Εντος, εκτος και επι τα αυτα

Τα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου της Τετάρτης, ενώ πριν την όποια ενημέρωση τα μέλη που ήταν παρόντα μετέφεραν τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση στο νομάρχη Άρη Γιαννακίδη. Ο φόβος των χρυσοθήρων παραφυλάει την αίθουσα εδώ και χρόνια γι’ αυτό και όποιο θέμα σχετίζεται με το χρυσό προκαλεί τη συμμετοχή κοινωνικοοικονομικών φορέων. Η «ενημέρωση σχετικά με την έκδοση προκήρυξης για την οριστική παραχώρηση μεταλλείου στο νομό Ροδόπης», που αφορά στην εταιρία Χρυσωρυχεία Θράκης αποσύρθηκε λόγω της απουσίας του νομάρχη Ροδόπης «γιατί αφορά μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από το νομάρχη Ροδόπης». Πρόκειται για μια έκταση 9.983 στρεμμάτων, βορειανατολικά του Ισμάρου, μεταξύ Ασκητών και Πετρωτών.

Αιχμηρός εμφανίστηκε στις περισσότερες τοποθετήσεις του ο Χρήστος Μπραντζουκάκης, αρχής γενομένης από το πρώτο σχόλιο περί απουσίας συναδέλφων του «κάποιοι συνάδελφοι δεν έρχονται, εξελέγησαν επειδή μπήκε το ΣΔΟΕ στο μαγαζί τους». Ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Γιώργος Πεταλωτής ζήτησε ονόματα επισημαίνοντας «τα κουτσομπολιά δεν μας ενδιαφέρουν». Ο αναπληρωτής νομάρχη Κώστας Πολυζωίδης χαρακτήρισε άδικη την τοποθέτηση του κ. Μπρατζουκάκη αιτιολογώντας «ίσως κάποιοι συνάδελφοι λόγω της φύσης της εργασίας τους δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις εδώ υποχρεώσεις τους».

Επί μακρόν συζητήθηκε αίτημα παραγωγού για λήψη άδειας για το παζάρι. Οι σύμβουλοι παρέμειναν σε παλαιότερη απόφαση για σταθερό αριθμό αδειών, με εξαίρεση τον κ. Μπραντζουκάκη που τάχθηκε υπέρ του να δοθεί η άδεια.

Το νομαρχιακό συμβούλιο ενημερώθηκε γύρω από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που υπάγονται στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Προγράμματα απασχόλησης

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Τσαραμπουλίδης παρουσίασε δύο προγράμματα απασχόλησης. Το πρώτο είχε να κάνει με ολοκληρωμένη παρέμβαση υπέρ γυναικών. Ζητήθηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού, μέσω του κ. Τσαραμπουλίδη, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Το θέμα της τροποποίησης ήταν καθαρά τυπικό. Το νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης στις 7 Απριλίου είχε αποφασίσει τη συμμετοχή της ΝΑ Ροδόπης στην ομάδα συνεργαζόμενων φορέων στο πλαίσιο του μέτρου 5.5 «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» του ΠΕΠ ΑΜ-Θ.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την απασχόληση 550 γυναικών (μισθωτή ή αυτοαπασχολούμενη) σε όλη την περιφέρεια, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της δράσης είναι 738.000 ευρώ και 127.000 ευρώ για τη Ροδόπη. Ο κ. Τσαραμπουλίδης σημείωσε ότι συντονιστής φορέας είναι η Διευρυμένη ΝΑ Ροδόπης – Έβρου. Το θέμα αφορούσε τη συμμετοχή του ΚΕΣΥΥ της ΝΕΣΠΟ του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Ροδόπης στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης προς εξασφάλιση ολοκληρωμένης παρέμβασης υπέρ των γυναικών του Μέτρου 5.3 του Ε.Π. Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση. Το σχέδιο δράσης χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 25% από εθνικούς πόρους. Ανάμεσα στους 13 φορείς που συμμετέχουν είναι η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας ΑΜ-Θ, η Ένωση Συλλόγων Γυναικών Έβρου, η Ένωση Συνεταιρισμών Γυναικών Ροδόπης.

Μετά από σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Αθανασιάδης τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής τους στο δεύτερο πρόγραμμα όπως και υπέρ της διεύρυνσης του προϋπολογισμού στο πρώτο.

Θετικά τάχθηκαν και απέναντι στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τη γνωμοδότηση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τη ΜΠΕ του έργου «Επέκταση του ξενοδοχείου Φιλία», ενθαρρύνοντας την όποια προσπάθεια ενίσχυσης των ξενοδοχειακών υποδομών.

