Εντυπωσιασαν οι πινακες με καραμελες της Αννας Παπαλεξανδρου

Την Άννα Παπαλεξάνδρου και τη ζωγραφική της τη γνωρίσαμε πριν λίγο καιρό μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας. Νέος άνθρωπος που έχει επιλέξει να ζωγραφίζει και με καραμέλες με στόχο τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων αυτού που βλέπει τον πίνακά της. Το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη η Άννα Παπαλεξάνδρου βρέθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας στην 13η Biennale Νέων Δημιουργών και σήμερα μας μεταφέρει την εμπειρία της…

ΠτΘ: Ξεκινώντας κ. Παπαλεξάνδρου θα ήθελα να μας δώσετε το πλαίσιο της έκθεσης…
Α.Π.: Η έκθεση ήταν η 13η Biennale Νέων Δημιουργών και έγινε στο Μπάρι της Ιταλίας. Συμμετείχαν μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, ποιητές, κινηματογραφιστές, θα έλεγα ότι διάφορες μορφές τέχνης εκπροσωπήθηκαν στην συγκεκριμένη έκθεση.
Κατ’ αρχήν θέλω να πω ότι εκπροσώπησα την Ελλάδα με άλλα τρία άτομα από τη Θεσσαλονίκη. Έγινε όμως ένα λαθάκι, γιατί εγώ επικοινωνούσα με τους Ιταλούς μέσω κούριερ ή ταχυδρομείου με διεύθυνση Κομοτηνής και τελικά στον κατάλογο των συμμετεχόντων αναφέρονταν ότι εκπροσωπούσα την Κομοτηνή. Ουσιαστικά λοιπόν εκπροσώπησα την Κομοτηνή και για αυτό είμαι πολύ περήφανη. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να φαίνονται πάντα οι δύο μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από την Ελλάδα συμμετείχαν τριάντα περίπου άτομα που ασχολούνται με διάφορα είδη τέχνης και από τη Βόρεια Ελλάδα ήμασταν τέσσερις.

ΠτΘ: Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό;
Α.Π.: Πριν από ένα χρόνο εκδόθηκε μια προκήρυξη από τη γενική γραμματεία Νέας Γενιάς και από το δήμο Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού. Προσωπικά έστειλα την αίτηση συμμετοχής μου στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού.

ΠτΘ: Ποια ήταν η εμπειρία που αποκομίσατε;
Α.Π.: Ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχα σε Biennale την πρώτη φορά συμμετείχα σε Biennale της Γαλλίας πέρσι, αλλά ήταν πολύ μικρή διοργάνωση σημειωτέον ότι τη διοργανώνει μία πόλη της Γαλλίας. Η συγκεκριμένη ήταν eυρωπαϊκή και Mεσογείου. Συμμετείχαν 48 χώρες και 900 καλλιτέχνες. Μιλάμε δηλαδή για κάτι πολύ σημαντικό. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία.

ΠτΘ: Αποτελεί βήμα για την αναγνώρισή σας;
Α.Π.: Είναι αυτός ο στόχος να δικτυωθούμε, να μας γνωρίσουν και όχι να πουλήσουμε. Πολλοί είναι αυτοί που με ρωτάνε αν πούλησα κάποιο πίνακα. Ο στόχος δεν είναι αυτός. Είναι να γίνει το πρώτο βήμα. Το να συμμετέχεις σε μια τέτοια έκθεση είναι πολύ καλό για το βιογραφικό σου αλλά και γνωρίζεις και σε γνωρίζουν καλλιτέχνες και γκαλερίστες.

ΠτΘ: Έχετε ένα δικό σας τρόπο να εκφράζεστε χρησιμοποιώντας καραμέλες. Τι εντυπώσεις προκαλέσατε;
Α.Π.: Είναι μια δική μου τεχνική την οποία ξεκίνησα στη σχολή. Ήταν κάτι πρωτοποριακό και κανείς άλλος δεν υπήρχε στην έκθεση που να έχει κάνει κάτι ανάλογο. Εντυπωσιάστηκα από την αντίδραση του κοινού γιατί πέρσι στην προηγούμενη έκθεση είχα πάει τα έργα μου τα έστησα και είχα φύγει. Δεν έμεινα εκεί να δω τις αντιδράσεις του κόσμου στο έργο μου. Σε αυτή όμως ήμουν παρούσα και τις δέκα ημέρες και ήταν μεγάλη ικανοποίηση να βλέπω το κοινό μπροστά στα έργα μου πραγματικά εντυπωσιασμένο και να γλύφει, να βλέπει, να μυρίζει, να ακουμπά, γιατί αυτός είναι και ο στόχος μου. Να συμμετέχουν περισσότερες από μία αισθήσεις και η αφή και η όραση και η γεύση και η όσφρηση. Τελικά κατάφερα αυτό που ζητούσα.

