«Ενα νεο δικτυο υδρευσης»

Eνας υπέροχος τόπος για να επισκεφθείς μεταφράζεται σε τόπο δυσκολιών για να τον ζήσεις και να τον κατοικήσεις αν τον γνωρίσεις από κοντά. Οι μειονεκτικές ορεινές περιοχές της Ροδόπης μέχρι να αποκτήσουν αναπτυξιακό προσανατολισμό άνωθεν έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τη σκληρή καθημερινότητα και τα βασικά προβλήματα υποδομής. Νερό ύδρευσης, γέφυρες που συνδέουν την μια περιοχή με την άλλη, γιατρό για τα έκτακτα περιστατικά, σχολεία σύγχρονα που θα λειτουργούν σαν κίνητρο για να μην εγκαταλείψουν οι μαθητές την εκπαίδευση. Την ομορφιά του τοπίου δύσκολο να την κρατήσεις σαν μοναδικό πλεονέκτημα για να παραμείνεις.

Στον απόηχο του 2002

Μιλώντας για την κοινότητα Οργάνης ο πρόεδρος Μεχμέτ Εμίνογλου στέκεται στις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζονται σε βασικές υποδομές, όπως είναι τα έργα ύδρευσης, η οδοποιία, οι αναπλάσεις οικισμών. «Στο χωριό, οι κάτοικοι για να περάσουν από το ένα σημείο στο άλλο αντιμετωπίζουν προβλήματα, γιατί υπάρχουν ρέματα και ρυάκια.

Το 2002 έπληξε την κοινότητα μια φοβερή θεομηνία, με αποτέλεσμα να καταστραφούν γέφυρες, έργα ύδρευσης, δρόμοι. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αποκατασταθούν όλες αυτές οι υποδομές που επλήγησαν.

Για τα έργα ύδρευσης και τις αναπλάσεις οικισμών αναμένουμε να ενταχθούν οι προτάσεις μας στο ΠΕΠ κι αν το πετύχουμε θα ανακουφιστεί η περιοχή σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Δίκτυα ύδρευσης του 1960

Τα προβλήματα της ύδρευσης ταλαιπωρούν κύρια τον οικισμό της Οργάνης, όπου έγινε μια γεώτρηση που είναι σε εξέλιξη. «Στη συνέχεια μένει να δημιουργηθεί ένα νέο δίκτυο, μια μεγάλη δεξαμενή που θα τροφοδοτεί όλο τον οικισμό.

Τα δίκτυα ύδρευσης όλων των οικισμών είναι κατασκευασμένα από το 1960, είναι παμπάλαια και χρειάζονται αλλαγή είτε ριζική είτε εν μέρει. Η ύδρευση γίνεται μέσα από παλιούς σωλήνες, σιδήρου για παράδειγμα στον Κόβαλο, ή αμιάντου στον Κάρδαμο. Σε άλλα χωριά οι σωλήνες βγαίνουν στην επιφάνεια μόλις βρέξει, ιδίως στη Μυρτίσκη. Όταν οργώνουν τα χωράφια σπάζουν οι σωλήνες, τα όμβρια ύδατα ανακατεύονται και τρέχει ένα σκούρο νερό στη βρύση, που είναι επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων».

Ο κ. Εμίνογλου θέτει ως δεύτερη προτεραιότητα τις αναπλάσεις οικισμών και αναφέρεται στις δύο γέφυρες που έχουν καταστραφεί στον κεντρικό οδικό άξονα, αλλά και στις γέφυρες των οικισμών που καταστράφηκαν. «Προσπαθούμε ως κοινότητα να αποκαταστήσουμε τις γέφυρες που είναι εντός των οικισμών και η νομαρχία έχει αναλάβει τη μεγάλη γέφυρα, για την οποία αγωνιούμε. Βρίσκεται στη φάση της μελέτης και όπως ανέφερε ο κ. Νομάρχης θα ολοκληρωθεί τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και το έργο θα δημοπρατηθεί».

Ο δρόμος από την Οργάνη για την Άνω Βυρσίνη θα ασφαλτοστρωθεί σε πρώτη φάση μέχρι τη Σμιγάδα και στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι μελέτες για το υπόλοιπο.

