Ενα μηνα πριν τα Χριστουγεννα απποσπωνατια λιμενικοι

Με σκληρότερο τρόπο συνεχίζεται η έλλειψη προσωπικού που ταλανίζει εδώ και χρόνια το Λιμενικό Σώμα, εφόσον, μετά τις μεταθέσεις που έγιναν πριν λίγο καιρό, ένα μόλις μήνα πριν τα Χριστούγεννα ακολουθούν αποσπάσεις λιμενικών σε ακριτικά νησιά για ένα μήνα. Σε διαμαρτυρία που εξέδωσε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης, η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας και η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Μακεδονίας καλεί την πολιτεία «να πάψει να στρουθοκαμηλίζει και να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον στα προβλήματα του Λιμενικού. Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί το Λιμενικό πολίτη πρώτης κατηγορίας, μόνο στις υποχρεώσεις του, και παιδί ενός κατώτερου Θεού στα δικαιώματά του. Η διενέργεια άμεσων προσλήψεων με αντικειμενικά κριτήρια, σε ετήσια βάση, είναι ο μοναδικός τρόπος. Επιτέλους, ας γίνει πραγματικότητα».

«Επιτέλους ας γίνουν προσλήψεις»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης κ. Ειρήναρχος Κεμανετζής αναφερόμενος στους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την κίνηση τονίζει ότι: «Διαμαρτυρόμαστε για το χρόνο που επιλέχθηκε να γίνουν κάποιες μετακινήσεις συναδέλφων και αυτός ο χρόνος βέβαια είναι λίγο πριν τα Χριστούγεννα και κατά τη διάρκειά τους. Είναι απάνθρωπο να μετακινείται κόσμος τέτοιες ημέρες. Βέβαια, μετακινείται σε μέρη που δεν υπάρχει προσωπικό και κάποιοι συνάδελφοι θέλουν να φύγουν με άδεια και δεν υπάρχουν αντικαταστάτες. Όλο όμως αυτό το πρόβλημα είναι συνάρτηση του μεγάλου προβλήματος που έχουμε και το γνωρίζετε εδώ και καιρό και αφορά στην έλλειψη προσωπικού στο λιμενικό σώμα. Ένα προσωπικό που σύμφωνα με τα χαρτιά θα έπρεπε να είναι περίπου 10.000 αυτή τη στιγμή είναι μικρότερο από τις 7.000 και φθίνει συνεχώς. Όπως καταλαβαίνετε, ενώ όλα τα προβλήματα μεγαλώνουν, καινούργιες αρμοδιότητες δίνονται στο προσωπικό του λιμενικού σώματος, το προσωπικό όμως που πρέπει όλες αυτές τις αρμοδιότητες να τις φέρει εις πέρας, συνεχώς συρρικνούται. Αυτό είναι το βασικό μέρος της διαμαρτυρίας μας. Επιτέλους, πρέπει να γίνονται προσλήψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως σε όλα τα σώματα ασφαλείας, όπως στο στρατό, στην αεροπορία, στο ναυτικό, και με κάποιο αξιοκρατικό σύστημα, ώστε και το λιμενικό να έχει τον απαιτούμενο κόσμο και να μπορεί να αντεπεξέρχεται στο έργο του και να είναι όπως το θέλει η κοινωνία».

Οι αποστρατείες περισσότερες από τις προσλήψεις

Όπως ενημερώνει ο κ. Κεμανετζής, προσλήψεις σε κατώτερο και μεσαίο προσωπικό έχουν να γίνουν πριν την Ολυμπιάδα. «Βεβαίως, ένας πολύ μικρός αριθμός υπαξιωματικών προσελήφθησαν πριν το καλοκαίρι και τώρα έχει προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός για διακόσια περίπου άτομα, τα οποία θα προσληφθούν μετά από διαγωνισμό που θα γίνει, μάλιστα αυτές τις ημέρες κατατίθενται δικαιολογητικά σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, ένας τέτοιος μικρός αριθμός δεν μπορεί να λύσει με τίποτα το πρόβλημα. Οι αποστρατείες για την καινούργια χρονιά θα είναι υπερδιπλάσιες των προσλήψεων».

Νόμος που ψηφίσθηκε το 2001 προέβλεπε την αύξηση του αριθμού των υπηρετούντων στο λιμενικό σώμα, ώστε μέχρι το 2006 να έφθανε τους 10.000 περίπου. «Γίνονταν κάποιες προσλήψεις αρκετά θεαματικές κάθε χρόνο μέχρι την Ολυμπιάδα, αλλά μετά δεν έγινε τίποτα. Και, βέβαια, λόγω των χρόνων παραμονής στο Σώμα, έρχονται οι αποστρατείες και σιγά – σιγά μειώνεται ο αριθμός».