Επανέρχεται το ΦΥΣΙΣ

Ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης και ο τεχνικός σύμβουλος της εταιρίας ΦΥΣΙΣ κ. Παπαδίκης ήταν παρόντες στη συνεδρίαση προκειμένου να ενημερώσουν για τη μονάδα ολοκληρωμένης ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων συμπαραγωγής ηλεκτρικής θερμικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης δήμου Ξάνθης για τη ΜΠΕ του οποίου ζήτησαν την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Ο εισηγητής από την αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας Ροδόπης κ. Σισμανίδης ενημέρωσε ότι πρόκειται για οικόπεδο 72 στρεμμάτων, όμορο του ΧΥΤΑ Ξάνθης και το έργο απαλλάσσει την περιοχή από 370 χώρους αποθήκευσης απορριμμάτων και 13 μη οργανωμένες χωματερές. Ο κ. Τσέπελης πρόσθεσε ότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 1995. «Είναι μια μονάδα από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης. Ξεκινήσαμε με την προοπτική να λειτουργήσει σε επίπεδο δήμου. Όλες οι μελέτες έδειχναν ότι δεν ήταν βιώσιμη και πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να μην έχουμε μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις στον πολίτη. Αξιοποιήσαμε την τεχνογνωσία των γερμανών κι ένα κομμάτι χρηματοδότησης από έναν γερμανικό όμιλο. Προχωρήσαμε σε μια συνεργασία με τον αείμνηστο δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Παπαδριέλλη και με το δήμαρχο Δράμας, τον κ. Τζίμα, δημιουργώντας μια μονάδα για ένα πληθυσμό 300.000 κατοίκων, που προβλέπεται προκειμένου να είναι βιώσιμη». Η διάρκεια ζωής της μονάδας είναι 25 χρόνια. Για τον κ. Τσέπελη το σημαντικότερο κομμάτι αφορά την αξιοποίηση των παραγώγων ειδών, όπως είναι το βιοαέριο.

Ο Μεχμέτ Δεβετζήογλου σχολίασε ότι αυτή τη μελέτη δεν την ενέκρινε το νομαρχιακό συμβούλιο Ξάνθης και ο κ. Τσέπελης εξήγησε ότι η αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας Ξάνθης αποφάσισε θετικά.

Άρδευση

Ένα θέμα έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ανόρυξη κι εκμετάλλευση αρδευτικής γεώτρησης προσεγγίστηκε επισταμένα. Η Μαρία Τρυφωνίδου έθεσε θέμα μελλοντικής απειλής του υδροφόρου ορίζοντα και ζήτησε εκ νέου μελέτη που να αποτυπώνει την κατάσταση για το νομό Ροδόπης. Ο κ. Σισμανίδης την παρέπεμψε στην ΥΕΒ. Ο κ. Αθανασιάδης τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί τι έχουμε στο νομό από άποψη ποιότητας και ποσότητας, ώστε η ποιότητα να αξιοποιηθεί στην ύδρευση και η ποσότητα στην άρδευση. «Να κρατήσουμε όσο μπορούμε τα υπόγεια νερά και να εκμεταλλευτούμε τα επιφανειακά». Σε επόμενο θέμα συζητήθηκε σε έντονους τόνους ο σχεδιασμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στο κεφάλαιο άρδευση σε συνδυασμό με τους αναδασμούς που έχουν γίνει και το κατά πόσο εξυπηρετούν τους καλλιεργητές στις περιοχές που έγιναν. Για το υψηλό κόστος των πραγματικά σημαντικών έργων επισημάνθηκε ότι η μελέτη για το φράγμα Ιασίου είναι ύψους 1 δις δρ, η κατασκευή ανέρχεται στα 7 δις, ενώ θα χρειαστούν πολλά δίκτυα άρδευσης.

Σχολεία

Οι πιστώσεις για επιδιορθώσεις σχολικών κτιρίων και για κατασκευές συγκέντρωσαν την προσοχή και το ενδιαφέρον κάποιων συμβούλων. Ο αναπληρωτής νομάρχης κ. Πολυζωίδης μίλησε για κατανομή πιστώσεων της τάξης των 250.000 ευρώ και παρουσίασε τις νέες αίθουσες διδασκαλίας και εστίασης που θα δημιουργηθούν σε δημοτικά της Κομοτηνής, προκειμένου και για την εξυπηρέτηση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου. Πρόσθεσε μια σημαντική παρέμβαση που θα γίνει στο γυμνάσιο Σαπών. «Ήρθαμε σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και η μελέτη που έγινε για την επέκταση του Τζελάλ Μπαγιάρ θα χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση του γυμνασίου Σαπών με την ανάλογη προσαρμογή».

Ο κ. Κουρκούτας έθεσε θέμα ανεπάρκειας αύλειου χώρου στα περισσότερα σχολεία και έθιξε την περίπτωση του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής, όπου ενώ δίπλα του υπήρχαν οικόπεδα που θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί με 30 εκ. δρ. επελέγη η λύση της κατασκευής του γυμναστηρίου μέσα στην έκταση που καταλάμβανε το σχολείο, με συνέπεια να μικρύνει η αυλή. Ο κ. Πολυζωίδης αναγνώρισε ότι «όταν αναφερόμαστε σε παιδιά και διπλάσιος χώρος να υπήρχε δεν θα επαρκούσε», παρέθεσε όμως το παράδειγμα του 1ου Ενιαίου Λυκείου, όπου εξοικονομήθηκε σημαντική έκταση.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.