαιξαν έναν από τους σημαντικότερους ρόλους και βοήθησαν με τον αγώνα τους στο να χάσουν στην συνέχεια οι Γερμανοί τον πόλεμο αυτό. Ο Πόλεμος και η Νίκη είχαν και ελληνικό χρώμα…».

Γι’ αυτό, ο Σύλλογος «Ένωση Ελευθέρων Πολιτών» αποφάσισε -ως ελάχιστο που μπορούσε να κάνει για τους βετεράνους του Πολέμου αυτού, για όσους αγωνίστηκαν και πέσανε ηρωικά στον Πόλεμο αυτό για να έχουμε σήμερα την ελευθερία μας- να τους τιμήσει και να θυμηθεί όσους δεν κατάφεραν να γυρίσουν στα σπίτια τους, πολεμώντας για την Ειρήνη, και θυσιάζοντας ακόμη και την ζωή τους… «Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και να θυμόμαστε το παρελθόν, για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης. Οι βετεράνοι που τιμήθηκαν είναι οι: Σοφία Θεοδωρίδου, Χαριτίνη Ικιζίδου, Σάββας Κοσμίδης, Παύλος Κουρτίδης, Σάββας Φωτιάδης, Νίνα Ζαϊφίδη και Κωνσταντίνος Αμοιρίδης.

Τις αναμνήσεις τους από εκείνα τα δύσκολα χρόνια μετέφεραν ο Σάββας Φωτιάδης και ο Παύλος Κουρτίδης. Μόλις 17 χρονών ήταν ο Σάββας Φωτιάδης, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Όπως ανέφερε, ήταν στην ομάδα υποστήριξης, η οποία προμηθευόταν φαγητό και οπλισμό στους πολεμιστές.

Ο Παύλος Κουρτίδης αναφέρθηκε στην εποχή του Χίτλερ και στις φασιστικές του ιδέες να κατακτήσει όλο τον κόσμο, αλλά και στη Σοβιετική Ένωση, η οποία δεν ήταν τότε έτοιμη να αντιμετωπίσει τον εχθρό, με αποτέλεσμα ο Κόκκινος Στρατός να υποχωρήσει. «Ο Χίτλερ με το μεγάλο του στρατό κατέλαβε την μεγαλύτερη έκταση του Σοβιετικού κράτους. Ο σοβιετικός λαός καταδικάστηκε σε πείνα, καθώς δεν μπόρεσε να μαζέψει τη σοδιά του ΄41».

Ο κ. Κουρτίδης
ζούσε σε χωριό και -όπως θυμάται ο ίδιος- η οικογένειά του όπως και άλλες οικογένειες πέρασαν από πολλές δυσκολίες. «Όλος ο αντρικός πληθυσμός είχε επιστρατευτεί, ενώ στα χωριά έμειναν μόνο οι γυναίκες με τα παιδιά και τα άτομα τρίτης ηλικίας που κλήθηκαν να παλέψουν τις δύσκολες εκείνες στιγμές της ζωής τους. Η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να καθιερώσει στη χώρα συσσίτιο με κουπόνι, όπου χορηγούσαν από μισό κιλό ψωμί. Ζήσαμε δύσκολα χρόνια, αλλά ο Σοβιετικός λαός δεν έχασε το ηθικό του και ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί την πατρίδα του».

…Τελειώνοντας, ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε όλους, όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή, τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Δημήτριο Σταμάτη, τον νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη, τον δήμαρχο Κομοτηνής Δημήτριο Κοτσάκη, τους Ποντιακούς Συλλόγους Κομοτηνής, Σαπών, τον πρόεδρο Εργατικού Κέντρου κ. Παντελή Μαγαλιό, τον δήμαρχο Σαπών Γεώργιο Πιλιλίτση, για τη χορήγηση του λεωφορείου να μεταφέρει τα παιδιά της χορωδίας.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Ηλία Ιωαννάκη, την ορχήστρα του Συλλόγου «Φίλοι της Βαλκανικής Παράδοσης», τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Σαπών: Μάγια Βενετικίδου, Άντζελα Γιεβτουσένκο και Κωνσταντίνο Βενετικίδη, τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Σαπών, τα παιδιά του Γυμνασίου Σαπών, τον καθηγητή πληροφορικής του Γυμνασίου Σαπών Αβραάμ Κασάπη, την συμπαρουσιάστριά του Βίκη Αυγητίδου, όλα τα παιδιά του Συλλόγου «Ένωση Ελεύθερων Πολιτών» που διοργάνωσαν την εκδήλωση αυτή, αλλά και όλους τους παραβρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά.

Στη Νίκη κατά της Ναζιστικής Γερμανίας αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Πεταλωτής και ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.