Ενας παραμυθας για δυο μερες στην Ξανθη

Για ένα διήμερο βρέθηκε στην πόλη μας ο… παραμυθάς (μην πάει ο νους σας στην πολιτική) Δημήτρης Αβούρης, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, με πρωτοβουλία των σχολικών συμβούλων και της υπεύθυνης Αγωγής Υγείας.

Το απόγευμα της Τρίτης ο αφοπλιστικός αφηγητής παραμυθιών, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού «το παραμύθι», συμμετείχε στην παράσταση παραμυθιών που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Και το απόγευμα της Τετάρτης βρέθηκε στην καπναποθήκη «Π» του Ι.Θ.Τ.Π., δίνοντας διάλεξη με θέμα «Η αφήγηση παραμυθιών στην εκπαίδευση και στη νοσηλευτική διαδικασία».

Ο κ. Αβούρης ασχολείται την τελευταία δεκαπενταετία με την αφήγηση των ελληνικών παραμυθιών, τα οποία αναβιώνει πάντα μαζί με τους ακροατές-θεατές μέσα από παραμυθιακές συνευρέσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι δημιουργός του πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά» και του θεάτρου Αβούρη που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1995. Έχει καταγράψει κι έχει εκδώσει 110 Ζακυνθινά παραμύθια σε ένα τρίτομο έργο, έχει εργασθεί είκοσι πέντε χρόνια για το θέατρο και εξέδωσε δύο τόμους με «Ομιλίες 1997-98». Έχει γράψει τα θεατρικά έργα «Για την ειρήνη μια φωλιά» (1983), «Το καντουνάκι» (1995), «Για πιστρόφια του Κουτούζη» (1997), «Ένα σώβρακο γεμάτο παραμύθια» (2000), «Κλινική ποντικών» (2007) και «Η Μόνα Λίζα δεν έχει φρύδια» (2009).

Το 2000 ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΟΝΑΡ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί», μια διεπιστημονική ομάδα που μέσα από την τέχνη και με την βοήθεια εθελοντών, αναπτύσσει προγράμματα και στηρίζει παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας. Από την ίδια χρονιά μέχρι σήμερα εργάζεται μαζί με τους συνεργάτες στο ογκολογικό νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού».

Ακόμα και εντοπισμός προβλημάτων μέσα από την αφήγηση παραμυθιών

Έχει αποδειχθεί πως η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση μικρών ασθενών, γεγονός που έστρεψε τον κ. Αβούρη στην αξιοποίηση των παραμυθιών στη νοσηλευτική διαδικασία. Η συμμετοχή στη ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες, επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της υγείας του. «Εμείς με το “ΟΝΑΡ – μέσω τέχνης” προσπαθούμε να θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα η κάθε μορφή θεραπείας μέσω τέχνης» λέει ο Δημήτρης Αβούρης, ενώ μας κοινοποιεί το πανελλαδικό «άνοιγμα» των δράσεων της ομάδας του: «Ήδη την προσπάθειά μας στηρίζουν πολλοί, ενώ –μεταξύ άλλων δράσεων- αναζητούμε σαράντα ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικά που θα μεταδίδουν παραμύθια κάθε Κυριακή».

Η διάλεξη επικεντρώθηκε στα οφέλη της αφήγησης των παραμυθιών κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στα μηνύματα που περνάνε τα παραμύθια στα παιδιά και στο πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον εκπαιδευτικό ώστε να ξορκιστούν φόβοι, να προβληθούν ηθικές αρχές, να τονωθεί η φαντασία και να μεταδοθούν γνώσεις. Ακόμα, στην επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, στον τρόπο απόδοσης και αφήγησής τους ανάλογα με την κάθε περίπτωση και στις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «παραμυθάς» στον χώρο της εκπαίδευσης και του νοσοκομείου.

«Εξετάζουμε τον ρόλο του λαϊκού παραδοσιακού παραμυθιού, πώς χρησιμοποιείται και τι εφόδια δίνει σε γονείς και δασκάλους από την επόμενη μέρα» λέει ο κ. Αβούρης προσθέτοντας: «Παρουσιάζονται τεχνικές για το πώς χρησιμοποιείται το παραμύθι στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο, καθώς και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επίσης, πώς γράφουμε παραμύθια, ποιοι είναι οι κανόνες που ακολουθούμε και πώς εντοπίζουμε προβλήματα μέσα από τη διαδικασία αφήγησης των παραμυθιών στο σχολείο και στην οικογένεια».

Η διάλεξη του χαρισματικού κ. Αβούρη στο Ι.Θ.Τ.Π. ήταν ιδιαίτερα «ζωντανή» και αφόπλισε όσους την παρακολούθησαν. «Αυτό που θέλω να καταδείξω είναι η λειτουργία του παραμυθιού» δήλωσε στον «ΠτΘ», κλείνοντας τη συνομιλία μας με μια κοινά αποδεκτή διαπίστωση που καταπλακώθηκε από τη σύγχρονη εποχή: «Το παραμύθι έχει τη γνώση και τη μεταφέρει μόνο του αιώνες τώρα. Αλλά το μεγάλο όπλο που έχουμε στην Ελλάδα και δεν υπάρχει πουθενά αλλού, είναι η αφήγηση των παραμυθιών από τον Αίσωπο μέχρι τις μέρες μας. Και αυτό καταδεικνύουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.