Ενημερωτικη συναντηση εργασιας

«Ανάπτυξη πρότυπου συστήματος δια βίου κατάρτισης και εξ αποστάσεως πιστοποίησης δεξιοτήτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ήταν το θέμα της ενημερωτικής συνάντησης εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Η συνάντηση εργασίας υλοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Ανάπτυξη πρότυπου συστήματος δια βίου κατάρτισης και εξ αποστάσεως πιστοποίησης δεξιοτήτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» του Μέτρου 3.1. της Κ.Π. Equal και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο σε ποσοστό 75% και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σε ποσοστό 25%.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκαν οι πρώτες βεβαιώσεις τεχνικών ασφαλείας στους επαγγελματίες που παρακολούθησαν σεμινάρια για εκμάθηση υπολογιστή, τα οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης.

Ενημέρωση όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια είναι ο πρωταρχικός στόχος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης, που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από τον πρόεδρό της κ. Αργύρη Αργυρόπουλο, ο οποίος όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, είναι ανοιχτός για εκπαίδευση και ενημέρωση των συναδέλφων και έχει κάνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση στον ένα χρόνο προεδρίας στην Ομοσπονδία. «Είμαι ανοιχτός σε όλους τους συναδέλφους να τους εκπαιδεύσω και να τους ενημερώσω. Δυστυχώς, είμαστε πολύ πίσω από την ενημέρωση, ίσως, γιατί βρισκόμαστε μακριά από το κέντρο. Αυτό έλεγα πάντα και σαν σύμβουλος Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο Αθήνα, θέλουμε κι εμείς ενημέρωση».

Τα σεμινάρια που δρομολογεί η Ομοσπονδία αφορούν στην υλοποίηση ενός σεμιναρίου 162 ωρών για τους υδραυλικούς, στο θέμα φυσικού αερίου, καθώς και στην εξέλιξη των καταλυτών στα συνεργεία των αυτοκινήτων.

Η δημιουργία παραρτήματος του ΚΕΚ της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. στην Κομοτηνή αποτελεί έναν από τους στόχους της Ομοσπονδίας για την καλύτερη ενημέρωση και την καλύτερη εκπαίδευση των επαγγελματιών. «Ήδη, σκεφτόμαστε να κάνουμε μια αίθουσα, ένα παράρτημα του ΚΕΚ της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε στην Κομοτηνή. Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε για αίθουσα.

Έχοντας ένα παράρτημα εδώ θα έχουμε καλύτερη ενημέρωση και καλύτερη εκπαίδευση. Μαζί με όλο το διοικητικό συμβούλιο είμαστε ανοιχτοί για οτιδήποτε θέμα προκύψει και βασικά οι καιροί τρέχουν, οι καταστάσεις αλλάζουν και εμείς πρέπει να ενημερωνόμαστε. Τα προβλήματά μας είναι τεράστια».

Ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για περιφερειακές συσκέψεις που γίνονται για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ενόψει του ξεδιπλώματος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το «επιχειρείν», για τις επιχειρήσεις, για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνεται μια σειρά από περιφερειακές συσκέψεις, όπου στόχο έχουμε και να αναλύσουμε τα καινούρια μέτρα, να γνωρίσουμε τις απόψεις των συναδέλφων μας, να τις κρίνουμε θετικά ή αρνητικά και να δούμε πώς μπορούμε να παρέμβουμε. Κυρίως, όμως, αυτό το οποίο κάνουμε εδώ και ένα χρόνο περίπου, είναι να αναπτύξουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων μια ιδιαίτερη κουλτούρα που θα αφορά στις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αυτή η κουλτούρα, έχει αναπτυχθεί εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία στην Ευρώπη. Δυστυχώς, εμείς στην Ελλάδα σκεφτόμαστε για τις μικρές επιχειρήσεις, για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη και στην απασχόληση (σημειωτέον ότι δίνουν τα 2/3 των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και κάπως ανάλογα είναι και στην Ευρώπη) συνηθέστατα προεκλογικά και μετεκλογικά τα ξεχνάμε».

Ένας από τους στόχους της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. είναι η κουλτούρα, η σκέψη, η οικονομική πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις « να αποτελεί ένα συνεχές και διαρκές φαινόμενο. Προς στιγμήν έχουμε το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε. Το περιμέναμε εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Οπωσδήποτε δεν μιλάμε για φορολογική μεταρρύθμιση, μιλάμε για διευθέτηση ορισμένων θεμάτων που αφορούν στη φορολογία».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου, ο κ. Δ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι «μόνο με χιούμορ μπορούν να αντιμετωπιστούν διότι όταν σήμερα όλη η Ευρώπη μιλάει ότι πρέπει να ενισχυθούν ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν από 0 έως 49 άτομα προσωπικό με ιδιαίτερη έμφαση, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας έρχεται και είτε από λάθος είτε ηθελημένα ανατρέπει αυτή τη λογική. Άρα, μόνο με χιούμορ μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς, αλλά στα σοβαρά όμως θα πρέπει κανείς να σκεφθεί ότι ιδιαίτερα οι επαγγελματίες συνάδελφοι του κ. Αράπογλου, δηλαδή οι τραπεζίτες και οι τράπεζες, έχουν ευνοηθεί από το ελληνικό κράτος τα τελευταία 15-20 χρόνια σκανδαλωδώς. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πάρα πολλά λεφτά για να σταθούν οι τράπεζες και να γίνουν ανταγωνιστικές. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποφέρει από την μη προσοχή των τραπεζών σε θέματα δανειοδότησης και ανάπτυξης. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι σχετικά υψηλότερα των ελληνικών τραπεζών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια είναι υψηλότατη». Ως χαρακτηριστικό δείγμα αυτού ανέφερε την εύκολη πώληση ενός πακέτου της Εθνικής Τράπεζας λόγω της υψηλής κερδοφορίας που έχει. «Θεωρώ ότι μάλλον κατά λάθος ειπώθηκαν αυτά από τον κ. Αράπογλου, όμως θεωρώ απαράδεκτο που δεν τα διέψευσε ή δεν τα διευκρίνισε γιατί σαφέστατα κάτι άλλο ήθελε να πει».

