Δικαιωμα και τροπος εκφρασης ο χορος και για τα ατομα με αναπηρια
Να αναδείξει τη δραστηριοποίηση που φέρνει στα Άτομα με Αναπηρία ο χορός, αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες, θέλει ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» σε συνεργασία με το τμήμα Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ., που υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού διοργάνωσαν Σεμινάριο σχετικά με την μέθοδο εκπαίδευσης Dance Disability το πρωί του Σαββάτου 6 Απριλίου στην αίθουσα διδασκαλίας χορού του ΤΕΦΑΑ.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η χορογράφος και χοροθεραπεύτρια Εκπαιδευτικός κ. Μαρία Καραπαναγιώτη, που έχει σημαντική εμπειρία σε αυτό τον τομέα, και ενημέρωσε τους φοιτητές, και όχι μόνο, που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση.
Δραστηριοποίηση και θεραπεία μέσα από το χορό
Άλλωστε η κ. Καραπαναγιώτη πέρα από χορογράφος, χοροθεραπεύτρια και εκπαιδευτικός, είναι και διευθύντρια στο Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και μη, που γίνεται στην Καρδίτσα, όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά φέτος και ομάδα από το Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι».
Η πρόσκληση από τον Σύλλογο στην Κομοτηνή, τόνισε, είναι η αρχή μιας συνεργασίας πάνω στο αντικείμενο χορός-αναπηρία, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και κάποια χρόνια, και προσπαθούν να εκπαιδεύσουν ανθρώπους να προσεγγίζουν με αυτή τη μέθοδο τα ΑμεΑ.
Ο σκοπός αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να δημιουργηθούν ομάδες χορού σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό είτε θεραπευτικό, είτε απλής δραστηριοποίησης.
Για αυτό και δέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά την πρόταση να έρθει στην Κομοτηνή, και να υλοποιήσει αυτό το σεμινάριο. Άλλωστε η εκδήλωση του Σαββάτου είχε σαν στόχο να κάνουν μια εισαγωγή στην μέθοδο, έτσι ώστε αν υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται για να εκπαιδευτεί, αυτή να συνεχιστεί στην πόλη μας.
Από την φύση της η εκπαίδευση έχει στόχο να βοηθήσει άτομα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, μιας και ο χορός αποτελεί μέσο έκφρασης για όλους.
«Η φιλοσοφία μας είναι αυτή, ότι ο χορός είναι μια τέχνη και έχει δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος, να εκφραστεί με όποιο σημείο του σώματός του και με όποιον τρόπο αυτός επιθυμεί να εκφραστεί, με όποιο είδος αναπηρίας» τόνισε. Από τη στιγμή λοιπόν που η Τέχνη είναι πολιτισμός, θέλουν να την ανοίξουν σε όλους.
Η φιλοσοφία αυτή άλλωστε συνάδει με τις προσπάθειες των Συλλόγων που ασχολούνται με τα ΑμεΑ, με την κ. Καραπαναγιώτη να πλέκει το εγκώμιο του Συλλόγου «Αγίων Θεοδώρων», και το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα. Αυτό με την σειρά του την κάνει να θέλει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους και τη συνέχιση, γιατί πιστεύει πως να εκπαιδεύουν άτομα με αναπηρία και να δημιουργούν τέτοιες ομάδες, είναι καταπληκτικό.
Άλλωστε ήδη από φέτος, ομάδα χορού του Συλλόγου θα ταξιδέψει στην Καρδίτσα για να διαγωνιστεί στο Φεστιβάλ Χορού και Αναπηρίας που θα λάβει χώρα στις 23-26 Μαΐου.
Ενθουσιώδης η συμμετοχή των παιδιών του Συλλόγου
Η ιδέα για το πρόγραμμα, τόνισε ο Διοικητικός Διευθυντής του Συλλόγου κ. Ηλίας Ποιμενίδης, προέκυψε το 2023, όταν κατέθεσαν αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, με τίτλο «Σύγχρονος Χορός για άτομα με Νοητική Αναπηρία». Η έγκριση του προγράμματος ήρθε τον Μάιο του ’23 και ήρθαν σε επικοινωνία με την κ. Καραπαναγιώτου και το Σωματείο «Δρυάδες εν Πλω», με την πρώτη συνάντηση να γίνεται το Σάββατο στην Κομοτηνή.
Ήδη προετοιμάζουν την συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ στην Καρδίτσα τον Μάιο, ενώ η δράση αναμένεται να ολοκληρωθεί με μια μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στις 8 Ιουνίου, όπου θα παρουσιαστεί όλο το concept με τα παιδιά που θα χορεύουν σύγχρονο χορό.
Οι ωφελούμενοι του Συλλόγου πάντως είναι κατενθουσιασμένοι με αυτή την προσπάθεια, όπως είναι με κάθε καινούρια δράση που λαμβάνει χώρα. Μάλιστα τον Μάιο θα χωριστούν σε δυο ομάδες, μία για την Καρδίτσα, και τη δεύτερη στο Λουτράκι, για να συμμετάσχουν ξανά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των Special Olympics. «Είναι σημαντικό γιατί ερχόμαστε πλέον σε επαφή με διάφορους φορείς ανά την Ελλάδα, ανταλλάσσουμε ιδέες, και υπάρχει μια άριστη συνεργασία» κατέληξε ο κ. Ποιμενίδης.
Μεγάλο το ενδιαφέρον από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής
Τέλος η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ. Ελένη Δούδα τόνισε πως η συνεργασία με τον Σύλλογο Μέριμνας για Άτομα με Νοητική Υστέρηση Άγιοι Θεόδωροι έχει μεγάλο βάθος, μιας και ήταν ο πρώτος σύλλογος με τον οποίο συνεργάστηκε το τμήμα μας ακόμα από την δεκαετία του 1990.
Στο πλαίσιο λοιπόν του εορτασμού των 40 χρόνων του τμήματος, και με δεδομένη αυτή την διαχρονική σχέση ξεκίνησαν αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις με αυτό το συγκεκριμένο σεμινάριο, γιατί θέλησαν να προβάλλουν τα οφέλη της κίνησης και της σωματικής δραστηριότητας.
«Η μουσική, ο χορός και η κίνηση είναι ένα μέσο και για την έκφραση αυτών των παιδιών και για την ανάπτυξη των κινητικών τους δεξιοτήτων» ανέφερε, για αυτό και η συνεργασία αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική.
Σημαντικό θεωρεί δε πως το σεμινάριο παρακολούθησαν φοιτητές της ειδικότητας ρυθμικής γυμναστικής, παραδοσιακών χορών, της προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής, μια και δίνουν ένα έναυσμα και μια ώθηση στους φοιτητές να γνωρίσουν με πιο επαγγελματική μορφή την ενασχόληση αυτή χορού με την αναπηρία.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.