«Ενισχυση ανταγωνιστικοτητας πολυ μικρων επιχειρησεων του εμποριου»

«Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας πολύ μικρών επιχειρήσεων του εμπορίου» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Κ.Ε.Τ.Α. Α.Μ.-Θ.) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με στόχο την ενημέρωση των μικρών και μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων γύρω από το θέμα της χρηματοδότησης αυτών των επιχειρήσεων από το Γ΄ ΚΠΣ. Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο διευθυντής Ανταγωνιστικότητας του ΕΟΜΜΕΧ και αντιπρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ κ. Νίκος Δομένικος, ο οποίος ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για το πρόγραμμα που αποσκοπεί στην αναβάθμιση-ανακαίνιση του χώρου, στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.

Την πρώτη ενημέρωση γύρω από το θέμα της χρηματοδότησης των εμπορικών επιχειρήσεων από το Γ΄ ΚΠΣ είχαν οι επιχειρηματίες της περιοχής πριν από μερικούς μήνες στην Κομοτηνή, στα πλαίσια της ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε παρουσία του προέδρου του ΕΟΜΜΕΧ κ. Κακούρη όπου σε μια πολύ επιτυχημένη ημερίδα «πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με το εμπόριο ότι και οι υφιστάμενες εμπορικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται από το Γ΄ ΚΠΣ, μετά και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την περιφέρεια αλλά και το εμπόριο». Μετά τη διαμόρφωση της στρατηγικής του ΕΟΜΜΕΧ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα μέσα από τη συζήτηση που έγινε με τους Κομοτηναίους επιχειρηματίες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης έστειλε σ’ όλα τα μέλη του την προδημοσίευση του προγράμματος ώστε να είναι έγκυρα ενημερωμένοι και αργότερα, την τελική του μορφή που προκηρύχθηκε ώστε να έχουν καλή πληροφόρηση στο συγκεκριμένο θέμα.

«Σήμερα μπαίνουμε στην τελική ευθεία της ενημέρωσης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα των υφιστάμενων μικρών εμπορικών επιχειρήσεων», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ο οποίος τόνισε ότι το Επιμελητήριο προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να ενισχύσει τις μικρές επιχειρήσεις και ότι «τώρα για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες οι μικρές επιχειρήσεις βαίνουν στο δρόμο της ένταξής τους στα συγκεκριμένα προγράμματα. Εμείς προσπαθούμε να ενημερώνουμε έγκυρα τον κάθε επιχειρηματία. Στη συνέχεια, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του σε σχέση με την πορεία του για την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Τα κονδύλια στην περιφέρεια είναι αρκετά, υπάρχει βούληση για μεγάλο κονδύλιο του 10% στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και νομίζω ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν».

Στη διάρκεια της ημερίδας για την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας πολύ μικρών επιχειρήσεων του εμπορίου συζητήθηκαν και διευκρινίστηκαν τα θέματα που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά συγχρόνως δόθηκε μια φόρμα για το ποιες είναι οι επόμενες ενέργειές τους έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν τα προγράμματα αυτά σωστά για να χρηματοδοτηθούν.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου λειτουργεί ειδικό γραφείο επιμορφωμένο σε συνεργασία με τον ΕΟΜΜΕΧ, το οποίο παρέχει πληροφορίες καθημερινά και δέχεται πολλές ερωτήσεις και πολλές επισκέψεις. Το γραφείο αυτό λειτουργεί με στόχο την παροχή καθημερινής πληροφόρησης «για να προωθηθούν αυτά τα κονδύλια προς όφελος των εμπόρων».

Για πραγματική ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων μέσα από τους αναπτυξιακούς νόμους ή κοινοτικά πλαίσια που δεν υπήρχαν παλιότερα έκανε λόγο ο διευθυντής Ανταγωνιστικότητας του ΕΟΜΜΕΧ και αντιπρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ κ. Νίκος Δομένικος.

«Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει η εμπορική ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε η πραγματική ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων μέσα από τους αναπτυξιακούς νόμους ή κοινοτικά πλαίσια».

Σε ό, τι αφορά την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υπολογίζεται το ποσό των 20 εκατ. ευρώ και η ένταξη περίπου 400 επιχειρήσεων. «Το πρόγραμμα είναι πολύ φιλικό. Οι αιτήσεις θα γίνουν από 3 έως 20 Μαΐου, αλλά οι δαπάνες μπορεί να έχουν γίνει από 3 Μαρτίου. Αφορά κτιριακές δαπάνες, που δεν έχουν όμως οικοδομική άδεια, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, αγορά αυτοκινήτου μέχρι 30.000 ευρώ, λογισμικό κι άλλες δαπάνες που κι αυτές είναι μέχρι 30.000 ευρώ, οι οποίες μπορεί να είναι δαπάνες για συμμετοχή σε εκθέσεις, διαφήμιση, φιλοξενία σε ιστοσελίδα κ.α. Η επιχορήγηση είναι 40% και η συμμετοχή είναι 25%», ανέφερε ο κ. Δομένικος, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την απορρόφηση των κονδυλίων στην περιφέρεια. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει η απορρόφηση των κονδυλίων στην περιφέρεια και ειδικά στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη που είναι 20 εκατομμύρια».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.