Αναφερόμενος στους ρυθμούς ανάπτυξης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι «δεν μπορεί να πει κανείς ακόμα αν είναι ευχαριστημένος από τη συνεργασία του φορέα Εγγυοδοσίας με τις τράπεζες γιατί απ’ αυτή εξαρτάται κατά πόσον θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση και από τις μικρές επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι γίνονται κάποια βήματα, όμως, μέλλει να τα δούμε και στο μέλλον διότι αν τράπεζες παρουσιάζουν εμπόδια και δυσκολίες τέτοιες που να ακυρώνουν τους λόγους, για τους οποίους έχει ιδρυθεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας, τότε να το καταστήσουν ανενεργό». Ο κ. Ασημακόπουλος ευχήθηκε το πολύ σπουδαίο αυτό εργαλείο που εδώ και 4 χρόνια με την εισήγηση της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. δημιουργήθηκε «να αποδειχθεί ότι στο μέλλον θα βοηθήσει στις μικρές επιχειρήσεις στο θέμα της χρηματοδότησης που είναι πολύ σημαντικό για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους».

Το έργο και τις καινοτομίες που εισάγει παρουσίασε στη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης εργασίας ο διαχειριστής της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Τεχνομάθεια» κ. Βασίλης Σιωμάδης.

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Τεχνομάθεια» είναι ο φορέας, ο οποίος διαχειρίζεται πιλοτικό έργο στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας Equal. Το Equal είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει στόχο την καταπολέμηση , των πάσης φύσεως διακρίσεων στην αγορά εργασίας «είτε ξεκινάμε από τους παλιννοστούντες, είτε τους αποφυλακισμένους κ τ. λ., δηλαδή οποιαδήποτε ομάδα υπάρχει περιθωριακή πρέπει να την εντάξουμε μέσα στο χώρο εργασίας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα πιστοποίησης δεξιοτήτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Β. Σιωμάδης σημείωσε ότι «αποτελεί μια πιλοτική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των διακρίσεων που υφίστανται στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προκύπτουν από τα άτυπα προσόντα. Έχουμε στην Ελλάδα το φαινόμενο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δημιουργείται γνώση, να δημιουργείται εμπειρία, αυτή όμως δεν καταγράφεται πουθενά. Για παράδειγμα, το επάγγελμα του αλουμινά δεν σπουδάζεται πουθενά, δεν καταγράφεται με ένα πτυχίο, αποτελεί όμως μια άτυπη και πολύτιμη εμπειρία. Αυτή ακριβώς η εμπειρία δεν πιστοποιείται με αποτέλεσμα αν θέλουμε να μιλάμε για μια Ευρώπη της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων και κεφαλαίων, αντιλαμβάνεστε εδώ έχουμε διακρίσεις, εδώ έχουμε εμπόδια που το συγκεκριμένο μας έργο έχει στόχο να τα άρει».

Το δεύτερο σκέλος του εν λόγω προγράμματος είναι η πιστοποίηση αυτών των άτυπων δεξιοτήτων, τα οποία θα βοηθήσουν φυσικά στην ενίσχυση της θέσης και των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το θέμα είναι η συνεχής προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Λόγω του μικρού μεγέθους η μικρομεσαία επιχείρηση δεν έχει τη δυνατότητα να έχει οργανωμένα τμήματα κατάρτισης ή διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, όπως μια μεγάλη επιχείρηση. Υπάρχει ένα έλλειμμα στη δια βίου κατάρτιση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Άρα, λοιπόν, το πρώτο σκέλος είναι να κάνουμε ευέλικτες και εξ αποστάσεως μορφές κατάρτισης έτσι ώστε και ο εργαζόμενος στο ελάχιστο δυνατό χρόνο να λείπει από την επιχείρηση, αλλά και να μπορεί να καταρτίζεται και να παρακολουθεί όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν την τέχνη του, τις εμπειρίες του και τις γνώσεις του».

Όσον αφορά στην εφαρμογή των προαναφερόμενων προγραμμάτων στην περιοχή της Θράκης, είπε ότι δεν προβλέπεται η εφαρμογή του στην περιοχή μας στο αρχικό του σκέλος, ενώ αποτελεί δέσμευση τόσο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. όσο και της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Τεχνομάθεια» για μια ευρύτατη και πανελλαδική εφαρμογή του. «Επειδή ακριβώς η πιλοτική εφαρμογή γίνεται σε έναν άξονα από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη, στο αρχικό του σκέλος που είναι της πιλοτικής πειραματικής εφαρμογής δεν προβλέπεται στην περιοχή της Θράκης. Το μοντέλο όμως μόλις το δοκιμάσουμε και το εφαρμόσουμε, είναι δέσμευση και της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Τεχνομάθεια» να έχει μια ευρύτατη και πανελλαδική εφαρμογή. Να τονίσω ότι σημαντικό σημείο του Equal που διαφοροποιείται από τα άλλα προγράμματα είναι αυτά τα πιλοτικά εργαλεία που κάνουμε να γίνουν θεσμός, δηλαδή να το εντάξει το Υπουργείο Εργασίας, ο ΟΑΕΔ στο σχεδιασμό του».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.