Υγεία – εκπαίδευση – αθλητισμός

Σχετικά με τα πρόσφατα εγκαίνια του Πολυδύναμου Αγροτικού Ιατρείου Οργάνης ο πρόεδρος της Κοινότητας αναφέρει ότι αναμένεται να έρθουν οι γιατροί για να το στελεχώσουν. «Το κτίριο ανακατασκευάστηκε αλλά το σημαντικό είναι ότι πλέον μπορούν να φιλοξενούνται ασθενείς από επείγοντα περιστατικά μέχρι και για μια νύχτα. Είναι ένα μεγάλο έργο πρωτίστης σημασίας για την περιοχή».

Ο κ. Εμίνογλου δίνει έμφαση και στις αθλητικές υποδομές. «Έχει σημασία για μας στον ελεύθερο χρόνο τους οι νέοι ν’ ασχολούνται με τον αθλητισμό και όχι να πηγαίνουν στα καφενεία. Προχωρήσαμε στην κατασκευή ενός μεγάλου γηπέδου και αναμένουμε την κατασκευή των αποδυτηρίων. Θα γίνουν γήπεδα 5Χ5 στη Μυρτίσκη και στην Κύμη με δαπάνες από την Κοινότητα. Έχουν δημοπρατηθεί και περιμένουμε να γίνουν την άνοιξη».

Ο πρόεδρος της κοινότητας μεταφέρει ότι σκοπεύουνε να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση. «Προσπαθούμε ν’ ανοίξουμε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Οργάνη, που είναι απόλυτα απαραίτητο. Έχουμε πολλά παιδιά που τέλειωσαν το δημοτικό και δεν πήγαν στο γυμνάσιο, καταλαβαίνετε επομένως πόσο δύσκολη θα είναι η ζωή τους αν δεν έχουν ένα απολυτήριο στα χέρια τους. Μετά από λίγα χρόνια δε θα μπορούν ν’ ανοίξουν μαγαζί ή να εργαστούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε μεριμνήσει για τις υποδομές στους χώρους των σχολικών κτιρίων και στα σπίτια των δασκάλων. Ελλείψεις παρουσιάζει και το γυμνάσιο της Οργάνης».

Τίτλοι ιδιοκτησίας – ανεργία

Ο κ. Εμίνογλου θίγει ένα πολύ σημαντικό θέμα που είναι πληγή για τον ορεινό όγκο, την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας. «Ο κόσμος καλλιεργεί γη, αλλά δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας, παρά μόνο αν κάποιος έχει ένα χαρτί από τον πατέρα του ή αν επιδιώξει να λάβει τίτλο χρησικτησίας με απόφαση δικαστηρίου. Πηγαίνει με πέντε μάρτυρες στα δικαστήρια που πιστοποιούν ότι είναι ο ιδιοκτήτης. Επίσης δεν έχει γίνει οριοθέτηση οικισμών. Δεν ξέρουμε πού μπορούν να χτίσουν όσοι ενδιαφέρονται».

Συνέπεια των παραπάνω είναι οι υψηλοί δείκτες ανεργίας. Η νεολαία ζητά απασχόληση για να μην εγκαταλείψει την περιοχή. «Ο καπνός δεν έχει μέλλον, δεν δίνονται άδειες καλλιέργειας καπνού και για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν οι γονείς τεμαχίζουν τις άδειες που διαθέτουν. Ζητάμε ενίσχυση για εναλλακτικές καλλιέργειες παράλληλα με την καλλιέργεια καπνού, ενώ για τον καπνό δίνουμε τη μάχη να μη σταματήσει η επιδότηση.

Η περιοχή προσφέρεται για καλλιέργεια αρωματικών και κτηνοτροφικών φυτών.

Οι κτηνοτρόφοι επίσης πρέπει να στραφούν στην οικολογική κτηνοτροφία για να παράγονται οικολογικά προϊόντα. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη στην περιοχή να είναι σε ισορροπία με τη φύση και παράλληλα να διασφαλιστεί η απασχόληση των κατοίκων».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.