Κλειστο σημερα και αυριο το Δημοτικο Σχολειο Κοσμιου

Για την εγκατάσταση καινούριου λέβητα, που θα αντικαταστήσει τον χαλασμένο παλιό

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Δήμου στο πρόβλημα, τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης

Κλειστό θα είναι για δύο μέρες, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, το Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου, για να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται για την επισκευή του λέβητα του σχολείου, για τη βλάβη που διαπιστώθηκε σε αυτόν λίγο πριν ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

Όπως τόνισε, ο Δήμος Κομοτηνής έχει φροντίσει να γίνονται συντηρήσεις κάθε χρόνο σε όλα τα σχολεία, αλλά και να αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν απροσδόκητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κάτι που έγινε και σε αυτή την περίπτωση, που έτυχε όμως να συμπέσει με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο κ. Γκαράνης ξεκίνησε εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τα σχολεία του Δήμου Κομοτηνής έμειναν ανοιχτά κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, τονίζοντας πως τα σχολεία κλείνουν σε έκτακτες καιρικές συνθήκες και έκτακτες ανάγκες.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι λογικό να κάνει κρύο και να φυσάει, όμως δεν επικράτησαν αυτές τις μέρες οι συνθήκες που θα μπορούσαν να κλείσουν τα σχολεία. Στον ορεινό όγκο έκλεισαν τα σχολεία, μιας και αφενός έχουν εντονότερη χιονόπτωση, αφετέρου είναι δύσκολη η μετακίνηση από οικισμό σε οικισμό και είναι δύσκολη η μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Άμεση η επέμβαση για το πρόβλημα

Ειδικά όμως στο Δημοτικό Σχολείο του Κοσμίου που από την προηγούμενη Παρασκευή εντοπίστηκε βλάβη στο σύστημα θέρμανσης, τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Όπως ανέφερε, την προηγούμενη Παρασκευή εντοπίστηκε βλάβη στον λέβητα του σχολείου, ο οποίος λόγω παλαιότητας τρύπησε και δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Αυτό δεν μπορούσε να προβλεφθεί, τόνισε, και από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, βρέθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σαραφίδου στο σχολείο.

Έγινε τις πρώτες μέρες προσπάθεια να συνεχίσει τη λειτουργία το σχολείο με αερόθερμα, όμως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν δυσκολίες, και με τις εργασίες στο σχολείο για την αντικατάσταση του λέβητα να ξεκινούν σήμερα Πέμπτη, αποφασίστηκε να κλείσει το σχολείο την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου.

«Επειδή θα είναι εκτεταμένες οι εργασίες, για να μην είναι τα παιδιά στο σχολείο και δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα, και λόγω του ψύχους που υπάρχει αυτόν τον καιρό θα κλείσουμε το σχολείο του Κοσμίου για δύο μέρες» σημείωσε, και αναμένει πως από την πλευρά της διεύθυνσης θα δοθεί εντολή για τηλεκπαίδευση αυτές τις δύο ημέρες, ενώ περιμένουν να λειτουργήσει το σχολείο με τον καινούριο λέβητα από τη Δευτέρα.

Όπως τόνισε ο κ. Γκαράνης, ο Δήμος είναι από τους λίγους που προκηρύσσει, κάθε χρόνο, για τα σχολεία όσο και για τα κτίρια του δήμου έργο συντήρησης. Το πρόβλημα που προέκυψε, μιας και ήταν εσωτερικό, δεν μπορούσε να προβλεφθεί, θεωρεί όμως πως το γεγονός ότι η αντικατάσταση του λέβητα θα γίνει σε τόσο μικρό διάστημα δείχνει πως η  διοίκησή τους είναι  έτοιμη και για το πιο ακραίο πρόβλημα  που μπορεί να συμβεί.

Συνεχείς συντηρήσεις και προβλέψεις για προβλήματα

«Είμαστε από τους πολύ λίγους δήμους που έχουμε κάθε χρόνο τον έλεγχο και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων τόσο του λέβητα όσο και των εγκαταστάσεων των κτιρίων όλου του δήμου, όχι μόνο των σχολικών  μονάδων» σημείωσε, για αυτό και όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα από έλλειψη συντήρησης, αλλά μόνο έκτακτα γεγονότα, που μπορούν να αντιμετωπίσουν και ταχύτερα λόγω της εργολαβίας που ήδη υφίσταται.

«Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν με βάση πάντα τις προδιαγραφές που έχουν οι λέβητες ή αυτές που βγάζει το υπουργείο, και με βάση αυτές γίνονται οι πιστοποιήσεις και  τα φύλλα ελέγχου που υπάρχουν στην τεχνική υπηρεσία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Έτοιμος για τα έντονα καιρικά φαινόμενα ο Δήμος Κομοτηνής

Να σημειωθεί ότι σε επιφυλακή, αν και τελικά δεν χρειάστηκε κάποια σοβαρή παρέμβαση, ήταν ο Δήμος Κομοτηνής το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν και παρατηρήθηκαν ασθενείς χιονοπτώσεις στην περιοχή μας.

Έτσι όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γκαράνης το βράδυ στους οικισμούς πιο κοντά στις ορεινές περιοχές, Καρυδιά, Πάνδροσο, Γρατινή, αλλά και εσωτερικά στις εισόδους της πόλης είχαν βγει από τις 10 με τις αλατιέρες, με τους ανθρώπους τους στα σημεία που υπήρχανε προβλήματα παγετού, και ήταν σε επιφυλακή μέχρι το πρωί.

«Είμαστε έτοιμοι, έχουμε τα μηχανήματα, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τους ιδιώτες, έχουμε την πολιτική  προστασία, τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας, τα μηχανήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας, ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι εάν και εφόσον υπάρχει πρόβλημα με τον χιονιά, με πάγο, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τους πολίτες, αλλά κυρίως οι δρόμοι  να είναι ανοιχτοί σε κάθε περίπτωση» τόνισε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.