Καμία εξέλιξη στο θέμα της Λιμενικής Ακαδημίας Αλεξανδρουπόλεως

Στο θέμα της ίδρυσης Λιμενικής Ακαδημίας Αλεξανδρουπόλεως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. «Όλα αυτά είναι ταυτόσημα και είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι, για να γίνει κάποτε η Λιμενική Ακαδημία, πρέπει οπωσδήποτε και η εκπαίδευση στο Λιμενικό να γίνει όπως σε όλα τα άλλα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή να γίνουν οι λιμενικοί τουλάχιστον ανώτερης εκπαίδευσης, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις και να γίνει η εκπαίδευση τριτοβάθμια. Θα πρέπει σε αυτό να έχει άμεση συμμετοχή και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Ίσως είναι λοιπόν πάρα πολύ χρήσιμο – και χαίρομαι πάρα πολύ που το ρωτάτε – να ακούσουμε και την άποψη του κ. Υπουργού, του κ. Στυλιανίδη γι’ αυτό το θέμα γιατί πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μία συνεργασία μεταξύ υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με το Υπουργείο Παιδείας, για να προχωρήσει το ζήτημα».

Τα αιτήματα εξακολουθούν να υφίστανται

Το καλοκαίρι τα Σώματα Ασφαλείας πραγματοποίησαν στην Αθήνα πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της για αύξηση του βασικού μισθού κατά 140 ευρώ, πέραν της εισοδηματικής πολιτικής, όπως επίσης τη χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας της εργασίας. Έξι μήνες μετά, όπως ενημερώνει ο κ. Κεμανετζής, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. «Δυστυχώς και εδώ δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Το μόνο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το οποίο βέβαια είναι προς τη μεριά των υπεσχεθέντων την προηγούμενη τετραετία για αύξηση του βασικού μισθού, με καθυστέρηση βέβαια τεσσάρων ετών, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει από τις 1/1/2008. Στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις υπάρχει μια τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στους εργαζόμενους στις ένοπλες δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας, για την αύξηση του βασικού μισθού. Αυτό βέβαια είναι ελάχιστο, δεν θέλω να το χαρακτηρίσω διαφορετικά, αλλά καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα είναι τελείως ανακόλουθα από αυτά που περιμένουμε».

Τα επόμενα βήματα

«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να ολοκληρωθεί η χρονιά να δούμε τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό, τι κονδύλια θα δοθούν στα Υπουργεία και στο δικό μας Υπουργείο να δούμε τι θα ανακοινώσει ο υπουργός του Υπουργείου μας για το τι συνεννοήσεις έχει κάνει με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επί του θέματος και από εκεί και έπειτα και εμείς θα κρίνουμε αναλόγως πώς θα κινηθούμε»

Α.Π.

H διαμαρτυρία

«Η έλλειψη προσωπικού που ταλανίζει εδώ και χρόνια το Λιμενικό Σώμα, συνεχίζεται με τον πιο σκληρό τρόπο.

Μετά τις μεταθέσεις που προηγήθηκαν πριν από λίγο, ένα μόλις μήνα πριν τα Χριστούγεννα, ακολούθησαν οι αποσπάσεις.

Μαζικές αποσπάσεις συναδέλφων σε ακριτικά νησιά, διάρκειας ενός μηνός, με καταβολή μόνο των 2/3 της ημερήσιας αποζημίωσης και με διαταγές από τις Περιφερειακές Διοικήσεις.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κάνει η Κεντρική Διοίκηση τόσο καιρό, ώστε να περιορίσει τα δυσάρεστα αποτελέσματα της έλλειψης προσωπικού, αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν της αναλογούν, αλλά βαρύνουν την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.

Δεν μπορούμε όμως να μη καυτηριάσουμε και να επισημάνουμε τις τελευταίες ενέργειές της. Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να μη μπορεί να γίνει ο στοιχειώδης προγραμματισμός (κάτι που κατά κόρο ζητείται από τις περιφερειακές Υπηρεσίες) και να βλέπουμε φαινόμενα που μόνο σε καιρούς μεγάλης κρίσης θα έπρεπε να συμβαίνουν. Δεν είναι δυνατόν, παραμονές εορτών, να ξεσπιτώνεται ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων και να μη δίνεται η παραμικρή σημασία στην προσωπική τους ζωή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.