Ενισχυση του εργατικου δυναμικου

Τηλεκπαίδευση, κατάρτιση και αγορά εργασίας» ήταν το θέμα της συνάντησης εργασίας που πραγματοποίησε την Παρασκευή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος Q- LABEL. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεύρυνσης, μέσα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των περιοχών που συνορεύουν με τις νέες χώρες – μέλη και τις υπό ένταξη χώρες.

Η παρουσία του έργου Q- LABEL έγινε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, Καθηγητή στο ΤΕΙ Πειραιά, Κωνσταντίνο Δημόπουλο, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται απευθείας από την Ε.Ε.
«Γίνεται στα πλαίσια της απόφασης που έχει πάρει η διακυβερνητική της Νίκαιας κι έχει εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει ένα πρόγραμμα που να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την προσαρμοστικότητα των παραμεθόριων περιοχών στις συνθήκες που θα διαμορφωθούν με τη διεύρυνση της Ευρώπης. Στα πλαίσια του Q- LABEL το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΤΕΙ Πειραιά, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Αιγαίου και της Κρήτης, την υπερνομαρχία Ροδόπης – Έβρου, τη νομαρχία Χανίων, μία ΜΚΟ της Αθήνας και τρεις οργανώσεις από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποβάλαμε στην Ε.Ε. ένα πρόγραμμα το οποίο και εγκρίθηκε κι έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από τις 2 Ιουνίου 2004, στην προσπάθεια που έχει χαράξει η Ε.Ε.»

Στα πλαίσια του προγράμματος έχει γίνει μέχρι στιγμής καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, μελέτες για τις επιπτώσεις της διεύρυνσης και για τα αντικείμενα στα οποία πρέπει να γίνει η εκπαίδευση του πληθυσμού. «Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί κι έχουν ξεκινήσει προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών καθώς επίσης και των ομάδων στα Χανιά και το Αιγαίο. Στη Θράκη δεν είχαμε τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο λόγω χρονικών περιορισμών κατά την υποβολή της πρότασης. Το βασικό είναι ότι από τη στιγμή που η Τουρκία θα περάσει στο καθεστώς της υπό ένταξης χώρας θα υπάρξει εμπλοκή και προέκταση του προγράμματος και σ’ αυτή την περίπτωση θα ζητήσουμε και τη συνεργασία του πανεπιστημίου» σημείωσε ο κ. Δημόπουλος.

Αυτονόητη τη συμμετοχή της υπερνομαρχίας στο πρόγραμμα κρίνει ο διευθυντής της Διευρυμένης Ν.Α. Ροδόπης – Έβρου, Δαμιανός Σταθάκης. «Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα δε μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας συνεισφέρει σ’ αυτό που λέμε προσαρμογή της κοινωνίας και του εργατικού δυναμικού στις νέες τεχνολογίες και τις νέες συνθήκες. Αναθέσαμε στο πανεπιστήμιο την εκπόνηση μελέτης για τις δυνατότητες απασχόλησης των νέων, για να διαπιστώσουμε ποιο είναι το μέλλον της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και πώς αυτό θα μπορούσε ν’ αξιοποιηθεί από εμάς, ώστε να μην χάσουμε κανένα τρένο».

Αξιοποίηση του γεωπολιτικού ρόλου

Ο επισκέπτης Καθηγητής του ΔΟΣΑ Ζήσης Παπαδημητρίου ανέλαβε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με την ανάλυση της παρούσας κατάστασης απασχόλησης και ανεργίας στη Ροδόπη και τον Έβρο και τις προοπτικές απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κ. Παπαδημητρίου σχολίασε αρχικά ότι οι νομοί Ροδόπης και Έβρου αποκτούν ρόλο κομβικής σημασίας ενόψει της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. αλλά και της Τουρκίας. «Γεωπολιτικά η περιοχή της Θράκης αναβαθμίζεται και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να φροντίσουμε από τώρα να υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απασχόληση, αλλά και τις αναπτυξιακές διαδικασίες, ούτως ώστε να μπορέσει η περιοχή – η οποία έχει μείνει κάπως πίσω συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα – ν’ ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Θα γίνει ένας χώρος σταθμός, ενδεχομένως με θετικές επιπτώσεις, αλλά θα μπορούσαν να είναι και αρνητικές».

Ο κ. Παπαδημητρίου ασχολήθηκε με την καταγραφή της κατάστασης, ειδικά σε ό,τι αφορά στα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με την επισήμανση των αδυναμιών αλλά και των προοπτικών απασχόλησης για γυναίκες από 18 έως 52 ετών και πτυχιούχων ανώτερων και ανώτατων σπουδών. «Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι πολύ σημαντικές καθότι υπάρχουν περιοχές στην Ευρώπη, όπως είναι η Θράκη, η Θουριγγία στη Γερμανία, οι οποίες υπολείπονται σε σχέση με τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και θα πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε up –to- date, ώστε ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες μιας ενωμένης Ευρώπης».

Μιλώντας για τα προβλήματα της περιοχής, στάθηκε στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, το οποίο οφείλεται στον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. «Θα πρέπει να υπάρξει μια εξισορρόπηση, να γίνει η αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, ο οποίος είναι υψηλός στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας, γεγονός που σημαίνει ότι δύσκολα ενσωματώνονται μέσα στις αναπτυξιακές διαδικασίες. Παρόλο που οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί και η πολιτεία έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες, θα πρέπει να υπάρξουν εξειδικευμένες παρεμβάσεις, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα, γιατί ενόψει της ενσωμάτωσης της γείτονος χώρας θα μπορούσε αυτό το στοιχείο να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο πνεύμα της ανάπτυξης της περιοχής και της υπέρβασης των όποιων προβλημάτων.

Έπειτα, οι παλιννοστούντες έχουν προβλήματα γλώσσας. Υπάρχουν προβλήματα με την υποδομή όπως και το γεωπολιτικό πρόβλημα της μεγάλης απόστασης της περιοχής από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τους οδικούς άξονες» παρατήρησε εύστοχα ο κ. Παπαδημητρίου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.