Ενδονεοδημοκρατικες κοντρες σε ολη την ΑΜ-Θ πλην Ροδοπης

ΑΘΗΝΑ:

Κόντρες ανάμεσα σε τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και την κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι τελευταίες της επιλογές στον Έβρο, την Καβάλα και την Δράμα. Και αν στον μεν Έβρο η δυσαρέσκεια προσωποποιείται από τους τοπικούς βουλευτές προς συγκεκριμένο υπουργό για την επιλογή του νέου διοικητή στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στην Ανατολική Μακεδονία βάλλονται και οι ντόπιοι νεοδημοκράτες βουλευτές για την «γκάφα» τους να ψηφίσουν τροπολογία εις βάρος των νομών τους που προώθησε στα καλοκαιρινά τμήματα η κυβέρνηση.

Για το θέμα αυτό μάλιστα, πολυμελής αντιπροσωπία από την Καβάλα και την Δράμα θα επιδιώξει σήμερα συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.
Σκοπός τους είναι η επιστροφή των δύο νομών της Ανατολικής Μακεδονίας στην Δ’ Ζώνη κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου (εκεί δηλ. όπου ανήκουν οι τρεις νομοί της Θράκης). Οι νομοί Καβάλας και Δράμας αφαιρέθηκαν από την Δ’ Ζώνη με τροπολογία τον περασμένο Αύγουστο.

Πρόκειται για την τροπολογία που πέρασε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής (Ν. 3259/ 4.8.2004), με την οποία ακυρώθηκαν άρθρα του νόμου 3219 (Ιανουάριος 2004) που ενέτασσε τους δύο νομούς στη ζώνη των κινήτρων. Ισχυρά πυρά από τοπικά στελέχη της ΝΔ δέχονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές (Μαργαρίτης Τζήμας και Σταύρος Δαϊλάκης από την Δράμα και Γιώργος Καλλατζής από την Καβάλα), οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της εν λόγω τροπολογίας.

Τεταμένη κατάσταση

Τις τελευταίες ημέρες στους δύο νομούς της Αν. Μακεδονίας επικρατεί αναστάτωση και το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό εναντίον της κυβέρνησης, παρόλο που θεωρούνται προπύργια της ΝΔ στην περιοχή της ΑΜ-Θ. Ιδιαίτερα τεταμένο ήταν το κλίμα στην σύσκεψη της Καβάλας πριν λίγες ημέρες, από την οποία απουσίασαν οι βουλευτές της ΝΔ που στήριξαν στην Βουλή την τροπολογία. Ίδια ατμόσφαιρα είχε επικρατήσει την προηγούμενη εβδομάδα και σε αντίστοιχη σύσκεψη στην Δράμα, με τον νομάρχη κ. Κώστα Ευμοιρίδη (που πρόκειται στη ΝΔ) να επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.

«Εάν η κυβέρνηση δεν δεσμευθεί για αλλαγή της αρνητικής κατάστασης, τότε να ξεχάσουν ότι έχουν φίλους στη Δράμα» φέρεται να είπε ο κ. Ευμοιρίδης. Στην Δράμα κάνουν μάλιστα λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης και κυρίως των υπουργών Γ. Αλογοσκούφη και Χρήστου Φώλια. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραιτηθούν τα προεδρία των παραγωγικών φορέων.

Η αντιπροσωπεία

Όπως αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, οι φορείς θα διαμαρτυρηθούν στον υπουργό και θα ζητήσουν οι δύο νομοί να επανέλθουν στο καθεστώς που ίσχυε. Επίσης, θα ζητήσουν να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της η κυβέρνηση για τις αλλαγές που προωθούνται στον Αναπτυξιακό Νόμο που βρίσκεται υπό επεξεργασία. Η αντιπροσωπία αποφασίστηκε να αποτελείται «και από τους επτά βουλευτές των δύο νομών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, τους νομάρχες, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων». Είναι άγνωστο όμως αν θα βρεθούν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών οι τρεις βουλευτές, που όπως προαναφέρθηκε, προσυπέγραψαν το καλοκαίρι την τροπολογία.

Την εσωκομματική αναταραχή της ΝΔ έσπευσε να σχολιάσει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Παπουτσής. «Οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, ο νομάρχης, οι δήμαρχοί της, το Επιμελητήριο και οι λοιποί ταγοί της, μέσα σε ένα χαρούμενο κατά τα άλλα καλοκαίρι, μετατράπηκαν από πρωταγωνιστές στα μεγάλα, ωραία και παχιά προεκλογικά λόγια, σε σιωπηρούς και παθητικούς δέκτες μιας κυβερνητικής επιλογής της ΝΔ που μας ξαναστέλνει και πάλι στο μηδέν» τόνισε μεταξύ άλλων, με γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Παπουτσής.

Στον Έβρο

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά από την κατάθεση ερώτησης στην Βουλή δύο βουλευτών της ΝΔ στον Έβρο προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για τα πρόσωπα που επελέγησαν ως διοικητές στα νοσοκομεία Αλεξανδρουπόλεως και Διδυμοτείχου. Οι κκ. Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης ρωτούν τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη «με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των νέων διοικητών των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νομού», «ποια τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους» και «αν ίσχυσε κατά την επιλογή τους το κώλυμα της εντοπιότητας», που αρχικά επικαλέστηκε ο υπουργός,. Ακόμα, με το κείμενο της ερώτησής τους, ζητούν από τον υπουργό Υγείας να καταθέσει στη Βουλή τα πτυχία και τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τα προσόντα και την εμπειρία των νέων διοικητών.

Από τα ΜΜΕ

Ακόμα, οι δύο βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν στην ερώτηση ότι πληροφορήθηκαν τα ονόματα των νέων διοικητών από τις εφημερίδες, ενώ αιτιολογούν την κατάθεση της ερώτησης ως εξής: «Επειδή ειδικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι ένα μεγάλο νοσηλευτικό και συνάμα πανεπιστημιακό ίδρυμα, που παρέχει υπηρεσίες σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συνεπώς τα στελέχη διοίκησής τους πρέπει να έχουν αυξημένα και ειδικά προσόντα, ουσιαστικά και τυπικά, ενώ οι πολίτες της περιοχής μας δικαιούνται να γνωρίζουν τα προσόντα των ανθρώπων που θα τα στελεχώσουν».

Αν και στις δηλώσεις τους οι δύο βουλευτές τόνισαν ότι με την ερώτηση δεν αποτελεί μομφή κατά του υπουργού Υγείας αλλά απλά ήθελαν να έχουν ερωτηθεί πριν την τελική κρίση, η υπόθεση πήρε διαστάσεις στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και προβλήθηκε με τρίστηλα δημοσιεύματα από αρκετές εφημερίδες.

Οι κκ. Δερμετζόπουλος και Κελέτσης με τον τρόπο αυτό διαχώρισαν τη θέση τους από τις (κυβερνητικές) επιλογές των συγκεκριμένων προσώπων. Πρόκειται για τους κκ. Χρήστο Χρήστου, παθολόγο και υποστράτηγο εν αποστρατεία που διορίστηκε διοικητής στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομεία Αλεξανδρουπόλεως και τον κ. Αθανάσιο Τσιαφούλη, διδάκτορα μηχανολόγο μηχανικό με μετεκπαίδευση στα οικονομικά και στη διοίκηση επιχειρήσεων υγείας, που διορίστηκε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Γιάννης Γιαγκίνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.