ΠτΘ: Σας έκαναν ερωτήσεις;
Α.Π.: Βεβαίως. Από μακριά δεν καταλάβαιναν ότι ήταν καραμέλες παρά μόνο το αντιλαμβάνονταν όταν πλησίαζαν καταλάβαιναν. Μου έκαναν διάφορες ερωτήσεις από το πώς τα φτιάχνω, πώς το σκέφτηκα και γιατί χρησιμοποιώ καραμέλες.

ΠτΘ: Έχει κουλτούρα η περιοχή του Μπάρι στις τέχνες;
Α.Π.: Την έκθεση την επισκέφτηκε πολύς κόσμος, διαφόρων επιπέδων. Άνθρωποι της τέχνης, άσχετοι με την τέχνη ακόμη και οι δημιουργοί μόδας που δεν είναι απόλυτα σχετικοί με τα εικαστικά. Ανυπομονώ να μάθω τον αριθμό των επισκεπτών που ήταν διαφόρων ηλικιών. Ακόμη και παιδάκια τα οποία θα πω ότι στα δικά μου έργα κολλούσαν. «Μαμά καραμέλες» έλεγαν. Βέβαια δεν τους προσείλκυε μόνο η καραμέλα αλλά και τα χρώματα.

ΠτΘ: Τα σχέδιά σας είναι πάντα αφηρημένα;
Α.Π.: Δεν ζωγραφίζω πάντα αφηρημένα. Κάνω διάφορα με τις καραμέλες. Έχω κάνει το πρόσωπό μου, άλλες φιγούρες.

ΠτΘ: Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος που επιλέξατε την αφηρημένη ζωγραφική στη συγκεκριμένη έκθεση;
Α.Π.: Αυτή τη φορά ναι, κυρίως για πρακτικούς λόγους. Έπρεπε να στείλω τα έργα μου δύο μήνες πριν και επειδή αυτά με τον καιρό αλλοιώνονται δεν ήθελα να απεικονίσω κάτι συγκεκριμένο το οποίο θα αλλοιωνόταν και θα χανόταν η φιγούρα, το όλο θέμα.

ΠτΘ: Η μεταφορά ήταν εύκολη;
Α.Π.: Το έχω μελετήσει πολύ το θέμα και κάνω συνέχεια πειράματα στο εργαστήρι μου και όχι μόνο τώρα αλλά από τότε που ήμουν στη σχολή. Μέχρι τη Θεσσαλονίκη μετέφερα τα έργα μου εγώ και δεν έπαθαν τίποτα. Τα ανέλαβε μεταφορική εταιρεία, η οποία υποτίθεται ότι ήταν ειδική στα έργα τέχνης και ενώ ζήτησα και τόνισα χιλιάδες φορές να τα μεταφέρουν οριζοντίως προτίμησαν να τα μεταφέρουν καθέτως με αποτέλεσμα επειδή οι καραμέλες λιώνουν να τρέξουν. Και έπρεπε εγώ να τρέξω άρον – άρον στην έκθεση για να τα διορθώσω. Ευθύνες έχει η μεταφορική. Αν τα πήγαινα μόνη μου πιστεύω ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Είναι και αυτό ένα μάθημα. Από εδώ και πέρα θα ξέρω και θα είμαι περισσότερο αυστηρή με τις μεταφορικές.

ΠτΘ: Δόθηκαν βραβεία;
Α.Π.: Όχι αλλά θεωρώ ότι βραβείο είναι η συμμετοχή. Είναι πολύ σημαντικό και αυτό.

ΠτΘ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Α.Π.: Σκοπεύω να κάνω τώρα το καλοκαίρι μία ατομική έκθεση στην Πάρο όχι με καραμέλες αλλά με τοπία των Κυκλάδων γενικότερα. Μετά σκέφτομαι να απομονωθώ σε μια residence, δηλαδή σε χώρο όπου φιλοξενούνται καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν και κυρίως να δικτυωθούν και βάζω στόχο πολύ μακριά, τη Νέα Υόρκη. Στόχος δύσκολος αλλά θα το παλέψω. Οπωσδήποτε όμως θα πάω σε μια residence στην Ευρώπη για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο

ΠτΘ: Ζητάτε την απομόνωση για να δημιουργήσετε;
Α.Π.: Όχι ζητώ να γνωρίσω περισσότερα. Εδώ στο εργαστήρι μου είμαι μόνη μου και κλεισμένη σε ένα χώρο όπου κάνω δικά μου πράγματα. Προσπαθώ να ενημερώνομαι μέσω διαδικτύου, βιβλίων και τύπου αλλά δεν αρκεί.

ΠτΘ: κ. Παπαλεξάνδρου σας ευχαριστούμε πολύ.
Α.Π.: Κι εγώ σας ευχαριστώ

Α.Π.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.